Búrku neradno podceňovať: Ako ju prežiť bezpečne v stane?

Búrku neradno podceňovať: Ako
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-17 19:30:00 |

Slovenskom otriasla tragédia, ktorá sa odohrala počas búrky v letnom tábore v Turčeku. Následkom veternej smršte zomrel chlapček.

Blesky, burácajúce hromy, silný vietor a dážď sprevádzajúce búrky pôsobia strašidelne, aj keď túto scénu pozorujeme spoza okna domu. O to nepríjemnejšie je, keď nás búrka zastihne mimo domova alebo počas kempovania. Niekedy príde búrka veľmi rýchlo a bez varovania, no ak máme informáciu, že hrozí, mali by sme sa podľa toho zariadiť a nespoliehať sa na to, že všetko dobre dopadne. Vďaka klimatickým zmenám asi už môžeme zabudnúť na osviežujúce letné búrky, počas ktorých sme v lete behali bosí po vonku a dýchali čerstvý vzduch osviežený príjemným dažďom.Výčiny počasia začínajú byť takmer nepredvídateľné...

Rodičia vinníkov nehľadajú

Na dni v tábore v Turčeku, ktoré boli plné zábavy a radosti, jeho účastníci nikdy nezabudnú. Búrka, ktorá sa strhla v pondelok večer, priniesla so sebou silnú veternú smršť, ktorá sa oprela do stanov. Výsledok besnenia je veľmi tragický. Šesťročný chlapec prišiel o život pod konštrukciou stanu, ďalších 7 detí bolo zranených. Kým mnohí ľudia na sociálnych sieťach hľadajú vinu u organizátorov a vedúcich tábora, rodičia malého Jakubka ukázali veľkú vnútornú silu a poprosili ich, aby prehodnotili svoje rozhodnutie tento tábor ukončiť. „Ak môžeme mať skromné želanie, tak aby tento tábor neskončil. Jakubka nám to už nevráti, ale deti by nemali prísť o tie úžasné zážitky z tábora vrátane našich zvyšných dvoch detí,“ napísali pod kondolenčný príspevok organizátorov tábora, ktorí zároveň informovali o jeho ukončení. Bohužiaľ, v tomto prípade by nepomohla ani tá najlepšia teoretická znalosť všetkých protibúrkových opatrení, no v mnohých iných prípadoch práve vedomosti o tom, ako sa počas búrky zachovať, môžu zachrániť život.

Na čo dbať počas búrky v stane?

Ak sme počas búrky v stane, musíme myslieť na to, že ho môže ľahko zničiť, pri silnom vetre aj vytrhnúť zo zeme. Dážď ho môže nielen premočiť, ale aj zaplaviť. Základná rada preto znie: ak je predpoklad, že príde búrka a vy máte ešte čas, najlepším riešením je nezostávať v stane a nájsť si bezpečné miesto, kde ju možno prečkať. Hrozí nielen jeho vytrhnutie či pretrhnutie, ale nechráni ani pred bleskami. Omnoho lepším riešením ako prežiť búrku v stane je nájsť nejakú horskú chatu alebo inú pevnú budovu, kde ju prečkáte. Vhodným úkrytom je aj auto, ktoré slúži ako Faradayova klietka. Rovnako bezpečný je napríklad aj vagón. Tiež je dôležité mať i v lete so sebou vždy nepremokavé a teplejšie oblečenie, lebo búrka vzduch obvykle schladí, aj keď dovtedy boli teploty presahujúce 30 stupňov Celzia.

Samozrejme, často nie je dostatok času ani možností ukryť sa pred búrkou na bezpečnom mieste. Aj to je dôvod vyberať si na stanovanie vhodné miesto. Vyhýbame sa okrajom lesov, voľne stojacim stromom, brehom riek, kopcom aj horským hrebeňom. Radšej si ho postavte vnútri v hustom lese. Skontrolujte, či nie sú v blízkosti vyschnuté alebo nalomené stromy, ktoré by mohli počas víchrice na stan spadnúť. Hlavne nezostávajte na voľnom priestranstve. Ak nie je iná možnosť, určitý úkryt poskytne aj riedky les s nízkymi stromami. Dávajte si pozor na blízkosť elektrických stĺpov, buďte od nich čo najďalej.

Pozor na kovové veci a mobily

Pozornosť treba venovať aj tomu, čo v stane máte. Nenechávajte v ňom voľne položené žiadne kovové veci, ako sú napríklad riady (hrnce, hrnčeky), varič či turistické palice. Mali by byť zabalené vo vodotesnom obale v bezpečnej vzdialenosti od vás. Rovnako je nebezpečné brať počas búrky do ruky mobil. V stane buďte počas vyčíňania v strede, nedotýkajte sa rámu ani krytu. Nepohybujte sa po ňom, zostaňte na mieste sa neseďte rovno na zemi. Dajte si pod seba nafukovačku, batoh alebo preloženú karimatku. Obujte sa.

Ak ste v prírode bez stanu, nikdy nezostaňte pod stromom a v žiadnom prípade sa nekúpte na otvorenej vode. Veľmi nebezpečné je držať bicykel či opierať sa o kovové zábradlie. Pozor na horolezecké steny s oceľovými lanami, rebríkmi a reťazami. Keď ste na otvorenom priestranstve a už vám iné nezostáva, čupnite si s chodidlami spolu. Zabránite tak tzv. krokovému napätiu, ktoré môže vzniknúť pri údere blesku blízko pri vás. Skloňte hlavu a chráňte si ju rukami. Ak máte pri sebe batoh alebo karimatku, dajte si to pod seba, poslúžia ako izolácia. Keď ste vo väčšej skupine, dodržiavajte medzi sebou rozostupy aspoň 3 metre.

Ako ďaleko je búrka?

Keď je čas medzi zábleskom a hrmením 10 sekúnd alebo menej, je už búrka bližšie ako 3 kilometre a je nebezpečná. Vtedy sa treba riadiť spomínanými radami. V nebezpečí ste až dovtedy, kým sa búrka nevzdiali minimálne na 10 kilometrov, teda keď je čas medzi zábleskom a hrmením najmenej 30 sekúnd. Opustiť úkryt je bezpečné až pol hodinu od posledného blesku alebo hromu.

Vedieť, ako sa počas búrky správať, je dôležité. Faktom však zostáva, že nikdy nie sme pri nej v úplnom bezpečí a dokáže prekvapiť aj toho najväčšieho znalca.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR zverejnilo praktický manuál, ako sa správať počas búrky

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia