Odborník nad mýtmi o rúškach u tehotných len krúti hlavou

Odborník nad mýtmi o
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-09 11:00:00 |

Sociálnymi sieťami sa šíria rôzne informácie. Jednou z takých je aj príspevok, v ktorom pôrodná asistentka varuje pred nosením rúšok u tehotných žien. Čo na to odborník?

Ak práve čakáte bábätko a dostali ste sa k tejto informácii, možno aj vy ste začali premýšľať nad tým, že by ste predsa len rúško odložili, aby ste svojmu drobčekovi neublížili. Prednosta II. Gynekologicko pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov Jozef Záhumenský to nepovažuje za správne riešenie. K príspevku sa vyjadril v utorok na svojom facebookovom profile, kde sa snaží budúcim mamičkám vysvetliť, ako to s rúškami a ich vplyvom na bábätko v brušku reálne je. 

Dostal som za úlohu zareagovať na príspevok kolujúci sociálnymi sieťami, kde údajná (možno reálna) pôrodná asistentka, ktorá snímala kardiotokografické záznamy tehotným ženám zistila, že vďaka rúšku na tvári dochádza k nedostatočnému okysličeniu krvi matky, následne zníženému prestupu kyslíka k plodu, čo sa prejaví známkami dusenia plodu na snímanej krivke. Po razantnom odstránení rúšok tehotným sa záznam upravil a autorka tak zachránila život a zdravie nenarodených detí. Pretože ona je za život. Musím priznať, že je to veľmi silný text a ja mám neľahkú úlohu z viacerých dôvodov.

1. Pribeh je podaný ako reálna príhoda, ktorá sa stala konkrétnemu zdravotníckemu profesionálovi, takže znie veľmi dôveryhodne.

2. Týka sa tehotných žien a ich plodov v maternici, takže sa jedná o veľmi chúlostivé a zraniteľné osoby. Ktorá matka by chcela ubližovať svojmu nenarodenému dieťaťu?

3. Na konci je spomenutá ochrana života, a lekári sú často tí, ktorým na živote nezáleží. Téma potratov, eutanázie, či prenatálnej diagnostiky je vnímaná veľmi citlivo a lekári sú často obviňovaní, že si život nevážia, zvlášť u plodov.

Najprv trocha teórie. Kyslík sa z krvi matky prenáša do krvi plodu v placente po koncentračnom spáde. Saturácia kyslíkom materskej krvi v placente je približne 60%. Je viac menej konštantná, na tom sa podieľajú viaceré kompenzačné mechanizmy. Napríklad pri telesnej námahe ženy (mnohé tehotné aeróbne cvičia až do termínu pôrodu, čo musím vyzdvihnúť ako veľké pozitívum) je zvýšená spotreba kyslíka vo svaloch, napriek tomu sa udržuje saturácia v placente približne rovnaká. To by platilo aj pri „obmedzenom prísune“ kyslíka pri rúške na tvári (k tomu sa dostaneme neskôr).

Okrem toho plod má vynikajúce mechanizmy ako z materskej krvi dostať maximum saturácie kyslíka do svojho obehu. Uplatňuje sa tu tzv. dvojitý Bohrov efekt (lepšie uvoľnenie a prestup kyslíka v prostrediach s rozličným pH), fetálny hemoglobín výrazne silnejšie viaže kyslík ako dospelácky, a plod vie čiastočne regulovať aj priesvit v cievach, ktoré vedú krv do placenty). Takže za každých okolností dostane, čo potrebuje, ak už naozaj nie je vážny problém.

A teraz k rúške. Odporučím pokus, dajte si na prst čidlo na meranie saturácie kyslíkom a zadržte dych. Trénovaní vydržia aj viac ako 2 minúty, my ostatní už po minúte pociťujeme nekontrolovateľnú potrebu nadýchnuť sa. Túto potrebu spôsobuje hromadenie kysličníka uhličitého v krvi, ktorý spôsobuje v dychovom centre pocit nedostatku vzduchu a dusenie sa. Pričom saturácia kyslíka je stále takmer 100%, začne mierne klesať až pomerne neskoro, kedy už je pocit na nevydržanie a nadýchneme sa. Aj tak máme saturáciu nad 90%, čo by plodu v maternici úplne stačilo a neviedlo ku zmenám na kardiotokografe. K tomu je potrebné uviesť jednu dôležitú skutočnosť, že dychové centrum tehotnej ženy je vďaka pôsobeniu progesterónu výrazne citlivejšie na hladiny kysličníka uhličitého, čo často vedie k pocitu dušnosti aj v kľude pri normálnych hladinách kyslíka aj kysličníka uhličitého. Proste tehotné by v rúške určite nevydržali, ak by sa hromadil kysličník uhličitý aj v minimálnej miere, nie to ešte tak, aby došlo k poklesu koncentrácie kyslíka v krvi.

Čo hovorí veda? V auguste 2020 bola v American Journal of Perinatology (čo je kvalitný pôrodnícky časopis s impakt faktorom 1,4) uverejnená analýza 4 štúdií, ktoré sledovali vplyv nosenia respirátora N95 na priebeh tehotnosti. Sledovali zmeny pulzu matky, saturácie kyslíkom aj zmeny kardiotokografickej krivky. Nezistili žiadne podstatné zmeny, a považujú nosenie respirátora v tehotnosti za bezpečné. (Am J Perinatol . 2020 Aug;37(10):995-1001. doi: 10.1055/s-0040-1712475.) Pričom respirátor N95 výrazne viac vplýva na pohodu dýchania ako obyčajné rúško, pretože je hrubší a je bez filtra!

Takže, aby som aj ja prispel k svetovému poznaniu, dnes všetky tehotné ženy, ktoré prišli k nám do poradne povinne mali chirurgickú rúšku počas celého snímania kardiotokografickej krivky. Bolo ich približne 20 a nezistili sme žiadny záznam, ktorý by naznačoval nepohodu plodu v maternici. Pre odborníkov prikladám jeden záznam, ktorý som si odfotil na mobil.

 

Dostal som za úlohu zareagovať na príspevok kolujúci sociálnymi sieťami, kde údajná (možno reálna) pôrodná asistentka,...

Uverejnil používateľ Jozef Záhumenský Utorok 8. septembra 2020

 

Takže to zhrniem, rúška je z pohľadu saturácie kyslíkom plodu plne bezpečná. Čiastočne chráni nositeľa a predovšetkým chráni okolie. V čakárni nie sú tehotné samotné, preto je zodpovedné rúško mať, chránime tým seba, svoje deti ale aj ostatné osoby v okolí.

Ak ste sa teda zľakli a rozmýšľali, či sa rúška v záujme zdravia svojho dieťatka nevzdať, vysvetlenie naslovovzatého odborníka vás snáď upokojilo a rozhodnete sa zodpovedne chrániť pre nákazou Covid-19. To bude pre vás aj drobčeka určite prínosnejšie ako nenosiť rúško a vystavovať sa nebezpečenstvu.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: Facebook, gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia