Tieto vitamíny vás viditeľne omladia a dodajú sviežosť

Tieto vitamíny vás viditeľne
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-30 08:00:00 |

Nie nadarmo sa vraví, že sme tým, čo jeme. Strava, ktorú konzumujeme, má totiž obrovský vplyv nielen na kvalitu nášho života, ale aj to, ako vyzeráme.

Vitamíny sú  pre nás životne dôležité. Ak ich máme nedostatok, cítime únavu, yvčerpanie, sme neustále ospatí alebo nás bolí hlava. No nielen to, odrazí sa to aj na zovňajšku a tak, ako sa cítime, aj vyzeráme. 

Po slnečnom lete prichádza sychravé a chladnejšie jesenné počasie, to však neznamená, že by smeaj my  mali pôsobiť zvädnuto. Naopak, doprajte si vitamíny v ovocí a zelenine, ktoré v tomto ročnom období dozrieva. Vždy je lepšie dopĺňať vitamíny prirodzenou cestou, to znamená v strave. Určite by sme mali dať priestor jabĺčkam, hruškám, slivkám, zo zeleniny mrkve, petržlenu či priam zázračnej zásobárni vitamínov, cvikle. Výborné pochúťky si pripravíte z tekvice, ktorá je zásobnárňou živín. Či už je to cuketa, hokkaido, patizón či maslová tekvica.

Určite aj vy chcete vyzerať mladistvo a mať dostatok energie. Toto sú 3 mimoriadne dôležité vitamíny, vďaka ktorým sa vám podarí udržať si mladosť.

Vitamín C

Vitamín C sa nachádza vo vysokých hladinách v epiderme (vonkajšej vrstve pokožky), ako aj v derme (vnútornej vrstve pokožky). Jeho protirakovinové (antioxidačné) vlastnosti a jeho úloha v produkcii kolagénu pomáhajú udržiavať vašu pokožku zdravú. To je dôvod, prečo je vitamín C jednou z kľúčových zložiek nachádzajúcich sa v mnohých produktoch starostlivosti o pleť proti starnutiu.

Céčko je teda najznámejší vitamín. Neplní len dôležitú úlohu v obranyschopnosti imunitného systému, ale aj v kozmetickom priemysle. Céčko totiž chráni pokožku pred pôsobením voľných radikálov a tým aj pred predčasným starnutím. Skvelý je tiež ako prevencia pigmentových škvŕn a zároveň pomáha pri tvorbe kolagénových vlákien. Vitamín C by ste však nemali používať len na tvár, ale zároveň sa postarať o to, aby bol neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička. Doprajte si ho v ovocí alebo zelenine, či už sú to jabĺčka, kiwi alebo brokolica, paradajky či zemiaky.

Vitamín E

Rovnako ako vitamín C, aj vitamín E je antioxidant. Jeho hlavnou funkciou v starostlivosti o pokožku je ochrana pred poškodením slnkom. Vitamín E absorbuje škodlivé ultrafialové svetlo zo slnka, z prílišného slnenia sa. Fotoprotekcia znamená schopnosť tela minimalizovať škody spôsobené ultrafialovým žiarením. To môže pomôcť predchádzať vzniku tmavých škvŕn a vrások.

Aj keď je vitamín E k dispozícii v mnohých výrobkoch, problémom je, že akékoľvek účinky sa minimalizujú pri pobyte na slnku. Väčšina dospelých potrebuje asi 15 mg vitamínu E denne. Príjem môžete zvýšiť:

  •  orechmi, mandľami, lieskovými orieškami a slnečnicovými semienkami.
  •  užívajte doplnok stravy, vitamín E.

Vitamín A

Vitamín, ktorý sa často značí ako protivráskový - a veru niet sa čomu čudovať. Jeho konzistencia sa používa v mnohých anti-aging prípravkoch, ktoré pomáhajú zmierniť nástup vrások. Najznámejší z nich je jednoznačne retinol, ktorý nesmie chýbať v kozmetickej taštičke žiadnej ženy po tridsiatke.

Telu dokáže pomôcť nielen táto konzistencia, ale aj jeho prírodná forma. Vitamín A podporuje nielen imunitný systém, ale zároveň obnovuje tkanivá a spevňuje pokožku. Doprajte si ho najmä vďaka ovociu, v ktorom má bohaté zastúpenie. Vitamín A nájdete v plodoch ako súbroskyne, mangá, marhule, zo zeleniny zase v paprike a mrkve.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia