Nepríjemný vedľajší efekt, keď dieťa zje veľa jabĺk

Nepríjemný vedľajší efekt, keď
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-31 09:30:00 |

Jabĺčka sú typickým letným a jesenným ovocím, ktoré aj podľa štúdií patrí k najbežnejšie konzumovaným. Koľko jabĺk by malo denne zjesť dieťa a kedy mu už radšej povedať STOP?

Ponúkať dieťaťu ovocie je určite lepším riešením ako dovoliť mu zaháňať chuť na sladké cukríkmi, čokoládami a keksíkmi. Pozor však na jednu nepríjemnosť.

Dieťa by malo denne zjesť maximálne dve porcie ovocia, čo sú pre lepšiu predstavu asi dve šálky a tri porcie zeleniny. Ovocie a zelenina sú v každom prípade zdraviu prospešné, no treba myslieť na obsah vlákniny v nich. Výsledkom môžu byť tráviace problémy, ktoré dokážu u dieťaťa narobiť riadnu paseku. Nadúvanie, hnačky či bolesti bruška nie sú ničím príjemným.

Najčastejšie konzumovaným ovocím v našich končinách sú jabĺčka, ktoré obvykle deti milujú. Spolu s mrkvou patria k prvým príkrmom už u bábätiek, preto sú na túto chuť zvyknuté. Nezabúdajte však na to, že práve jablká sú výnimočne bohaté na vlákninu a opatrnosť je na mieste.

Koľko ovocia by malo zjesť 3-ročné dieťa?

Odporúča sa, aby 2 až 3-ročné deti zjedli každý deň 1 šálku ovocia. Pre deti od 4 do 8 rokov je ideálne množstvo 1 a pol šálky ovocia. Deti nad osem rokov môžu zjesť dve šálky ovocia. Vhodné je miešať a striedať viac druhov a dajte si záležať aj na tom, aby boli rôznych farieb. Každé obsahuje iný pomer vitamínov a živín. Rovnako je to aj so zeleninou, ktorá by mala byť každodennou súčasťou detskej stravy.

Po dosiahnutí jedného roka pridávajte aj rôzne oriešky a semienka, pre ich lepšie strávenie by ich mali deti jesť na raňajky alebo na desiatu.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: www.mvorganizing.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia