Chcete doma sebavedomé a zároveň láskavé dieťa? Skúste toto

Chcete doma sebavedomé a
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-08-11 14:30:00 |

To, aký človek z dieťaťa vyrastie, závisí do veľkej miery od nás rodičov. Našou povinnosťou je vytvoriť také prostredie, aby ľahšie pochopilo svet okolo seba.

Základy, ktoré deti v útlom detstve dostanú, sa s nimi ponesú celý život. Žijeme rýchly, uponáhľaný život, častokrát si nenájdeme chvíľu zastaviť sa a vydýchnuť. No naši potomkovia nás potrebujú tu a teraz. Ak chcete, aby vaše dieťa bolo sebavedomé, cieľavedomé, pozitívne naladené, vyskúšajte tieto tipy, ktoré vám pomôžu formovať osobnosť vášho potomka.

10 tipov pre rozvoj osobnosti dieťaťa

1. Dieťa a rodičovstvo ako vaša priorita

Rodičovstvo by malo byť nepochybne vašou najvyššou prioritou. Možno ste mali ťažký deň v práci, doma vás čaká ďalšia fuška, treba nakúpiť, upratať, navariť. Áno, je to ťažké zvládnuť to všetko, no je potrebné uprednostniť dieťa a stráviť s ním plnohodnotný čas. Verte, robota nemá nohy, neutečie.

2. Rozvíjanie rodičovských zručností

Je tiež dôležité aby ste neustále rozvíjali svoje rodičovskými zručnosti. Zamyslite sa nad tým, ako sa správate v určitých situáciách. Zistite, či to má vplyv aj na správanie vášho dieťaťa. Majte od svojho potomka primerané očakávania.

3. Neoznačujte svoje dieťa nálepkou

Označovanie detí je pravdepodobne tá najhoršia vec, ktorú by ste mohli urobiť. Neporovnávajte ich. Každé dieťa je jedinečná osobnosť. Dovoľte svojmu potomkovi, aby nahlas vyjadril svoj názor.

4. Prijmite dieťa také, aké je

Každý človek má určité nedostatky, rovnako ako vaše dieťa. Majte od neho reálne očakávania. Povzbudzujte ho, aby vynikal v tom, čo mu ide najlepšie. Nezaťažujte ho tým, v čom dobrý nie je.

5. Venujte mu pozornosť

V dnešnej Hi Tech dobe médiá zohrávajú obrovskú úlohu pri ovplyvňovaní správania dieťaťa. Je to obzvlášť ťažké, keďže internet dominuje takmer vo všetkom, čo robíme. Je preto nesmierne dôležité venovať pozornosť aktivitám a záujmom detí mimo internetu. Pýtajte sa na všetko, čo sa naučili, čo ich zaujíma, veľa sa rozprávajte.

6. Buďte príkladom

Dieťa kopíruje správanie rodičov, napodobňuje ich. Ak budete dobrým príkladom, deti si zoberú len to najlepšie. A verte či nie, keď sa budete pekne správať, bude to mať pozitívny vplyv aj na vás a vaše okolie.

7. Stanovte pravidlá

Stanovte zoznam pravidiel, ktoré chcete, aby deti dodržovali a neustupujte. Vytvorte si so svojim dieťaťom zdravý komunikačný systém.

8. Nepoužívajte fyzické tresty

Tresty nemajú byť fyzické a násilné. Násilím sa nič nevyrieši. Trik na zvládnutie vášho dieťaťa spočíva v tom, že keď už má padnúť trest, nech je láskavý. Zdôraznite, čo je správne a čo nie. Vysvetlite dieťaťu, prečo neschvaľujete niektoré jeho aktivity a povedzte mu, že budete smutní alebo sklamaní, ak to i napriek vášmu nesúhlasu urobí.

9. Počúvajte

Ak budete venovať dieťaťu 100 percent svojej pozornosti hoc len pár minút denne, urobí to s ním zázraky. Vypočujte si jeho obavy, strachy, smútky, neprerušujte ho, nepoučujte. Dieťa sa bude cítiť dôležito a posilní to jeho dôveru a silu smerom k vám.

10. Pomôžte mu

Najmä dospievajúce dieťa bojuje s množstvom problémov, či už je to škola, priateľstvá, sklamania, prvé lásky. Najlepší spôsob, ako mu pomôcť popasovať sa s tým všetkým je, že budete pri ňom vždy, keď vás bude potrebovať. Buďte jeho sprievodcom životom, ktorý mu pomôže pri jeho vzostupoch a pádoch.

Zapamätajte si: Každé dieťa je iné. Čas ukáže, čo funguje a čo nie. Buďte trpezliví. Vaša neutíchajúca láska a viera v jeho schopnosti je všetko, čo potrebuje, aby z neho vyrástol silný, sebavedomý a zároveň láskavý človek.

 


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia