Adelka: Dievčatko, o ktoré bojujú rodičia aj starí rodičia

Adelka: Dievčatko, o ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-18 08:30:00 |

Adelka, dnes 4-ročná, sa narodila dvom hluchým rodičom po trojmesačnej známosti. Ich rôzne problémy výrazne poznačili jej život.

Najskôr sa o dievčatko staral viac otec Milan so svojimi rodičmi, lebo mama Jana má diagnostikovanú aj schizofréniu a mala po pôrode problémy, potom sa ale do sporu vložili staré mamy. Dôvod – obaja rodičia sú hendikepovaní.

Súd napokon rozhodol, že Adelka bude zverená starej mame z Janinej strany, aby sa nenarušili väzby k mame. Milan so svojou mamou si ale myslia, že Adelka tam nemá dostatočnú starostlivosť, že by u nich mohla prosperovať viac.

Milan nielenže Adelku nedostal, ale ho aj obvinili zo sexuálneho obťažovania dcéry a dlho mal s ňou zakázaný akýkoľvek kontakt. Obvinenia boli neskôr vyvrátené. Teraz sa Milan síce s Adelkou môže stretávať, ale za veľmi obmedzených podmienok. Medzi obomi stranami panuje veľká nevraživosť, padajú obvinenia, všetci bojujú o Adelku.

„Adelkina mama sa do našej rodiny votrela, môjho syna pobláznila natoľko, že si ju po pár týždňoch k nám nasťahoval a po troch mesiacoch otehotnela. Tvrdila, že nikoho nemá, napokon ale vysvitlo, že má mamu... Pár týždňov po pôrode ju hospitalizovali na psychiatrii, Adelka zatiaľ bola u nás, no po prepustení z nemocnice si ju zobrala so sebou k mame. Od začiatku som s týmto vzťahom nesúhlasila. Chcem, aby Adelku vychovával môj syn – je viac socializovaný ako jej mama, aj pracuje, viac sa vie postarať. Vidím, že Adelka u druhých starých rodičov neprospieva, navyše trpí tým, že sa s otcom môže stretávať len obmedzene,“ hovorí pani Oľga, Milanova mama.

„Psychické problémy mojej dcéry nie sú také, aby sa o Adelku nemohla starať“, vyvracia obvinenia pani Mária, Janina mama. „Vôbec nie je pravda, že by Adelka nejako v našej rodine strádala, som presvedčená, že dieťa má byť s matkou a aj o tom, že Milanova rodina nám všetkým chce len zle a prenasledujú nás. Rouhodne nič z toho, čo hovorí Oľga, nie je pravda,“ dodáva Mária.

Rodiny sú rozhádané, staré mamy vyťahujú najťažšie kalibre, súdy majú neľahkú úlohu rozhodnúť. Spýtal sa ale vôbec niekto Adelky, ako to vidí ona? Ako to prežíva, čo ju trápi? Zdá sa, akoby Adelka v konečnom dôsledku nikoho nezaujímala. Že najdôležitejšie je, kto je lepší rodič a starý rodič, kto má väčší byt, viac peňazí. Starostlivosť o malé dievčatko prerástla do boja o jedinú pravdu. Nikto si neuvedomuje, že tento boj nemá víťaza. Zostane len porazený – Adelka...

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia