Nahliadnite do hlavy dyslektikov: Toto vidia pri čítaní oni

Nahliadnite do hlavy dyslektikov:
Ilustračné foto
Zdroj: danielbritton
2021-10-07 10:00:00 |

Dyslektici to nemajú ľahké. Najmä v škole, kým sa im táto porucha nepotvrdí. Takéto deti sú často vnímané ako pomalé, lenivé, málo sa snažiace či dokonca hlúpe. Tak to však nie je.

Daniel Britton (25) z Hartley v Kente, ktorý patrí tiež k dyslektikom, by vedel o zážitkoch s touto poruchou rozprávať. Hnevá ho, že väčšina kampaní na zvýšenie informovanosti o dyslexii nevystihuje túto poruchu adektvátne a stále je nepochopená a skreslená.

Daniel ako študent posledného ročníka univerzity London School of Communications v rámci ročníkovej práce vytvoril písmo, prostredníctvom ktorého ukazuje, prečo ľudí s touto diagnózou čítanie frustruje. Jeho plagáty sú pre nedyslektikov rovnako nečitateľné, ako pre dyslektikov väčšina plagátov z kbežných ampaní.

V písme, ktoré vytvoril, sú odstránené časti písmen, ktoré donútia čitateľa spomaliť. „To simuluje frustráciu a stres z čítania ľudí s dyslexiou,“ hovorí Daniel. Keďže časti písmen chýbajú, pomalý proces pokúšania sa dekódovať slová sa stáva frustrujúcim a únavným. „A presne tak sa cíti pri čítaní dyslektik,“ poukázal.

Ako povedal pre dailymail, keď sa ľudia snažia simulovať dyslexiu, niektoré písmená rozmažú alebo „e“ napíšu opačne a zväčšia medzery medzi slovami. Toto všetko ale ľudský mozog dokáže prekonať a dekódovať, takže ľudia to stále dokážu prečítať. Tým pádom nechápu, čo dyslexia znamená a nemajú predstavu, o čom to je, lebo ich mozog to prečítal normálne.

Daniel vysvetlil, že pre väčšinu ľudí s dyslexiou písmená a čísla na stránke knihy neposkakujú a farby zostávajú rovnaké, ako v skutočnosti sú. „Je to zlyhanie komunikácie medzi okom a mozgom,“ vysvetľuje. To znamená, že dyslektik dokáže písmená vidieť perfektne, ale v mysli je niečo, čo zastaví alebo spomalí spracovanie tej informácie.

Dyslexiou trpí každý desiaty človek

Podľa údajov organizácie Dyslexia International sa dyslexia vyskytuje najmenej u jedného z 10 ľudí a postihuje viac ako 700 miliónov detí a dospelých na celom svete. Je spojená s ťažkosťami s čítaním, písaním, pravopisom a organizačnými schopnosťami, ktoré ovplyvňujú nielen akademický úspech, ale aj sebaúctu a sociálno-emocionálny vývoj.

Daniel nepoznal svoju diagnózu až do osemnástky

Danielovi diagnostikovali dyslexiu vo veku 18 rokov po rokoch boja v škole bez pomoci a po zlyhaní vo všetkých maturitných predmetoch, okrem grafického dizajnu. Po zistení príčiny jeho neúspechu sa dostal dokonca na univerzitu London School of Communications a vďaka vlastnej skúsenosti s dyslexiou sa rozhodol vytvoriť návrhy, ktoré by sprostredkovali zážitok z dyslexie nedyslektikom, aby pochopili, aký je to pocit.

Pri tvorbe plagátov použil štandardné písmo Helvetica a odstránil z neho 40 percent, čo spomaľuje čas čítania. „Toto písmo spomaľuje čas čítania nedyslektika na rýchlosť dyslektika," povedal. „Chcel som prinútiť nedyslektikov porozumieť tomu, aké to je čítať s touto poruchou a ako v človeku s dyslexiou vyvoláva čítanie bežného textu frustráciu a rozpaky,“ vysvetlil.

Daniel vďaka svojej ročníkovej práci získal prácu v parlamente. Bude súčasťou komisie, ktorá sa zaoberá zvyšovaním povedomia o dyslexii. Jeho úlohou je skúmať, ako sú navrhnuté kampane. Verí, že lepšia komunikácia a porozumenie tejto poruche pomôže ľuďom s dyslexiou vyniknúť „Ak dokážeme zvýšiť porozumenie a poskytnúť týmto ľuďom správnu pomoc, zamyslime sa nad tým, koľko ďalších Richardov Bransonov či Elonov Muskov objavíme,“ dodal.

Viac z Danielových prác nájdete na jeho webovej stránke.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: danielbritton

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia