Takto uchováte polovicu avokáda ako čerstvú

Takto uchováte polovicu avokáda
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2021-08-18 09:00:00 |

Ak ste si aj vy zvykli používať v kuchyni avokádo, určite máte skúsenosť s tým, že po rozkrojení veľmi rýchlo zhnedne. Máme tip, ako ho môžete uchovať dlhšie v top stave!

Avokádo má v modernej kuchyni priam nezastupiteľné miesto. Mnohé mamy ho dokonca dávajú svojim drobčekom medzi prvými príkrmami. Iné ho používajú namiesto masla, ako súčasť rôznych krémov či nátierok. Pre svoju neutrálnu chuť je využiteľné tak pri príprave slaných, ako aj sladkých pokrmov. Veľmi obľúbený je napríklad čokoládový puding, ktorý ľahko vyrobíte tak, že po prekrojení avokáda vydlabete dužinu, v miske ju popučíte na kašu, pridáte jeden až dva banány, ktoré tiež popučíte. Nakoniec prisypete podľa chuti kakao a pridáte trochu medu. Všetko treba premiešať, aby vznikla kašovitá hmota. Niekto pridáva aj pár lyžičiek sladkej smotany.

Niekedy by nám stačila polovica avokáda, tá druhá však veľmi rýchlo zhnedne a nevyzerá vôbec vábivo. A pritom stačí urobiť úplne jednoduchú vec. Avokádo, ktoré hneď nepoužijete, vložte do misky so studenou vodou. To zabráni jeho zhnednutiu až na dva dni. Túto taktiku predviedla na Instagrame potravinová komunita Whole30, ktorá zdieľala video od šikovnej mamy Stephanie Kelleyovej. Úplne obyčajná vec, no vďaka svojmu nápadu upútala pozornosť vyše 1,4 milióna ľudí. Stephanie v krátkom klipe prekrojí avokádo pozdĺžne, vloží do nádoby so studenou vodou a vloží do chladničky.

 

Existuje viacero tipov, ako zabrániť zhnednutiu avokáda. Rebecca Gawthorne zo Sydney v Austrálii radí použiť citrón, olivový olej a dokonca aj cibuľu. „Hnednutie avokáda je prirodzená chemická reakcia nazývaná oxidácia, ku ktorej dochádza, keď je na vzduchu vystavené kyslíku," vysvetlila. Pripomína, že možno bez problémov konzumovať aj hnedé avokádo, no nevyzerá to esteticky a môže chutiť trochu horko.

Prečo dať avokádu šancu?

Avokádo obsahuje dôležité minerály ako draslík, magnézium, železo či fosfor, vitamíny C, E a K, niektoré vitamíny zo skupiny B, je bohaté na mononenasytené tuky, vďaka ktorým má jemnú krémovú konzistenciu, minimum cukru a množstvo antioxidantov. Neobsahuje žiadny cholesterol.

Pri výbere je dôležité staviť na správne zrelé avokádo. Ak ešte nie je dozreté, nebude sa dať vydlabať a chuť je nepríjemná. Môžete ho nechať doma „dôjsť“, no nie vždy sa to podarí. Ak kúpite prezreté, na dužine nájdete hnedé až čierne fľaky a pri ochutnaní cítiť akoby hnilobu. Toto sa už neodporúča konzumovať. Keď ho stlačíte, je veľmi mäkké a dužina sa nevráti do pôvodného tvaru. Správne dozreté avokádo je tmavšie a po stlačení sa dužina vráti do pôvodného tvaru. Nemalo by mať na sebe ani zvonka žiadne tmavé fľaky.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia