Neviem sa len ticho pozerať na vnukovo trápenie, plače Mária

Neviem sa len ticho
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-24 00:30:00 |

Môj osemročný vnuk sa mi sťažoval, že neznáša svojho otčima. Je zo vzťahu mojej dcéry s novým manželom nervózny, zhoršilo sa mu správanie v škole, je agresívny.

"Chcem mu pomôcť. Dohovárala som aj dcére, aby sa viac venovala svojmu synovi, než manželovi, viac mu prejavovala lásku, ale odvrkla mi, aby som sa jej nestarala do výchovy. Ako môžem svojmu vnúčikovi pomôcť?“ pýta sa bezradná Mária.

Odpovedá detská psychiatrička, MUDr. Lucia Vašková

„Vidno, že máte so svojím vnukom dobrý vzťah, tak to využite. Myslím si totiž, že je lepšie riešiť vnukovu nespokojnosť práve s ním a nie s jeho mamou. Ona totiž evidentne žiadny problém nevidí a ak by ho aj videla, rozhodne nechce, aby ste jej vysvetlili, ako má svojho syna vychovávať a ako má jej rodina fungovať. Pravdupovediac sa jej ani veľmi nečudujem...

Porozprávajte sa teda so svojím vnukom. Spýtajte sa ho, čo konkrétne mu na jeho otčimovi prekáža, prečo konkrétne ho neznáša. Je totiž jednoduchšie abstraktne niekoho odsúdiť, než vymenovať konkrétne dôvody. Možno váš vnuk zistí, že dôvodov, prečo svojho otčima nenávidí, nie je veľa (a možno ani žiadny...) a že aj on sa tak naňho bude vedieť pozrieť trochu inými očami. V tejto súvislosti by možno neškodilo, keby skúsil vymenovať aj nejaké jeho dobré vlastnosti, pre ktoré by ho vedel mať trebárs aj rád.

Je veľmi pravdepodobné, že váš vnuk len jednoducho žiarli, že sa musí o maminu lásku a priazeň deliť. To mu ale, pochopiteľne, rovno povedať nemôžete, lebo by okamžite bolo po akejkoľvek debate. Môžete mu však povedať, že veľkí chlapi zvyčajne vedia prijať realitu taká aká je, teda vedia prijať aj nového člena ich domácnosti a nesprávajú sa ako rozmaznané princezny, ktoré dupú nožičkou, že žiadneho cudzieho chlapa v domácnosti nechcú. Verte, žiadny chalan v jeho veku nechce byť princeznou!

 

Nezabudnite sa ho tiež spýtať, ako by si spolužitie s otčimom predstavoval on.

So všetkými informáciami sa potom podeľte so svojou dcérou, ale tento rozhovor nesmie mať ani nádych výčitiek typu – ja som ti to hovorila... lebo to by vášmu vnukovi určite nepomohlo.“

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia