Rúško je nepohodlné, ale toto je miliónkrát horšie, odkazuje Elda

Rúško je nepohodlné, ale
Ilustračné foto
Zdroj: Elda McNew
2020-10-02 00:30:00 |

Elda McNew z Floridy, ktorej 12-ročná dcérka zomrela koncom septembra na komplikácie spojené s Covid-19, prosí všetkých, aby nosili rúška.

Rodina Elizabeth McNew dúfa, že aj príbeh ich dievčatka osloví odporcov nosenia rúšok, aby mysleli na ostatných. Nešťastná mama Elda zo srdca všetkých prosí, aby koronavírus brali vážne. „Ak ste zabránili tomu, aby sa čo i len jediná kvapôčka zárodku tohto vírusu náhodou dostala na inú osobu, ste hrdinom a stačilo vám k tomu iba nepohodlné malé rúško,“ povedala pre today.com. „Bola by som rada, keby ľudia mysleli na zlaté pravidlo – Správajte sa k ostatným tak, ako chcete, aby sa oni správali k vám, pretože musíme navzájom nájsť trochu lásky a súcitu,“ dodala.

V USA sa vírus začal priam nekontrolovateľne šíriť a mnohí ľudia si odmietali nasadiť rúško. Argumentovali svojou slobodu a vírus podceňovali. Elizabethina rodina žijúca na Floride ho, naopak, brala vážne a chránili sa. Podľa Eldy podnikli preventívne opatrenia na ochranu pred vírusom - nosili rúška, dodržiavali hygienu rúk a ich dve deti, Elizabeth a jej starší brat Liam, sa správali zodpovedne aj v škole. Elizabeth netrpela žiadnymi vážnymi zdravotnými problémami, bojovala akurát s obezitou, s ktorou sa v tejto krajine stretáva množstvo mladých ľudí. 

Brad McNew, otec Elizabeth, si dokonca po príchode z práce, kde bol v kontakte s ľuďmi, pravidelne dezinfikoval topánky, vyzliekol sa a okamžite sa osprchoval. Bohužiaľ, aj napriek tomu sa uňho objavili symptómy ochorenia a bol na Covid-19 pozitívne testovaný. „Aj keď môj manžel mal pozitívne testy, jeho príznaky boli veľmi mierne až stredne závažné," povedala EldaMcNew.

Onedlho začala mať problémy aj Elizabeth, ktorej sa ťažko dýchalo. "Prišla a povedala: Nemôžem dýchať úplne dobre," spomína so slzami v očiach Elda. Bolo jej jasné, že to nebude obyčajná alergia. Po tom, ako sa stav Elizabeth zhoršoval, hospitalizovali ju vo Wolfsonovej detskej nemocnici na Atlantic Beach. Mama mohla zostať pri nej, lebo nemala horúčku ani pozitívny test na Covid. Elizabeth podstúpila tracheostómiu, dostala lieky na zvládanie príznakov a proti bolesti. Stav sa ani napriek tomu nezlepšoval, na otázky odpovedala nanajvýš „áno a nie“ a niekedy nedokázala pre bolesti komunikovať vôbec.

Príznaky sa zhoršovali, rovnako ako infekcia. Elizabeth zomrela 25. septembra po 10 dňoch hospitalizácie na komplikácie spojené s koronavírusom. Jej rodina je veľmi vďačná personálu v detskej nemocnici, ktorý pre ich dcérku urobil všetko, čo bolo možné. Elda si želá, aby si ľudia pamätali jej dievčatko pre láskavú povahu a tvorivého ducha. „Všade mala priateľov. Bolo jej jedno, či si sa práve narodil alebo máš 100 rokov. Zastavila sa a porozprávala sa s tebou, objala ťa alebo ti pomohla,“ opísala svoju dcérku.

Elda dúfa, že aj ich tragický príbeh prispeje k tomu, aby ľudia brali pandémiu vážne a snažili sa chrániť ostatných nosením rúšok "Všetci musíme myslieť na ostatných. Rúška sú nepríjemné a zahmlievajú sa z nich okuliare. Viem, že je to ťažké. Je však ťažšie naplánovať pohreb. Je ťažšie sledovať, ako vaša dcéra bojuje o dych 10 dní, “ dodala.

Fotogaléria


Foto: Elda McNew

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia