Máte doma syna? V tomto veku vám dá riadne zabrať!

Máte doma syna? V
Zdroj: thinkstock.com
2021-09-09 16:00:00 |

V jednej sekunde prevráti oči a povie vám, aby ste ho nechali na pokoji. O chvíľu vás požiada, aby ste ho uložili do postele a čítali mu, kým nezaspí.

Ak máte doma 11-ročného syna, držíme vám palce. Áno, presne toto je ten vek, v ktorom u chlapcov začína veľká fyzická a emocionálna zmena. Bude to ako zmätená jazda na horskej dráhe. Samozrejme, každé dieťa je iné a má svoju osobnosť. Jedno môže byť výbušnejšie, iné sa uzatvorí viac do seba a potrebuje sa so svojimi problémami vysporiadať vo svojom vnútri. V každom prípade, zmenám sa nevyhnete.

Keď sa chlapec dostane do veku 11 rokov, už nie je malým dieťaťom, ale ešte ani tínedžerom. Je to obdobie začiatku hľadania nezávislosti. Zistite, čo sa deje a ako mu môžete pomôcť zostať na správnej ceste. I keď to nie je jednoduché a neraz stratíte nervy, najdôležitejšie je dávať mu najavo lásku a ukázať mu, že domov je preňho bezpečným prístavom, nech sa deje, čo sa deje.

Stále viac si uvedomuje, čo je „cool“ a čo určite nie

Aj keď to nie je hodnota, ktorú chceme našim deťom vštepovať, pravdou je, že v tomto veku sa snažíia držať krok s rovesníkmi v obliekaní aj v správaní. Keď dospievame, postupne môžeme tieto plytké teórie opustiť, ale deti v 11 rokov nie sú dostatočne zrelé, aby to dokázali. Usilujú sa byť čo najmodernejšími, počúvajú súčasnú hudbu, pozerajú cool programy v televízii. Jedenásťročné deti nechcú byť zvyčajne iné ako rovesníci, naopak, chcú sa im podobať a robiť tie isté veci.

Vplyv rovesníckej skupiny

V tomto veku sú deti viac ovplyvnené rovesníkmi ako rodičmi. Odmietajú vaše názory a usmernenia. Aj keď 11-ročné deti môžu počúvať svojich rodičov a radiť sa s nimi, prekonať bariéru, ktorou je ich rovesnícka skupina, je ťažšie ako doteraz.

Nezávislosť

Neexistuje žiadna univerzálna rada, pokiaľ ide o rozhodovanie o tom, kedy môže váš syn chodiť von alebo ku kamarátom sám. Veľmi záleží na tom, kde žijete – aká je tam bezpečnosť a situácia na cestách. Ak žijete v relatívne bezpečnej oblasti, malo by 11-ročné dieťa dostať určitú mieru nezávislosti.

Mali by ste si určiť presný čas, kedy sa má hlásiť, príp. o koľkej má prísť domov. Učte ho, že dôvera prichádza s dodržiavaním pravidiel. Ak sa ich nedokáže držať, mali by ste mu privilégium samostatného pohybu po vonku na čas odobrať. Nie je vhodné, aby rodičia nemali poňatia o tom, kde a s kým sa ich 11-ročné dieťa nachádza. Lepšie je najprv nastaviť prísnejšie pravidlá a neskôr z nich poľavovať

Jazyk

Od 11 rokov má väčšina chlapcov dosť veľkú slovnú zásobu. Väčšina z nich používa rôzne gestá a výrazy tváre. Ovládajú aj rôzne štýly jazyka, v ich slovníku sa pri rozhovoroch s kamarátmi, súrodencami či s vami objavuje mnoho slangových výrazov, no pri komunikácii s učiteľom alebo cudzími ľuďmi používajú formálnejšiu reč. Snažte sa to "regulovať" tým, že ho povediete k navštevovaniu knižnice. Čítanie rozširuje slovnú zásobu a podporuje samostatné myslenie. 

Veľa sa rozprávajte. Mnoho chlapcov v tomto veku rodičov klame. Neriešte to trestmi, dôvera je to, čo je v tomto období dôležité. Žiadajte ho o jeho názor, zaujímajte sa o jeho život. Chlapci, čím sú starší, tým majú potrebu menej hovoriť (najmä rodičom). Dávajte si pozor, aby medzi vami nevznikla bariéra.

Moderný svet verzus komunikácia

Aj keď je celá rodina doma, komunikácia je v mnohých domácnostiach zriedkavá. Moderný svet so všetkými jeho miniaplikáciami a mediálnou zábavou často vedie k tomu, že každý člen rodiny si rieši vlastné veci.

Detské izby sú často súkromným útočiskom a obsahujú dostatok zábavy na to, aby sa spojenie s rodinou stalo neinšpiratívnym. Trvajte na tom, aby si syn robil úlohy a mal určité povinnosti v rámci rodiny. Vyhraďte si čas na rodinné aktivity. Udržiavanie komunikácie je dôležité pre všetky deti, či už malé alebo väčšie.

Fyzický vývoj

Puberta je za rohom. Alebo už začala. Rátajte s tým, že váš syn bude pravdepodobne viac jesť a spať. Môže sa sťažovať na svalové kŕče a bolesti končatín. U niektorých chlapov prichádza k premasťovaniu pleti, môže sa objaviť prvé akné, nad hornou perou mu začne rásť „páperie“ a jeho hlas začne byť pomaličky hlbší.

Chlapci v tomto veku si často uvedomujú, ako vyzerá ich telo a porovnávajú sa s ostatnými. Poruchy stravovania a problémy s výzorom nie sú typické len pre dievčatá. Snažte sa mať v domácnosti čo najviac zdravých potravín. Jedzte spolu ako rodina, ak je to možné. Utužuje to vzťahy a buduje dôveru.Všímajte si, či má váš syn dostatočnú výživu a neupriamujte pozornosť iba na výzor, vyzdvihujte iné hodnoty v živote.

Nájdite šport, ktorý si váš syn obľúbi. Toto mu uľahčí s radosťou sa venovať denne fyzickej aktivite. Chlapci v tomto veku sú už dosť veľkí na to, aby sa mohli presadiť aj v tímových športoch, aj keď ešte stále získavajú nové zručnosti.

Emocionálny vývoj

Nezabúdajte vášmu synovi poďakovať, ak urobí niečo dobre. I keď často vás jeho správanie bude popudzovať k tomu, aby ste ho kritizovali, neprežeňte to. Potrebuje aj veľa povzbudenia.

Staršie deti sú nezávislejšie.  Aj keď 11-ročné deti dokážu zvládnuť veľa vecí, nie sú také zrelé po emocionálnej stránke. Pamätajte na to, že sa musia cítiť bezpečne, milované a dôležité v očiach svojich rodičov, aby z nich mohli vyrastať sebavedomí dospelí ľudia.

Snažte sa nájsť si pravidelne čas, ktorý strávite so synom iba vy dvaja, bez mladších či starších súrodencov.

Jedenásťroční chlapci sú vo veku, keď konajú impulzívne a neskôr sa za to ospravedlňujú. I keď je to v tomto veku normálne, stále je to neprijateľné. Usmerňujte svojho syna a učte ho zvládať emócie. Musí tiež pochopiť, že určité pravidlá treba dodržiavať. Učte ho ohľaduplnosti, lebo ak sa nezbavíte neprijateľného správania v zárodku, neskôr to bude omnoho ťažšie napraviť.

Byť rodičom 11-ročného chlapca je cestou plnou zmien a dospievania. Dni strávené hraním sa s  hračkami sa skončili. Zaujíma sa viac o hudbu a kamarátov, túži po nezávislosti, no ešte stále potrebuje milujúcu náruč rodičov. Možno rastie, ale v srdci je stále dieťaťom.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia