Toto majte na pamäti: Počas búrky neutekajte!

Toto majte na pamäti:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-16 12:05:00 |

Horúce dni striedajú búrky, ktoré sú neraz veľmi intenzívne. Ak vás búrka nečakane prekvapí, je dôležité dostať sa do bezpečia. Mali b to vedieť aj deti.

Ako na sociálnej sieti upozorňuje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS), vysoké teploty môžu búrky  vystriedať veľmi rýchlo. Vy sa môžete práve nachádzať niekde mimo domova či v prírode a je potrebné správne zareagovať. Dôležité je nezdržiavať sa v blízkosti kovových predmetov či neutekať hneď do bezpečia, ale, naopak, presúvať sa pomalou chôdzou

Počas búrky by tiež človek nemal nosiť predmety, ktoré ho prevyšujú, ako udicu, náradie či dáždnik. "Neskrývajte sa pod samostatne stojacim stromom, odíďte ďalej, čupnite si a skloňte hlavu," radí OS ZZS. Neodporúča sa tiež zostávať na okraji lesa, v strede je les bezpečnejší.

OS ZZS zdôrazňuje, aby človek počas búrky netelefonoval na mieste, kde je najvyšším objektom. "Nekúpte sa na otvorených vodných plochách," dodáva.

Ide o pár základných opatrení, ktoré vám môžu zachrániť život. Preto je na mieste deti už od malička učiť, ako sa pri búrke správať. Nikdy neviete, kedy sa ocitnú v nebezpečnej situácii, keď si budú musieť samy poradiť. Vysvetlite im, že nie je vždy najlepšie rozbehnúť sa hlava-nehlava domov alebo do iného objektu. Naopak, podľa odporúčaní záchranárov je pomalá chôdza bezpečnejšia. 

gettyimages-com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia