Tak som milovala vnuka, že som si ho "privlastnila"

Tak som milovala vnuka,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-29 19:00:00 |

Keď sa mi narodil prvý vnuk, bola som úplne vo vytržení. Vždy som totiž chcela mať syna, namiesto neho mám dve dcéry.

Vždy som dcéry veľmi ľúbila, ale keď sa narodil Martin, bol to splnený celoživotný sen. Potešilo ma, keď  ma dcéra Martina požiadala, aby som jej prišla pomôcť, keď príde z pôrodnice. Bola to láska na prvý pohľad. Martine som bola vďačná za každú chvíľku, ktorú som mohla so svojím vnukom tráviť. Keďže Martin bol prvé dieťa aj pre môjho zaťa, rada som sa ujala úlohy „vševedúcej babičky“, ktorá vie, kedy Martin už môže jesť aj niečo iné, než len materské mlieko, prečo plače, čo je dobré na zápchu, na práve sa tlačiace zúbky, jednoducho vie všetko.

Prvý začal mať pochybnosti môj zať Janko. Musím povedať, že zvolil naozaj diplomatické slová aj tón, ale keď to mám preložiť do normálnej reči bez akýchkoľvek príkras, tak mi povedal, že Martin je predovšetkým ich syn a že by asi bolo najlepšie, keby o tom, kedy a čo bude jesť, kedy bude spať, či ho nechať plakať alebo nie, čo mu obliecť… rozhodovali oni s Martinou.

Najskôr som sa urazila, že veď im chcem iba pomôcť, ale keď nechcú, tak ani nemusím. Postupne som si však začala uvedomovať, že to asi niekde preháňam. Spýtala som sa Martiny, či si aj ona myslí, že im priveľmi zasahujem do výchovy. Evidentne sa jej uľavilo, že som s tým začala ja a že túto tému nemusela otvoriť ona. Mne stačilo len to, že na znak súhlasu pokývala hlavou.

Nikdy som nechcela byť mama ani svokra, ktorá sa mieša do toho, ako má mať moja dcéra zariadený byt, či má poupratované málo, alebo či to s poriadkom preháňa a už vôbec nie do toho, ako bude vychovávať svoje deti. Chcela som byť vítanou mamou a svokrou a dobrou babičkou. Ale bolo mi jasné, že ešte chvíľu a budú ma mať všetci plné zuby (ak už teda ešte nie je neskoro). Naše vzťahy som zachránila doslova v hodine dvanástej.   

Keď som sa zamyslela nad tým, prečo som sa s takým elánom pustila do výchovy Martina, tak som prišla na to, že som si ho naozaj pomýlila so svojím synom. Možno preto, že bol mojím prvým vnúčaťom, ale určite preto, že to bol chlapec, po ktorom som vždy túžila. Ale že až tak veľmi, to som teda netušila.

Dnes je Martin už pubertiak, má ďalších dvoch bratov, ktorých tiež veľmi milujem. A som rada, že mám so všetkými naozaj dobré vzťahy. Martin však navždy bude prvý a v mojom srdci bude mať špecifické postavenie.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia