Hemoroidy v tehotenstve? Niektoré rany Vám len čas nevylieči!

Hemoroidy v tehotenstve? Niektoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-11 13:00:00 |

Hemoroidy sú normálnou súčasťou ľudského tela. Sú to žilové pletence v sliznici análneho kanála. Zohrávajú dôležitú úlohu pri vyprázdňovaní a udržiavaní stolice.

V tehotenstve a po pôrode sa hemoroidy vyskytujú takmer u 40 % žien. Dôvodov je hneď niekoľko. Počas tehotenstva dochádza k hormonálnym zmenám, zvyšuje sa produkcia hormónu progesterónu. Ten spôsobuje rozšírenie ciev.

Ako bábätko rastie, zvyšuje sa vnútrobrušný tlak, zväčšená maternica vyvíja väčší tlak na cievy a krv neprúdi tak ľahko. Panvové žily aj dolná dutá žila sú stlačené, krv nemôže tak ľahko prúdiť cievami a odtekať. Krv teda stagnuje v žilách a rozširuje ich.

 Ďalším častým dôvodom zvýšeného výskytu hemoroidálneho ochorenia je spomalené trávenie a zvýšené vstrebávanie živín z tenkého čreva, čo pomáha bábätku, ale u ženy môže viesť k zápcham. Zápcha sa výrazne spolupodieľa na vzniku hemoroidov.

Ako si s nimi poradiť?

Aj keď k výskytu môže dôjsť v rôznych fázach tehotenstva, počas pôrodu alebo tesne po ňom, spoločným menovateľom je problematická liečba. V tehotenstve a v šestonedelí (prípadne počas obdobia dojčenia) sú možnosti liečby obmedzené. Samotní lekári sa neradi uchyľujú k mikrochirurgickej či chirurgickej liečbe. Preto je dôležité nezanedbať režimové opatrenia a tzv. konzervatívnu liečbu. Prvoradá je prevencia a správna životospráva. Zdravé jedlo, dostatok tekutín a dostatok pohybu je základ každého zdravého tehotenstva.

Liečba v tehotenstve

Ak sa nám napriek preventívnym opatreniam hemoroidom nepodarilo vyhnúť, je namieste začať s tzv. konzervatívnou liečbou. Tá pozostáva zo správnej výživy, bohatej na vlákninu, dostatočného príjmu tekutín (najlepšie čistej vody) a cieleného pôsobenia prípravkov na zmiernenie nepríjemných príznakov.

Účinná pomoc z prírody

Medzi najznámejšie prírodné látky, ktoré sa odporúčajú pri tomto probléme patrí dubová kôra. Obsahuje triesloviny a kúpele v nej využívali už naše babičky. Má vynikajúce sťahujúce účinky a napomáha hojeniu pokožky. Svojou schopnosťou vytvoriť ochrannú vrstvu chráni citlivú kožu a sliznicu v oblasti konečníka pred možnou infekciou a podporuje  obnovu a regeneráciu.

Lokálna liečba- gély a maste

Aplikujte zásadne po hygiene konečníka, a to 2 až 3 krát denne. Pri vonkajších hemoroidoch si gél jemne vmasírujte do okolia konečníka. Pri vnútorných hemoroidoch si krúživými pohybmi naneste masť aplikátorom asi do hĺbky 1-2 cm.

Veľmi účinnou formou lokálnej liečby pri vonkajších hemoroidoch je hydrogél. Podporuje tzv. vlhké hojenie, ktoré je telu prirodzené. Uľahčuje obnovu a regeneráciu a tým napomáha procesu hojenia hemoroidov v análnej oblasti. Hydrogélové krytie udržiava vlhké prostredie, umožňuje prečistenie rany, reguluje priepustnosť plynov a chráni pred prenikaním mikroorganizmov. A navyše si ani nezababrete spodnú bielizeň.

Celková liečba – flavonoidy sú  účinná pomoc pre cievy

Diosmín a hesperidín patria k najdlhšie a najčastejšie používaným liečivám na žilové ochorenia. Zvyšujú odolnosť ciev, napätie v žilách, znižujú zápal, zlepšujú mikrocirkuláciu a tým zmierňujú opuchy. Klinická účinnosť diosmínu a hesperidínu bola opakovane preukázaná a potvrdená. Štandardne sú dostupné na perorálne použitie, teda v tabletách. Sú ale ťažko absorbovateľné z tráviaceho traktu. Preto je dnes kombinácia diosmínu a hesperidínu dostupná aj vo forme gélu na cielenú a rýchlu pomoc. Flavonoidy sú na základe klinických skúseností bezpečné aj v tehotenstve.

Všeobecná lekárka MUDr. Soňa Ostrovská upozorňuje: „Väčšina liekov, ktoré sa používajú na liečbu hemoroidov, je u tehotných a dojčiacich žien kontraindikovaná. Je preto veľmi dôležité liečbu a všetky prípravky konzultovať s lekárom.“ Jedným z účinných prostriedkov, ktoré sú určené aj pre tehotné ženy je hydrogél s extraktom dubovej kôry a flavonoidmi. Gél je zdravotnícka pomôcka s klinicky potvrdenou účinnosťou a je voľnopredajný.

ŠIKOVNÝ TIP NA ZÁVER:

Rectovenal Acute aj pre tehotné

Ak už neviete obsedieť, je čas siahnuť po prípravku na zmiernenie prejavov hemoroidov, ktorý nie je kontraindikovaný v tehotenstve. RECTOVENAL® Acute je zdravotnícka pomôcka s klinicky overenou účinnosťou. Používa sa na zmiernenie sprievodných príznakov hemoroidov, medzi ktoré patrí podráždenie, svrbenie a pálenie v oblasti konečníka. Zloženie produktu je prírodného charakteru - obsahuje extrakt dubovej kôry a flavonoidy diosmín a hesperidín vo forme hydrogélu na podporu vlhkého hojenia. Balenie obsahuje aj aplikátor určený na zjednodušenie aplikácie gélu. Navyše má chladivý, ukľudňujúci účinok, ktorý sa dostaví už do 15 minút. 

Ak by ste chceii účinnosť tohto prosuktu vyskúšať, zapojte sa do súťaže na našej facebookovej stránke. Prajeme veľa šaťsti a hlavne čo najmenej problémov s hemoroidami. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia