Medzi trojčatami je päťdňový rozdiel: Ako je to možné?

Medzi trojčatami je päťdňový
Ilustračné foto
2021-05-27 13:30:00 |

Kaylie DeShane (33) z New Yorku drží svetový rekord v najdlhšom intervale medzi narodením trojičiek. Na svet prišli s päťdňovým odstupom.

Prvé bábätko sa vypýtalo na svet 28. decembra 2019 a ďalšie dve si počkali v maminom bruchu do 2. januára 2020. Synček Cian sa narodil v 22. týždni tehotenstva a jeho šance na prežitie boli 9%. Vážil necelého pol kila! Napriek neuveriteľne nízkej pravdepodobnosti, že trojčatá z tak predčasného pôrodu môžu prežiť, dnes majú Cian, Declan a Rowan 17 mesiacov.

„Po štyroch rokoch neúspešného snaženia sme sa s manželom Brandonom (35) rozhodli pre umelé oplodnenie. Už sme mali adoptívneho syna Holdena (7) a nevlastnú dcéru Naveah (12), ale chceli sme pre nich súrodenca. Rozhodli sme sa umiestniť radšej dve embryá. Povedali nám, že existuje 10-percentná šanca, že z toho budú dvojčatá a jednopercentná šanca, že to budú trojčatá,“ opísala začiatky Kaylie.

Keď sa dozvedeli, že pod srdcom nosí trojčatá, boli nesmierne šťastní. Kaylie vedela, že jej tehotenstvo je vysoko rizikové, no odporučenie lekárov, nech dá vybrať von jedno z identických dvojčiat, aby mali zvyšné dve deti väčšiu šancu na prežitie, odmietla. „V 16. týždni sa zistilo, že mi zlyháva krčok maternice a budem potrebovať urgentný chirurgický zákrok, pretože som bola otvorená na 1 až 2 cm. Bolo to úplne desivé, lebo sme si mysleli, že by sme mohli stratiť Ciana. On bol tým dieťaťom, ktoré bolo najbližšie k otvoru a existovalo riziko, že operácia môže pretrhnúť plodový vak. Našťastie sa to nestalo a zákrok pomohol. Nasledujúcich pár týždňov tehotenstva som sa musela sústrediť na odpočinok v posteli, aby som deti neohrozila,“ vysvetlila.

V 22. týždni tehotenstva bola na kontrole, kde jej povedali, že všetko je v poriadku. „Neskôr v ten večer mi však praskla plodová voda. Bola som vystrašená, netušila som, či deti prežijú alebo nie, keď sa narodia v tom okamihu," opisuje dramatické chvíle.

V nemocnici sa snažili jej tehotenstvo ešte udržiavať, no nadránom sa objavilo silné krvácanie. Vedela, že Cien ide von. „Spomínam si, ako lekári kričali a nevedeli, či je dieťa nažive. Po tom, ako ho vytiahli, sa im ho našťastie podarilo stabilizovať. Videla som ho na zlomok sekundy, než ho zobrali na novorodeneckú jednotku intenzívnej starostlivosti. Bol taký malý, neverila som, že prežije,“ povedala Kaylie. „Ležala som tam a čakala, že prídu ďalšie dve deti, ale nič sa nedialo. Lekári mi vysvetlili, že ich chcú udržať vnútri čo najdlhšie. V nemocnici nikdy nemali pôrod v 22. týždni , pri ktorom by dieťa prežilo a povedali, že Cianova šanca je iba deväťpercentná.“ Jeho súrodenci Declan a Rowan vydržali v brušku ešte 5 dní. Boli len o niečo ťažší ako Cian a tiež ich hneď umiestnili na novorodeneckú jednotku intenzívnej starostlivosti. Všetci mali zavedené dýchacie trubice. Celkovo tu strávili 4 mesiace. Rodičia ich navštevovali, aby sa ich dotýkali a hladkali ich.

„Nestrácali sme vieru a bojovali sme za nich. Ako prvého prepustili 17. apríla Declana, ktorý sa dostal domov pre skutočným termínom pôrodu naplánovaného na 26. apríla. Dcérku Rowan sme si mohli odniesť 30. apríla a Cian prišiel domov 4. mája. Konečne bola celá rodina doma spolu,“ usmieva sa pri spomienkach Kaylie.

I keď sa všetci tešili, deti nemali stále vyhrané. Trojičky boli stále pripojené na kyslík. Až na jeseň ich všetkých odpojili.

„Všetci dýchajú dokonale a skvele rastú. Dosahujú všetky svoje míľniky a vôbec nie sú pozadu. Všetky tri deti sú zdravé, prospievajú a začínajú sa stavať na nôžky, čo je priam neuveriteľné. Neboli sme si istí, či to zvládnu. Som hrdá na boj, ktorý vybojovali,“ dodáva držiteľka svetového rekordu. Dovtedajší rekord v intervale medzi narodením viacerčiat bol dva dni.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia