Máte už jahôd po krk? Extrahujte z nich s deťmi DNA!

Máte už jahôd po
Ilustračné foto
Zdroj: thehomeschoolscientist.com
2019-06-06 00:30:27 |

Sezóna jahôd je tu, tak prečo neskúsiť s nimi aj niečo vedeckejšie ako ich len pojedať alebo uvariť z nich džem? Urobte si z kuchyne malé laboratórium a zahrajte sa s deťmi na chemikov.

Keď už budú mať deti brušká plné, môžete sa spoločne pustiť do zaujímavého pokusu a izolovať DNA z jahôd! Nám sa to podarilo až na druhý pokus, ale tie žiariace detské oči plné očakávania, čo z tej zmesi vznikne, skutočne stoja za to!

Na experiment s izoláciou DNA z jahôd budete potrebovať:

3 jahody

lyžičky na miešanie, vidličky

2 nádoby z hrubšieho skla

kužeľovitý filter na kávu

igelitový sáčik

tekutý prací prostriedok

kocky ľadu

2 veľké misky alebo hrnce

soľ

ľadovo vychladený alkohol

Skôr než začnete, dajte lieh do chladničky alebo na chvíľu do mrazničky, lebo k vyzrážaniu DNA musí byť ľadový. Ďalší postup je nasledovný:

1. Nakrájajte jahody na malé kúsky a dajte ich do sklenej nádobky.

2. Popučte ich vidličkou na kašu.

3. Do pol šálky teplej vody pridajte lyžičku pracieho prostriedku, premiešajte a vmiešajte do jahodovej kaše.

4. Veľkú misu alebo hrniec naplňte asi do tretiny horúcou vodou z vodovodu, vložte do nej opatrne nádobku s jahodovou zmesou a vo vodnom kúpeli zohrievajte po dobu 15 minút. Druhú veľkú misu alebo hrniec naplňte do tretiny studenou vodou s pridanými kockami ľadu a nádobku so zohriatou jahodovou zmesou v nej nechajte na päť minút vychladnúť.

5. Po procese zahrievania a chladenia nalejte zmes do lievika vytvoreného z kávového filtra, ktorý vložíte od igelitového sáčka s odstrihnutým rožkom naspodu a prefiltrovanú kvapalinu zachyťte do priesvitnej sklenej nádoby.

6. Do prefiltrovanej kvapaliny pridajte 1/4 lyžičky soli a premiešajte.

7. Pridajte toľko ľadového liehu koľko je prefiltrovanej kvapaliny a počkajte niekoľko minút.

Z roztoku sa začne zrážať DNA. Spočiatku bude vyzerať ako pena a potom by sa malo z nej vytvárať niečo ako medúza, lebo DNA je v alkohole nerozpustná.

Za výsledok neručíme, experiment sa nemusí podariť na prvýkrát, no minimálne si užijete s deťmi zábavu a aj takto môžete vzbudiť u nich záujem o prírodu a rôzne procesy, ktoré sa v nej dejú.

Ak bude váš vedátorský tím úspešný, izolovanú DNA môžete naberať na špajlu, špáradlo, plastovú vidličku či lyžičku alebo ihlicu na špízy. Dovoľte deťom dotýkať sa reťazca DNA, určite sa budú cítiť veľmi dôležito.

Čo je to DNA a čo sa vlastne stalo?

DNA sa nachádza v jadre každej živej bunky. Je to vlastne dlhé vlákno zvinuté do tzv. chromozómov. Aj keď študovať proces získavanie DNA bez titulu PhD vyzerá veľmi zložito, pravdou je, že ho možno študovať aj v kuchyni. Skutočne ju možno oddeliť od ostatných častí bunky a vidieť ju na vlastné oči.

Pre lepšiu predstavu ako DNA získať, si môžete pozrieť priložené video.

Prečítajte si tiež:

Fotogaléria


Foto: buzzfeed.com, thehomeschoolscientist.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia