Keď jej po pôrode oznámili diagnózu, od šoku nedokázala ani plakať

Keď jej po pôrode
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-04-21 15:00:00 |

Keď Kirsty (26) začali počas tehotenstva trápiť migrény, predpokladala, že súvisia s tehotenstvom. V skutočnosti bol dôvodom nádor veľkosti grapefruitu.

Rôzne zdravotné problémy, vrátane neznesiteľných bolestí hlavy, vysokého krvného tlaku a nočného potenia, sa u Kirsty Axworthyovej z Blairgowrie v Škótsku začali objavovať približne v 12. týždni. Lekári tomu nepripisovali veľký význam. Vo vysokom štádiu tehotenstva jej pravdepodobne nesprávne diagnostikovali preeklampsiu. I keď sa jej stav nijako nezlepšoval, Kirsty stále videla svetlo na konci tunela a verila, že po pôrode sa všetko vráti do starých koľají. Bohužiaľ, mýlila sa.

Sedem týždňov po tom, ako dcérka Elle prišla vlani v máji na svet, sa zdravotné problémy zhoršili a Kristy začala mať zlé tušenie. Po návšteve lekára netrvalo dlho, než jej oznámil, že má prvé štádium Non-Hodgkinovho lymfómu – rakoviny súvisiacej s abnormalitami bielych krviniek.

Vedúca predaja pre novostavby podstúpila chemoterapiu, aby sa jej zmenšila 13 centimetrová „tikajúca bomba“, teda nádor lokalizovaný v hrudníku. Oddaná mama pripisuje zásluhy najmä svojej dcére, ktorú vníma ako „malý zázrak“. Dnes má Elle 11 mesiacov a páve ona bola podľa Kirsty dôvodom, prečo chce ďalej žiť a podstupovať všetky nepríjemné procedúry. Po vyčerpávajúcej liečbe dostala v januári dobrú správu, že je teraz v remisii, teda príznaky choroby vymizli.

Kirsty je teraz zanietená zvyšovaním povedomia o Non-Hodgkinovom lymfóme a vyzýva každého, kto má akékoľvek potenciálne symptómy, aby navštívil svojho praktického lekára, žiadal vyšetrenia a odpovede. 

Odhaľte rakovinu včas, nedajte sa odbiť

„Lekár povedal, že ak by nádor nedali von a pokračoval by v raste, pravdepodobne by som sa udusila. Skolabovali by mi pľúca kvôli oblasti, v ktorej sa nachádzal. Bola to rýchlo rastúca, agresívna forma lymfómu,“ opisuje Kirstin. Mala šťastie, že sa u nej podarilo zachytiť lymfóm relatívne v skorom štádiu.

 „Nádor mal okolo 13 cm, keď mi ho diagnostikovali a povedali, že je veľký asi ako grapefruit. To bol očividne dôvod, prečo som trpela dýchavičnosťou, keďže mi tlačil na pľúca,“ podotkla. I keď na svoje zdravotné problémy lekárov neustále upozorňovala, oni ich vyhodnotili nesprávne.

„Migrénami s aurou som začala trpieť vo veľmi včasnom štádiu tehotenstva, Ale boli zvláštne, hlava ma spočiatku nejako výrazne nebolievala, bolo to skôr ako poruchy videnia každých pár dní,“ priblížila Kirstin svoje ťažkosti. K tomu sa pridružil vysoký krvný tlak, svrbenie pokožky a nočné potenie. „Pokožka ma bolela aj na dotyk. Bolo to, ako keby som si potrebovala ísť do horúceho kúpeľa a bola som naozaj neustále unavená," dodala.

Keďže čakala prvé bábätko, myslela si, že sú to normálne stavy v tomto období. Až do 35. týždňa tehotenstva sa trápila viac-menej sama. Potom sa všetko ešte zhoršilo a krvné parametre boli úplne zlé. „Diagnostikovali mi preeklampsiu, ale myslím, že nesprávne a po celý čas to bol lymfóm. K ďalším príznakom, ktoré sa u Kirsten objavili, patrila aj nevysvetliteľná strata hmotnosti napriek tomu, že sa počas tehotenstva dobre stravovala a chutilo jej.

Po pôrode sa nič nezlepšilo

Po pôrode sa dostavila príšerná vyčerpanosť. „Bola som naozaj veľmi unavená, ale keďže Elle sa narodila predčasne a ja som ju kŕmila aj v noci, jednoducho som to pripisovala tomu," hovorí. Asi po troch až štyroch týždňoch jej po tele začali vystupovať žily na hrudi od pŕs až po krk a na rukách. Opäť to však pripísala tehotenstvu. Stále sa u nej tiež opakovali poruchy videnia, čo v nej spustilo poplašné kontrolky. Tie mali totiž krátko po pôrode zmiznúť. K tomu sa pridala dýchavičnosť a slabosť. Kým predtým prešla k ich domu, ktorý stojí na kopci, bez akéhokoľvek problému, zrazu jej 400 metrová cesta trvala nekonečne dlho a musela si robiť prestávky, aby sa nadýchla. Stále si však nahovárala, že telo je z tehotenstva a pôrodu unavené a potrebuje iba čas. Postupne jej ale dochádzalo, že takto to asi vyzerať nemá a niečo nie je v poriadku.

Keď jej začala opúchať tvár, ktorú mala zrazu permanentne červenú, navštívila opäť lekára a absolvovala niekoľko vyšetrení. Už na druhý deň sa dozvedela, s čím jej problémy súvisia. Diagnóza ju položila na kolená, no rozhodla sa bojovať. Prvý týždeň bola v úplnom šoku, nedokázala ani plakať, len nejako fungovala. Až potom ju to naplno zasiahlo, vyplakala sa, vykričala a povedala si, že to mus dať.

O štrnásť dní po diagnostikovaní rakoviny začala s chemoterapiou, ktorá zahŕňala šesť kôl, no v polovici dostala zápal pľúc. „Je dosť ťažké prejsť chemoterapiou v ktorejkoľvek fáze života, ale keď ste práve porodili a máte si užívať nádherné chvíle, príde vám to strašne nespravodlivé,“ priznala otvorene svoje pocity. Chemoterapie ju veľmi oslabovali, no naučila sa žiť s tým, že to jednoducho musí vydržať. Veľkou oporou jej bol aj manžel a celá rodina, ktorí sa zo všetkých síl starali o bábätko. Na kontrole v januári jej oznámili, že po nádore niet v jej tele ani stopy.  Ako hovorí, prešla si rôznymi fázami bolesťami, fyzického aj psychického vyčerpania, slabostí, no stále myslela na maličkú dcérku. Vie, že nemá vyhraté, ale s tým, ako sa cítila pred niekoľkými mesiacmi, sa to už nedá porovnať.

Na svojom instagramovom účte má Kirstin viac ako tisícku sledovateľov a snaží sa prostredníctvom neho zvyšovať povedomie o Non-Hodgkinovom lymfóme.

„Ak sa vám niečo nezdá, choďte za doktormi. Viem, aký rušný môže byť každodenný život, najmä pre mamičky. Myslíte si, že nemáte čas behať po doktoroch, keď sa necítite dobre. Ale s týmito vecami a najmä s mojím príkladom, pretože to bolo tak rýchlo rastúce a agresívne, musíte tieto veci skutočne  zachytiť skoro, lebo ak sa rozšíria, bude to oveľa ťažšie liečiť. Nedajte sa odbiť tabletkami na upokojenie, ktoré symptómy akurát zamaskujú. Musíte prísť na koreň veci,“ zdôrazňuje.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia