Ako vyzerá dieťa, ktoré sa narodilo najvráskavejšie na svete?

Ako vyzerá dieťa, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: YouTube.com
2022-02-24 11:05:00 |

Malý Tomm prišiel na svet taký vráskavý, že jeho výzor šokoval aj ostrieľaných lekárov. Mal toľko kože, že by pokryla telo 5-ročného dieťaťa!

Od Tommovho pozoruhodného narodenia začala preňho a jeho rodinu dlhá a kľukatá cesta. „Keď vyšiel von, bol som dosť šokovaný... Nemyslel som si, že človek alebo malé dieťa môže niekedy vyzerať takto," povedal Tommov otec Geoff Tennent pre 60 Minutes Australia v roku 2003. Pri pohľade na Tomma dnes by ste neverili, že kedysi tak vyzeral, píše en.newsner.com.

Jedinečné dieťa

Tomm sa narodil v juhovýchodnej Austrálii v roku 1993. Pred pôrodom nikto nemohol tušiť, že ich chlapčeka budú označovať za medicínsku záhadu. Ultrazvuky však ukázali, že nie všetko je tak, ako má byť. Rodičia váhali, či by nebola lepšia interrupcia, ktorú im ponúkali, no nakoniec sa rozhodli, že čo má byť, to sa stane.  

Napriek všetkým testom a rutinným vyšetreniam si nikto nedokázal predstaviť závažnosť Tommovho stavu. Jeho rodičia priznali, že boli šokovaní, keď ho prvýkrát videli. „Srdce mi siahalo až po hrdlo, no zároveň bolo krásne ho zdvihnúť a objať,“ povedala o prvých pocitoch po jeho narodení mama Debbie Tennent.

Lekárske tajomstvo

Pre lekárskych odborníkov bol chlapec, ktorý sa narodil vráskavý a pokrytý prebytočnou kožou, záhadou. Nevedeli prísť na to, čo spôsobuje Tommovu nadmernú kožu a preto nemohli nasadiť žiadnu liečbu. Ostávalo len dúfať, že s pribúdajúcim vekom do kože dorastie. Tomm bol však taký jedinečný, že sa vedci rozhodli investovať čas a peniaze do štúdia jeho prípadu. Tomm bol prvým dieťaťom na svete, ktoré sa narodilo s toľkou kožou. Nneexistovali žiadne precedensy, na ktoré by sa mohli obrátiť.

Znamenalo to niekoľkomesačný pobyt v nemocnici a množstvo vyšetrení. Pre rodinu Tennentovcov to bolo veľmi náročné obdobie. Výhodou bolo to, že Tomm bol vešmi milé dieťa a svoj stav si neuvedomoval. Lekári po hlbšom skúmaní Tommovho stavu objavili niečo nečakané – podobnosť medzi tým, ako vyzeral chlapec a čínskym psím plemenom Shar Pei. Tento objav ich priviedol k niektorým odpovediam. Vedci zistili, že Tommova hladina kyseliny hyalurónovej, ktorá sa nachádza v koži, bola 100-krát vyššia ako je norma, čo je aj prípad šteniatok Shar Pei. Vzhľadom na to, že hladina kyseliny hyalurónovej u tohto psieho plemena postupne klesá, lekári verili, že tak to bude aj v prípade Tomma. Našťastie to tak bolo.

Tommovi rodičia boli vždy naňho veľmi hrdí. „Je to dobrý chlapec. Všetko, čo dosiahol... darí sa mu v škole, darí sa mu všetko,“ povedal jeho otec. Od jeho narodenia im bolo jasné, že ho nebudú pred svetom skrývať. Verili tomu, že krása vychádza zvnútra.

Tomm Tennent dnes

Dnes je to 29 rokov, čo sa Tomm narodil a ohromil lekárov. Po odvysielaní dokumentárnej série 60 Minutes chcelo neuveriteľné množstvo ľudí vedieť, ako to s chlapcom s veľkým úsmevom a nadmernou pokožkou dopadlo. To, ako dnes žije, aspoň trochu prezrádza pohľad na sociálne siete. Pohľad na jeho Facebook prezrádza, že sa oženil s láskou svojho života Hannah a žije vo Frankstone, na predmestí Melbourne vo Victorii v Austrálii.

 

,,Život je jednoduchý. Robíš rozhodnutia a nepozeráš sa späť,“ je citát, ktorý Tomm zverejnil na svojom facebookovom profile a ktorý pravdepodobne zhŕňa jeho myslenie a celý život.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia