Jahody chránia mozog: Koľko by ich deti mali zjesť?

Jahody chránia mozog: Koľko
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-05-29 13:30:00 |

Konečne je tu sezóna domáceho ovocia a pochutnávame si na prvých jahodách. Určite by si ich mali dopriať deti aj dospelí.

Jahody obsahujú okolo 6 - 9 percent cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich deti, diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Vysoký ob­sah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má dezinfekčné účinky na tráviaci systém a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín, vita­mín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovo­cie.

Jahoda - účinný antioxidant aj ochranca nervových buniek

Červená farba jahôd je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec!

A navyše - jahody majú ochranný účinok na nervové bunky. Jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6 až 12 hodín – ešte dlhšie ako najtmavšie čučoriedky!

Syntetické jahodové arómy - preč s nimi!

A viete prečo sú syntetické jahodové arómy v pudingoch, zmrzline, nápojoch len trápnou karikatúrou prírodnej chute? Aróma jahôd totiž patrí medzi najkomplikovanejšie v prírode vôbec – po­zostáva z vyše 300 známych a množstva neznámych látok. Kto by to kedy v laboratóriu namiešal? To však môže byť aj dôvod, prečo sú niektorí ľudia na jahody alergickí. Dôležitá je preto opatrnosť pri zavádzaní jahôd do jedálneho lístka dojčiat. Po prvej konzumácii jahôd ich nepodajte dieťaťu pár dní a pozorujte, či sa neobjavia alergické príznaky. Ak však staršia ratolesť alergiu na jahody nemá, určite ich v sezóne zaraďte do jedálnička každý deň.

Ak máte svoje vlastné jahody, zberajte ich ráno, hneď potom ako uschne ranná rosa. A jedzte LEN zdravé kusy.

Pár zaujímavostí pre dospelákov

Nielen plody jahôd sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať aj listy – najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380mg/100g!), alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologic­kých ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápa­loch žalúdočnej a črevnej sliznice a podobne.

Vo Francúzsku sa vraj používa "jahodová maska". Má odstraňovať pehy: zmes jahôd a citrónovej šťavy sa vtiera do pokožky. Táto maska prečisťuje pleť, pehy blednú a zlepšuje sa celkový stav pokožky.

Ak nepotrebujete jahodovú masku, skúste jahodo­vú kúru: počas niekoľkých dní zjedzte len 1-2 kg jahôd denne rozdelených do niekoľkých dávok! Taká kúra je lahodná, prečisťuje krv, obličky, črevá i kĺby. Aj známy botanik Linné si vyliečil svoju dnu jahodovou kúrou. 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia