Toto si o vás myslí vaše osemročné dieťa

Toto si o vás
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-04 00:30:00 |

Osem rokov – to je vek, kedy sa deti menia z našich maznáčikov na veľké deti a zisťujú, že nás už až tak veľmi nepotrebujú. Aspoň niekedy...

Zmeny v správaní si všímajú najmä mamy chlapcov. Nie, nie je to tým, že vás menej ľúbia. Sú za tým hormóny! Vedci tvrdia,  že chlapci vo veku 8 až 9 rokov prežívajú podobné stavy ako dievčatá v puberte a tak sa niet čo diviť ich zmenám nálad. Nie je to však iba o tom. Treba sa jednoducho zmieriť s tým, že osemročné deti sú už veľké a rodičia začínajú byť tými „starými trapákmi“, ktorí im môžu pred kamarátmi a kamarátkami narobiť neuváženou pusou či nejakou tou vetou riadnu hanbu.

Ak chcete byť správnym rodičom, za ktorého sa váš osemročný potomok nemusí hanbiť, odpustite si pusy pred školou a nesnažte sa o držanie za ruky pri odprevádzaní do školy či pri odchode zo školy.

Ste v obchode s oblečením a už si predstavujete nadšenie v očiach dcéry, keď jej prinesiete ružové tričko s Hello Kitty alebo výkriky šťastia u syna za tričko Mimoni? Nerobte to! Obrázkové motívy sú tou najtrápnejšou vecou na svete a váš vkus je nemožný. Uvedomte si, že už ste „starí fotrovci“ i keď máte možno ešte len pred tridsiatkou a nechajte výber oblečenia na ratolesti.

Každé osemročné dieťa túži vlastniť svoj mobil. Ak ho ešte nemá, najvyšší čas poobzerať sa po nejakom. Nech kúpite akýkoľvek, spolužiaci a kamaráti budú mať vždy lepší, kvalitnejší a novší. S tým sa zmierte. Pokojne sa môžete buchnúť po vrecku a zaobstarať potomkovi najnovší model iPhone, nepotrvá dlho a príde domov s tým, že Peťkov smartfón je omnoho lepší, lebo menej „laguje“. Že netušíte čo to znamená? Na tom vôbec nezáleží, lebo tých pojmov je toľko, že by ste si ich ani pri najlepšej vôli nezapamätali. Len na okraj, keď mobil laguje, to znamená, že sa zasekáva.

Naplánovali ste na víkend spoločný rodinný výlet s mnohými atrakciami? Nebuďte sklamaní, ak sa nestretnete s nadšením, aké ste očakávali. Vaša osemročná ratolesť sa tešila na sobotu strávenú u jedného kamaráta či kamarátky a na nedeľu plánovala to isté, len zase u niekoho iného. V tomto veku totiž deti milujú spoločnosť rovesníkov, vytvárajú sa prvé pevnejšie partie a dokonca si začínajú všímať aj opačné pohlavie. Takže, neberte to priveľmi osobne, keď si za výlet zaslúžite titul najhoršieho rodiča, ktorý ničí dieťaťu života.

Vidíte sa už v koncertnej sále, kde v krásnej róbe a so spokojným úsmevom na perách počúvate tóny vychádzajúce z huslí, klavíra či flauty vášho potomka? Čítali ste predsa o tom, že hra na hudobnom nástroji rozvíja myseľ, malí hudobníci dosahujú lepšie výsledky v testoch gramotnosti, v matematike a majú vyššie IQ. Vy predsa chcete pre svoju ratolesť to najlepšie. Spomaľte. Ak sa dieťa doteraz na žiadny hudobný nástroj nevrhlo, teraz ho prehovoríte asi len dosť ťažko. Áno, pre osemročné dieťa je hra na hudobný nástroj dosť trápnou záležitosťou, za ktorú by si mohlo vyslúžiť posmech od rovesníkov. „Tí rodičia snáď nemôžu byť fakt až takí nemožní, že by odo mňa chceli ešte aj toto“, myslí si pri vašich nápadoch podobných tomuto.

Čo platí na osemročných?

Osem rokov je vek, v ktorom ešte môžete dieťa formovať, ale je to zároveň vek, v ktorom mu treba priznať kus autonómie. Ak si chcete s osemročným potomkom dobre vychádzať, ponúknite mu povzbudenie a podporu, pomáhajte mu rozvíjať sebaúctu a sebavedomie. Krik, bitky a nútenie dieťaťa do niektorých činností nie sú správnym výchovným prostriedkom. Zapájajte ho do domácich prác, učte ho sebadisciplíne a zodpovednosti, neriešite veci zaňho.

Dôležitú úlohu zohráva diskusia. Ak má vaša ratolesť napríklad spor s kamarátom, nenavrhujte spôsoby riešenia vy, ale nechajte ju, aby sama premýšľala o tom, ako spor vyriešiť. Práve toto je ideálne obdobie, kedy treba deti povzbudzovať k vlastnému riešeniu problémov. Netreba zabúdať ani na rozvíjanie morálky a empatie, i keď z pozície „trápneho“ rodiča“ to niekedy nie je najjednoduchšie. Nuž, nezostáva nám iné, iba sa zmieriť s tým, že niektoré veci sa už nikdy nevrátia a s hrdosťou prijať výzvy, ktoré vek ratolestí prináša. Úlohou rodičov je snažiť sa ukázať im správnu cestu životom a usmerňovať ich, nie vlastniť.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia