Chlapcovi, ktorý sa narodil s dvoma penismi, lekári väčší odstránili

Chlapcovi, ktorý sa narodil
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-04-22 09:30:00 |

Chlapec z Brazílie je jedným zo šiestich miliónov chlapcov, ktorí sa narodili s duplicitným penisom. Lekári v São Paule ho vo veku dvoch rokov jedného zbavili.

Chlapček mal úplnú difáliu, teda zdvojenie penisu, na rozdiel od prípadov, keď sa bábätká narodia s „doplnkovým“ penisom alebo pahýľom. Keďže ľavý penis bol väčší, tím lekárov plánoval zachrániť ten a zbaviť sa menšieho. Oba penisy, hoci sa líšili veľkosťou, boli podobné a funkčné. Mama povedala, že oba majú schopnosť vzpriamiť sa. Vyšetrenia však ukázali, že každý penis má iba jedno z dvoch kavernóznych teliesok - hubovitých stĺpcov tkaniva, ktoré sa napĺňajú krvou a spôsobujú stvrdnutie penisu. Zdravotníci tiež zistili, že chlapec môže močiť iba z menšieho penisu, čo potvrdila aj matka.

Močová trubica väčšieho bola príliš úzka na to, aby ňou moč prechádzal, informoval MailOnline. Preto padlo rozhodnutie o „funkčnosti, a nie o veľkosti“ – to znamená, že väčší penis musel ísť preč. Chirurgovia ho celý odstránili. Prípad opísali v odbornom časopise Journal of Pediatric Urology. Nie je jasné, do akej miery bude chlapec v budúcnosti schopný dosiahnuť erekciu, keďže v zostávajúcom penise má iba jednu erekčnú komoru.

Informácia o chlapcovi z Brazílie prišla krátko po tom, ako lekári v Uzbekistane opísali prípad sedemročného chlapca s dvoma plne funkčnými penismi. Oba mali uretru a erektilné tkanivo. V príspevku zverejnenom v Urology Case Reports sa však výslovne neuvádza, či by sa oba penisy mohli vzpriamiť. Nie je tiež jasné, prečo rodičom pacienta trvalo sedem rokov, kým sa rozhodli tento stav riešiť a lekári jeden penis chlapcovi odstránili.

Podľa MedicalNewsToday sa nič nehovorí o tom, že muži s duplicitnými penismi nemôžu mať normálny sexuálny život a deti. Hrozí im však vyššie riziko dysfunkcie obličiek a kolorektálneho systému, a teda infekcie a prípadne smrti. Preto sa považuje za vhodné odstrániť jeden z penisov a opraviť akékoľvek abnormality aj na vnútorných stranách.

V lekárskej literatúre bolo doteraz zaznamenaných iba 100 mužov s touto poruchou. Prvý zadokumentovaný prípad je z roku 1609. V Indii sa pred pár rokmi dokonca narodil chlapček až s tromi penismi. Tomuto stavu hovoríme trifália. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia