13 druhov ZELENINY, vďaka ktorým budú vaše deti MÚDREJŠIE!

13 druhov ZELENINY, vďaka
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-19 09:30:00 |

Rodičia chcú mať zdravé a múdre deti, to je jednoducho tak. Väčšina mám a otcov to považuje za prioritu. Nie vždy je však jednoduché dosiahnuť to.

Dobré zdravé potraviny = inteligentné zdravé deti. A zdravé múdre deti sa majú lepšie v škole, medzi rovesníkmi aj v živote. Prečo? Pretože sa cítia lepšie! A pravidelná konzumácia zeleniny je najlepší spôsob, ako zaistiť, aby deti zostali zdravé.

Téma zdravej výživy je kontroverzná. Čo je v jednej minúte dobré, v ďalšej už nie je. Napríklad, kým jeden týždeň pri konzumácia vajec nezdravé, o týždeň neskôr sa o nich píše ako superpotravine, ktorú si musíme dopriať od dojčaťa po seniora denne aj niekoľkokrát. Kým jeden deň nám výživoví odborníci odporúčajú pri príprave jedla používať kokosový olej, na druhý deň sa dozvieme, že vôbec nie je vhodný na prípravu jedla. A tak je to s milión ďalších položiek.

Čo však nie je vo výžive kontroverznou témou, to je potreba zaradiť do stravy zeleninu a ovocie. I keď nikto nepochybuje, že najzdravšie sú sezónne druhy dopestované v oblasti, kde žijeme, ideálne bez chémie, odborníci pripomínajú, že aj ovocie a zelenina zo supermarketu má stále viac benefitov než negatív. Netreba sa teda vyhovárať, že nemáme zdroje, odkiaľ by sme deťom zohnali čerstvé druhy a tak ovocie a zeleninu majú len výnimočne. Ak chcete, aby vaše deti prospievali, je potrebná denná porcia zeleniny, upozorňuje goodparentingbrighterchildren.com. Dôležité je tiež myslieť na to, že pre udržanie zdravia a bystrej mysle je potrebné striedať rôzne druhy a farby.

12 dôvodov, prečo deti musia jesť zeleninu

1. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty

Deti potrebujú vitamíny, minerály a antioxidanty, aby mali zdravý mozog. Zelenina je plná vitamínov, najmä vitamínu A, ktorý pomáha nášmu telu absorbovať minerály a živiny. Majú tiež vysoký obsah minerálov, ktoré zlepšujú hustotu kostí a rast detí. A zelenina má vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia ich bunky a mozog.

2. Zlepšuje kognitívne funkcie u detí

Zelenina, najmä brokolica a červená a fialová zelenina, pomáhajú zlepšovať kognitívne funkcie u detí, teda učenie a rozmýšľanie. To sa prejaví pozitívne v škole a väčším nadšením pre učenie.

Výborná je brokolica, ktorá má vysoký obsah antioxidantov a vitamínu K - jedného z vitamínov rozpustných v tukoch. Vitamín K sa používa na tvorbu sfingolipidov, typu tuku nachádzajúceho sa v mozgových bunkách. Výskumy naznačujú, že vitamín K pomáha aj s pamäťou.

Paradajky, fialová kapusta a fialová cibuľa sú zase bohaté na antioxidanty, ktoré udržujú zdravý mozog.

3. Je plná zdraviu chrániacich fytochemikálií

Fytochemikálie sú to, čo dodáva zelenine nádherné dúhové farby. Tieto zlúčeniny chránia zeleninu pred chorobami, predátormi alebo patogénmi. Keď deti jedia zeleninu, tieto fytochemikálie ich naopak chránia pred chorobami.

4. Má nízky obsah kalórií

Zelenina má nízky obsah kalórií, ale zároveň obsahuje veľa dobrého na vybudovanie lepšieho mozgu. Keď deti jedia zeleninu, nepriberú, nezvyšujú si hladinu cukru v krvi ani cholesterolu a nemajú problémy s hyperaktivitou.

5. Má vysoký obsah vlákniny

Zelenina má vysoký obsah vlákniny a pomôže deťom s pravidelnou stolicou, ktorá je dôležitá pre zbavenie sa nadbytočných toxínov z tela.

Strava s vysokým obsahom vlákniny je tiež spojená s trvalou úrovňou energie. Preto je dôležité pridať aspoň do desiaty a obeda pre deti zeleninu - dodá im to energiu.

Strava s vysokým obsahom vlákniny tiež chráni pred cukrovkou 2. typu, ktorá je aj medzi deťmi na vzostupe. Vedci označujú za vinníka rýchle občerstvenie a stravu s vysokým obsahom cukru.

6. Buduje telo a mozog

Hovorí sa, že ovocie telo čistí a zelenina ho buduje. Je to pravda. Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v zelenine, vybuduje a posilní telá vašich detí, pričom kŕmi ich mozgy

7. Pomáha pri trávení: Obsahuje enzýmy

Vedeli ste, že takmer 96% núdzových návštev nemocnice sú ľudia trpiaci nejakým druhom poruchy trávenia? Pri dostatočnom príjme zeleniny sa to môže stať iba ojedinele. Surová zelenina obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť a vstrebávať vitamíny, minerály a živiny nachádzajúce sa v potravinách. Avšak pozor, varenie zeleniny na vysokých teplotách zabíja enzýmy, ktoré sa v niektorých prirodzene nachádzajú. Aj to je dôvod aby ste deti naučili jesť nielen varenú či inak tepelne upravovanú zeleninu, ale aj surovú.  

8. Podporuje zdravie srdca

Deti a srdcové ochorenia zvyčajne nespájame. Ak si však zvyknú jesť stravu s vysokým obsahom zeleniny, pomôže im to udržať srdce v špičkovej forme po celý život.

9. Udržuje zdravé orgány

V podstate každý druh zeleniny buduje a posilňuje niektorý orgán v tele. Napríklad mrkva pripomína oko - je plná vitamínu A a chráni naše oči. Cibuľa má vrstvy ako naša koža a môže zlepšiť kožné problémy.

10. Znižuje krvný tlak

Väčšina detí nemá vysoký krvný tlak, ale výskumy zistili, že deti pravidelne konzumujúce rýchle občerstvenie a mastné pokrmy, zažívajú obdobia vysokého krvného tlaku. Jednoduchá rada – naučte ich jesť zeleninu. Ak zaradia do stravy dostatok zeleniny, nie je problém, aby si občas dopriali aj čosi nezdravšie. Ak sa už vaše dieťa pasuje s problémami s krvným tlakom, čo nie je v dnešnej dobre úplne výnimočné, môže skúsiť zeler, ktorého konzumácia dokáže znížiť tlak až o 10%.

11. Bojuje s úzkosťou a depresiou

Zelenina môže pomôcť v boji proti depresii, pretože je plná dôležitých vitamínov a minerálov, ako je horčík, draslík, selén a vitamíny A a C. Zistilo sa, že tuk v avokáde pomáha nášmu duševnému a mozgovému zdraviu. U detí dochádza k nárastu porúch nálady a lepšia strava môže byť nápomocná pri zmene k lepšiemu.

12. Je ideálna pre zdravú pokožku

Strava s vysokým obsahom zeleniny je spojená so zdravou čistou pokožkou. Vďaka obsahu vitamínov A a C a vysokému obsahu vody je zelenina ideálna na tvorbu žiarivej pokožky. Najmä dospievajúce deti to určite ocenia.

13 top druhov zeleniny pre zdravie a rýchle myslenie u detí

Niekedy nie je jednoduché prinútiť dieťa, aby si zeleninu dalo. Na rozdiel od rýchleho občerstvenia je nevýrazná. Existuje však veľa možností, ako ju zakomponovať do stravy. Začínajte pomaly, lepší ako nič je aj kúsok papriky či koliesko cibule. Týchto 13 druhov by určite nemalo v jedálničku dieťaťa chýbať. Ak ich doteraz nejedávalo, čoskoro si všimnete , že mu to omnoho rýchlejšie páli!

1. Avokádo

Avokádo je vlastne ovocie. Z nutričného hľadiska je však považované za zeleninu Má vysoký obsah bielkovín, má viac draslíka ako banán a je plné antioxidantov, aminokyselín a esenciálnych olejov (omega-9), ktoré sú spojené s vyššou funkciou mozgu.

2. Paprika

Paprika obsahuje vitamíny A, B a C, kyselinu listovú, draslík a bioflavonoidy. Vitamín C posilňuje a podporuje kolagén v detskej koži.

3. Brokolica

Brokolica je vlastne kvet. Má vysoký obsah vlákniny, kyselinu listovú, draslík a vitamíny A a C. Brokolica odfiltruje z tela ťažké kovy, ktoré môžu poškodiť mozog dieťaťa. Varte ju len krátko, aby zostala chrumkavá. Môže sa však konzumovať aj surová.

4. Mrkva

Pre vysoký obsah vitamínu A sa spája so zdravým zrakom. Obsahuje pigment, ktorý pomáha k tomu, že aj v noci vidíme lepšie.

5. Karfiol

Karfiol je tiež kvet. Je úžasný pre deti, ktorým rastú kosti, pomáha vývinu ich svalov a tráviacemu systému. Obsahuje takmer všetky vitamíny a minerály, ktoré dieťa potrebuje. Možno ho konzumovať varený aj surový.

6. Zeler

Zeler je dobrý pre zdravé kosti a je skvelý pre hydratáciu. Ak je dieťa unavené, ponúknite mu zeler a uvidíte, ako sa preberie. Táto zelená zelenina obsahuje sodík, oxid kremičitý a kremík - všetky dôležité minerály pre zdravé kostí.

7. Sladká kukurica

Aj keď je pre niektoré deti ťažko stráviteľná, kukurica má vysoký obsah luteínu - antioxidantu, ktorý pomáha očiam. Kukurica má tiež vysoký obsah železa, horčíka, draslíka a kyseliny listovej

8. Uhorky

Ide sa o jednu z najstarších známych druhov zeleniny na svete (spolu s kapustou). Uhorky hydratujú bunky, sú skvelé pre detskú pokožku, pomáha pri ekzémoch, psoriáze a štiepení nechtov. Sú tiež skvelou pochúťkou pre deti, ktoré potrebujú nabrať energiu.

9. Zelená fazuľka a hrášok

Fazuľa a hrach pomáhajú rastu nových mozgových buniek, zlepšujú pamäť a udržiavajú deti v dobrej nálade.

10. Zemiaky

Povzbudzujte deti, aby jedli zemiaky aj so šupkou. Konzumované v celku, zemiaky sú komplexné uhľohydráty obsahujúce glukózu, ktoré pomáhajú vyživovať mozog a udržiavať ho zdravý. Väčšina detí našťastie zemiaky miluje. Sú plné bielkovín, železa, vitamínu C a draslíka. Zemiaky tiež pomáhajú deťom so spánkom.

11. Špenát

Špenát posilňuje pamäť a dodáva energiu. Tiež spomaľuje účinky starnutia na mozog. Špenát je najlepšie jesť surový vo forme šalátu, ale chybu neurobíte ani vtedy, ako ho klasicky podusíte, pridáte trochu smotany, pretlačený cesnak a soľ. Pridajte k nemu natvrdo uvarené vajíčko a varené zemiaky.  

12. Sladké zemiaky (bataty)

Sladké zemiaky majú vysoký obsah vlákniny, antioxidantov a veľa vitamínu A. Obľúbené sú pre nízky obsah kalórií a dokonca pomáhajú v boji proti rakovine. Ponúknite ich deťom iba premiešané s maslom, je to výborná kombinácia na budovanie mozgu.

13. Paradajky

Paradajky obsahujú antioxidanty bojujúce proti chorobám, ako je lykopén chrániaci detskú pokožku pred slnečným žiarením. Výborné sú surové aj spracované vo forme pretlaku či kečupu. Vždy sa uvoľňujú iné živiny, preto je ideálne dopriať ich deťom v obidvoch podobách.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia