Šokujúce nepríjemnosti, ktoré hrozia, ak to preženiete s banánmi

Šokujúce nepríjemnosti, ktoré hrozia,
Ilustračné foto
2022-02-11 15:30:00 |

Banány sú snáď najkonzumovanejšie ovocie na svete. Sú veľmi zdravé, no konzumácia ich veľkého množstva môže priniesť nečakané zdravotné komplikácie.

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí a platí to aj pri tomto veľmi zdravom ovocí. Tu je zoznam dvadsiatich dôvodov, prečo by ste to nemali s nimi preháňať!

1. Migréna

Migrénu môžu spustiť viaceré potraviny vďaka obsahu niektorých látok. Radia sa k nim aj banány obsahujúce tyramín. Nájdeme ho aj v samotnom ovocí, ale v šupke je v oveľa vyššej koncentrácii. Táto látka je známa ako spúšťač migrény, preto ľudia, ktorí migrénami trpia, by si mali dobre rozmyslieť, či banány do jedálnička zaradia

2. Priberanie

Hoci z banánov sa nepriberá na váhe tak výrazne ako z bežných potravín bohatých na kalórie, ak ich konzumujete v príliš veľkom množstve, môže sa to na vašej hmotnosti odraziť. Banán je kalorickejší ako mnohé iné druhy ovocia.

3. Zubný kaz

Banány, ak ich jete často, môžu byť vážne škodlivé pre zdravie a hygienu ústnej dutiny. Zubný kaz spôsobený banánmi súvisí s vysokou koncentráciou škrobu v nich. Ten zostáva v medzizubných priestoroch a v ústach dlhšie ako glukóza alebo iné cukry. Preto uvoľňuje viac kyseliny a priťahuje viac baktérií.

4. Ospalosť

Možno ste počuli, že nie je dobré dať si banán na raňajky. Má to svoju logiku. Banány obsahujú látku známu ako tryptofán, ktorá spôsobuje ospalosť a znižuje výkonnosť. Okrem toho majú banány vysokú koncentráciu horčíkových iónov, ktoré uvoľňujú svaly a zvyšujú letargiu.

5. Hyperkaliémia (zvýšený draslík)

Hyperkaliémia je stav, pri ktorom sa zvyšuje koncentrácia draslíka v krvi. To spôsobuje nerovnováhu elektrolytov v tele. Človek prechádza príznakmi, ako je nevoľnosť či nepravidelný pulz, čo môže vyústiť až do srdcového zlyhania.

6. Poškodenie nervov

Nervy sú bunky tela, ktoré sú zodpovedné za prenos správ z mozgu a do mozgu. Toto prenášanie správy sa vyskytuje vo forme elektrických signálov známych ako impulzy. Banán obsahuje špecifický vitamín známy ako vitamín B6, ktorý je zodpovedný za poškodenie nervov. Hoci poškodenie nervov spôsobené banánmi je zriedkavé, bolo pozorované medzi kulturistami a ľuďmi, ktorí často jedia banány.

7. Problémy s dýchaním

Niektorí ľudia sú alergickí na určité chemické zlúčeniny prítomné v banánoch. Preto po ich konzumácii trpia vážnymi dýchacími problémami. Ide väčšinou o alergické reakcie, ktoré zahŕňajú zúženie dýchacích ciest, ako aj kožnú vyrážku. Po zjedení banánu pociťujete niektorý z týchto problémov, skúste ich prestať jesť.

8. Alergia na ambróziu

Ambrózia je rastlina, ktorá sa hojne vyskytuje po celom svete. Skladá sa z viacerých semien vo forme spór prítomných na povrchu burín. Niektorí ľudia sú na ambróziu silne alergickí. Podobne reagujú aj po konzumácii banánu a niekedy dokonca už len pri manipulácii s týmto ovocím.

9. Bolesť brucha

Banány majú vysokú koncentráciu škrobu, ktorý telo trávi pomocou svojich enzýmov. Keď ľudia jedia nezrelé banány, môžu trpieť prudkými bolesťami brucha až popáleninami po celom tráviacom trakte. Je to preto, že v nezrelých banánoch je prítomné veľké množstvo rezistentného škrobu a banány potrebujú viac času na trávenie.

10. Precitlivenosť na latex

Ľudia alergickí na latex pri kontakte s týmto polymérom kašľú, dusí ich, objavuje sa sipot či výtok z nosa. Podobné reakcie vykazujú po kontakte s banánmi. Ľudia trpiaci alergiou na latex by sa teda banánom mali vyhýbať.

11. Anafylaktický šok

Niektorí ľudia sú silne alergickí na banány vo všeobecnosti. Keď zjedia banány, zatvoria sa im dýchacie cesty a môžu dostať šok. Je to veľmi nebezpečný stav škodlivý pre telo fyzicky aj psychicky. Na to, že niekto je alergický na banány, upozorňujú také znaky ako je rýchlejšia či pomalšia srdcová frekvencia, pomalší pulz, nevoľnosť či sipot.

12. Nerovnováha živín

Zdravý človek potrebuje každý deň pestrú stravu. Ak však v nej dominujú banány, existuje veľká šanca, že v tele dôjde k nerovnováhe elektrolytov. Okrem toho sa uvoľní viac žalúdočnej šťavy, aby sa trávil obsah škrobu. To má za následok nerovnováhu živín v tele.

13. Nadmerné množstvo vlákniny

Vláknina a balastné látky sú takmer rovnaké veci. Sú to látky, ktoré udržujú tráviaci systém zdravý. Malé alebo mierne množstvo vlákniny je preto dobré a nevyhnutné pre tráviaci systém, avšak konzumácia príliš veľkého množstva banánov má za následok prítomnosť príliš veľkého množstva vlákniny. To spôsobuje bolesť brucha v dôsledku tvorby kŕčov. Prítomnosť príliš veľkého množstva vlákniny navyše narúša normálne trávenie.

14.  Zanedbateľné tuky

Banány majú málo alebo žiadne tuky. Preto sa často dostanú do jedálnička tých, ktorí chcú schudnúť. Netreba však zabúdať, že kalórie obsahujú! Okrem toho, určité množstvo tukov je pre ľudské telo nevyhnutné. Tuky pomáhajú rozvíjať mozgové bunky a sú tiež užitočné pre udržanie dobrého zdravia.

15. Plyny

Banány majú vysokú koncentráciu rozpustnej vlákniny, ako aj fruktózy. Tieto látky sú zodpovedné za vznik nerovnováhy v tráviacom trakte. Prítomnosť vlákniny vedie k tomu, že človek nie je schopný správne tráviť, pretože črevo je príliš zaneprázdnené lámaním vlákien. Okrem toho prítomnosť fruktózy tiež poškodzuje trávenie v dôsledku predĺženého obdobia trávenia fruktózy. Obe tieto zložky vedú k hromadeniu plynov v črevách.

16. Zápcha

Banány sú známe tým, že napomáhajú pohybu čriev a preto sa považujú za zdravé pre črevá a tráviaci trakt. Tajomstvo však spočíva v stupni zrelosti banánu. Ak je banán zelený a nezrelý, množstvo škrobu v ňom spôsobuje zápchu. Konzumácia zrelých banánov však môže pomôcť zápchu zmierniť.

17. Zanedbateľný obsah bielkovín

Ako už bolo povedané, je potrebné, aby človek mal vyváženú stravu. Tá by mala obsahovať špecifické koncentrácie všetkých stravovacích faktorov zahrnutých v potravinách. Banány sú však bohaté na sacharidy, ako sú škroby a množstvo rozpustnej vlákniny, no neobsahujú takmer žiadne bielkoviny. Konzumáciou príliš veľkého množstva banánov teda nezostane priestor pre iné potraviny a dopyt ľudského tela po bielkovinách sa nenaplní.

18. Lieková interakcia

Existujú určité zlúčeniny a zložky banánov, ktoré môžu interagovať s liečivými látkami v krvnom obehu a v tele a spôsobiť alergické reakcie. Môžu tiež spôsobiť, že liečivo neúčinkuje. Preto, ak užívate lieky na predpis, mali by ste sa lekára spýtať, či môžete popri nich konzumovať banány.  

19. Rezistentný škrob

Banány obsahujú veľké množstvo rezistentných škrobov. Tie zostávajú v ústach po dlhú dobu a majú škodlivé účinky na zdravie ústnej dutiny. Okrem toho sa tiež zdržiavajú v žalúdku dlhšie ako iné cukry, ako je napríklad glukóza. To vedie k sekrécii väčšieho množstva enzýmov a na strávenie týchto rezistentných škrobov je potrebného viac času.

20. Zvýšenie rizika cukrovky

Banány môžu spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi. Ak k tomu dochádza často, existuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Preto nie je dobré jesť veľa banánov.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia