Prečo je vaša 8-ročná dcéra zrazu iná?

Prečo je vaša 8-ročná
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-30 00:30:00 |

Každé dieťa prechádza určitými vývojovými etapami, kedy sa mení jeho správanie. To, ako sa k tomu rodičia postavia, má veľký význam pre budúci vzťah a dôveru. Čo robiť?

Keď vaše dievčatko dosiahne vek 8 rokov, jej sebadôveru skúšajú zmeny v priateľstvách, fyzický vzhľad aj školské povinnosti. Pre malé dievčatá je to úplne nová situácia, s ktorou sa vyrovnávajú po svojom. Našťastie, existuje spôsob, ako môžete dcére pomôcť, aby jej sebadôvera neklesla, píše portál brightside.me. Umožní jej to stať sa silnejšou a uľahčí prechod do tínedžerského veku. Myslite na to, že dôvera a sebadôvera zohrávajú v živote dievčat dôležitú úlohu a zvyšujú ich šance na úspechy v budúcnosti. Už to nie je škôlkarka a rodičia by si to mali uvedomiť. Ako môžete svojej dcérke pomôcť?

1. Snažte sa pochopiť, prečo sa dôvera vášho dievčatka môže znížiť

Prieskum potvrdil, že vo veku 8 až 14 rokov klesá sebavedomie dievčat o 30%. Spravidla je to preto, lebo rodičia od nich očakávajú dokonalosť a v tomto veku ich ešte stále nadmerne chránia. Nielen pred nástrahami sveta, ale aj pred vlastnými emóciami a nedovoľujú im robiť chyby.

2. Nechajte dcéru, aby čelila svojim strachom

Aj keď zotrvávanie v komfortnej zóne znamená bezpečie a napomáha rastu, neznamená to, že ak je vaša dcéra dobrá napríklad v plávaní, mala by s lekciami plávania prestať. Úlohou rodiča je povzbudzovať ju, aby prekračovala svoje hranice a nebála sa komfortnú zónu opustiť. Pretože pre každé dievča je to iné, môžete k tomu pristupovať takto:

  • Začnite pohľadom na jej obavy. Vytvorte zoznam možných najhorších výsledkov. To znamená, že k nim pravdepodobne nedôjde, ale bude pripravená sa s nimi vyrovnať.
  • Nezabudnite sa venovať jej minulým skúsenostiam. Napíšte aj zoznam predchádzajúcich rizík. Vďaka tomu sa bude cítiť odvážnejšia.
  • Pomôžte jej vymyslieť mantru, ktorú použije, keď príde k nepríjemnej situácii.

3. Naučte ju, aby sa po neúspechu nevzdávala

Neexistuje nikto, komu by sa celý život iba darilo. Každý sa stretne so zlyhaním. Je to typ lekcie, ktorú dostávame, keď riskujeme, najmä v mladosti. Čo je však dôležité pre vaše dieťa, je naučiť sa s tým vyrovnať.

Keď vašej dcére niečo nevyjde, nebavte sa o tom. Netlačte na ňu, aby analyzovala, prečo sa to stalo. Doprajte je oddych, dajte jej aspoň pol hodinu, ale pokojne aj tri hodiny. Keď bude pripravená o tom hovoriť, skúste ju naučiť pozerať sa na tú situáciu zhora – akoby bola duch a vnímala to z iného pohľadu. To by malo dostať z jej mozgu strach a umožniť jej vidieť veci v širších súvislostiach.

Cieľom je, aby videla, že zlyhanie nie je dôvodom na cúvanie, ale skôr na napredovanie. Spoločne nájdite lepšie riešenie, ako nabudúce situáciu zvládnuť.


Vieme, prečo má váš 8-ročný syn zlé dni


4. Učte ju do príbehov pridávať slovíčko MOŽNO

Cieľom je prepracovať fungovanie jej mozgu. Jedným zo skvelých spôsobov, ako to dosiahnuť, je pridávať slovíčko MOŽNO, keď vysvetľuje a analyzuje situáciu.

Táto jednoduchá technika môže byť užitočná, keď je dcérka „posadnutá“ svojím zlyhaním a má zo seba pocit, že je najhoršia zo všetkých a každý si to o nej myslí. Napríklad, keď pokazila prednes básne v škole. Práve to je čas, keď je dobré do príbehu vložiť slovíčko MOŽNO. „Možno si sa nesústredila, lebo si sa dosť nevyspala.“ „Možno to bol chvíľkový výpadok.“ „Možno to pani učiteľka nevyhodnotila úplne správne“ alebo „Možno bol vonku pes a všetci sa na neho pozerali.“

Bez ohľadu na to, či sú tieto vety realistické alebo nie, pomôžu jej presmerovať myseľ trochu inde a prestať sa točiť v bludnom kruhu sebaobviňovania sa a dajú jej šancu pozrieť sa na veci z inej perspektívy.

5. Dajte jej priestor na vlastné rozhodnutia

Ak dieťaťu doma nedovolíte rozhodovať sa, bude mať s tým s najväčšou pravdepodobnosťou problémy aj mimo domova. To môže viesť k tomu, že urobí zlé rozhodnutia, čo má za následok nižšie sebavedomie.

Naopak, namiesto toho, aby ste za dcéru rozhodovali, dajte jej príležitosť trénovať si to. Nie je na tom nič zložité. Nech si vyberie, čo si chce obliecť, s akými domácimi prácami pomôže, ako chce mať upravené vlasy.... Keď vycíti, že jej pri rozhodovaní dôverujete, bude to pre ňu správa, že je schopná zvládnuť veci sama.

6. Pochváľte ju za úsilie, nie za výkon

Zamerajte sa viac na úsilie a nie na výsledok alebo výkon. Takto si vybudujete u nej dôveru a bude schopná oveľa lepšie tolerovať neúspech. Nemali by ste si vážiť jej úsilie podľa jej inteligencie, pretože to môže znížiť jej motiváciu a zabráni v tvrdej práci.

Ak svoju dcéru pochválite a poviete, že odviedla dobrú prácu, no nefunguje to, použite iný prístup. Spýtajte sa jej, čo dosiahla vďaka úsiliu, ktoré vynaložila. Takto bude môcť sama vidieť výsledky a dozvie sa, na čom musí viac pracovať.

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia