KORONAVÍRUS Neplánované prázdniny nie sú tak úplne prázdninami

KORONAVÍRUS Neplánované prázdniny nie
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-12 17:22:20 |

Dva, v niektorých prípadoch takmer tri týždne voľna od školy pre zúriaci koronavírus deti pomenovali po svojom ako KORONÁZNINY. Sú však plné obmedzení.

Kým niektoré školy prerušili vyučovanie už tento týždeň, iné fungovali v normálnom režime. Krízový štáb však dnes na mimoriadnom rokovaní rozhodol o zatvorení všetkých škôlok a škôl na Slovensku. Vyučovanie na školách a školských zariadeniach bude prerušené od pondelka 16. marca 2020 do 27. marca 2020, vrátane. Firmy tak majú čas zareagovať a zorganizovať prevádzku tak, aby mohli vyjsť v ústrety rodičom, ktorí zostanú doma s deťmi.

Úlohou riaditeľov je zabezpečiť podľa podmienok a možností samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy, preto treba sledovať stránky škôl. V platnosti zostáva zákaz organizovania športových podujatí, výletov, exkurzií, súťaží a predmetových olympiád. Posúvajú sa tak termíny viacerých súťaží a podujatí, niektoré budú zrušené.

Maturanti získali viac času, deviataci nie

Maturanti majú vďaka koronavírusu viac času na prípravu na maturitné skúšky. Externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky sa presúva na obdobie od 31. marca do 3. apríla. Náhradný termín pre žiakov, ktorí sú v tomto období práceneschopní, alebo boli v karanténe sa presúva na obdobie od 15. do 20. apríla. Termín konania internej časti maturitnej skúšky sa presúva na obdobie od 1. do 19. júna.

Termíny prijímacích skúšok na stredné školy na overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania sa presúvajú na obdobie od 30. marca do 30. apríla. Pre jednotlivé stredné školy konkrétne termíny určia okresné úrady, odbory školstva v spolupráci s riaditeľmi škôl.

Testovanie žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom sa uskutoční v pôvodnom termíne 1. a 2. apríla.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR nariaďuje rovnako prerušiť všetkým vysokým školám využívanie prezenčnej metódy štúdia v rámci uskutočňovania študijných programov, a to do 27. marca a odporúča jej nahradenie využívaním dištančných metód vzdelávania v tých predmetoch, pre ktoré je to možné, alebo úpravou harmonogramu akademického roka  a posunutím realizácie prezenčnej metódy vzdelávania na neskôr, po zrušení mimoriadnych opatrení.

V nadväznosti na posuny termínov maturitnej skúšky sa vysokým školám odporúča zvážiť úpravu termínov prijímacieho konania na bakalárske študijné programy a študijné programy spojeného prvého a druhého stupňa, prípadne využiť možnosť podmienečného prijatia.

Ihriskám sa vyhýbajte

Kompetentní upozorňujú a vyzývajú rodičov, aby netrávili s deťmi čas na miestach, kde ich je veľa pokope. Ideálne sú rodinné prechádzky do prírody, kde nebudete chodiť vo veľkých skupinách. Vyhýbajte sa ihriskám, na ktorých je veľa detí, vyberajte si pokojnejšie miesta. I keď počasie láka von, pre ochranu zdravia je v momentálnej situácii lepšie tráviť viac času doma s rodinou. Neplánované voľno možno využiť na utužovanie vzťahov, spoločné hry, čítanie. Nenavštevujte s deťmi obchody.

Bavte sa s deťmi o koronavíruse, no citlivo, aby ste v nich nevyvolávali paniku, no situáciu ani nepodceňujte. "To sú úplne najlepšie prázdniny. Ráno nemusíme skoro vstávať. Naši pracujú z domu, hráme spolu karty a ešte budeme maľovať moju izbu. No, ešte lepšie by bolo, keby chodili normálne do roboty, ale dá sa to s nimi vydržať. Mama ma neťahá do obchodov, ktoré nenávidím. Pani učiteľka nám už poslala nejaké úlohy, ale nie je toho až tak veľa. Viem, že si musím častejšie umývať ruky, máme doma nakúpené rúška a keď ideme von, dávame si ich na tvár. Viac sledujeme správy, teraz je to dôležité," vyjadril sa k téme koronavírusu 10-ročný Maťo z Bratislavy, ktorého škola je zatvorená už od utorka. O koronavíruse vie, no strach nemá. Je mu ľúto, že sa nestretáva vonku s kamarátmi, nechce však ochorieť, tak to vydrží. 

Deti ako také nepatria k najohrozenejšej skupine, práve naopak, ak sa u nich aj koronavírus potvrdí, priebeh je obvykle ľahký a rýchlo sa zotavia. Bohužiaľ sú však vysoko infekčnými pre starých rodičov, pre ktorých je tento typ vírusu veľmi nebezpečný. Neznamená to však, že deťom sa ochorenie vyhýba a nemôže sa skomplikovať. Opatrnosť je určite na mieste.

Učitelia pracujúci z domu majú nárok na mzdu v plnej výške

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy SR upozorňuje, že vo vzťahu k opatreniam na zabránenie šírenia koronavírusovej infekcie (COVID - 19) a dopadom týchto opatrení na zamestnancov je potrebné rozlišovať medzi nariadením karanténneho opatrenia orgánom verejného zdravotníctva a obmedzením činnosti škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia zriaďovateľa alebo riaditeľa školy a školského zariadenia.

V prípade, ak je karanténne opatrenie nariadené príslušným orgánom verejného zdravotníctva, sú povinné všetky dotknuté subjekty sa týmto opatrením spravovať, pričom orgán verejného zdravotníctva určí, aké opatrenia má zamestnávateľ prijať. Ak zamestnanci nemôžu vykonávať prácu z dôvodu, že majú podľa nariadeného karanténneho opatrenia zostať v domácej izolácii a dodržiavať protiepidemiologické opatrenia aj napriek tomu, že sa u nich neprejavujú príznaky ochorenia COVID- 19, môže zamestnávateľ umožniť týmto zamestnancom vykonávať prácu doma, tzv. „home office“. V prípade, že zamestnávateľ neumožní zamestnancom vykonávať prácu doma, zamestnanci majú nárok na náhradu príjmu počas prvých 10 dní od zamestnávateľa a od 11-teho a ďalších dní nárok na dávku nemocenské od Sociálnej poisťovne, rovnako ako v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti.

V prípade, ak nie je karanténne opatrenie nariadené príslušným orgánom verejného zdravotníctva, ale škola alebo školské zariadenie má obmedzenú činnosť na základe rozhodnutia zriaďovateľa alebo riaditeľa, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú zamestnancovi prináleží náhrada platu vo výške jeho funkčného platu. Prípadne sa zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť na výkone práce doma, tzv. „home office“. Je v rozpore so zákonom, ak zamestnávateľ v takýchto prípadoch núti zamestnancov čerpať dovolenku, náhradné voľno, bezdôvodne absolvovať lekárske vyšetrenie, predstierať dočasnú pracovnú neschopnosť, prípadne čerpať dávku ošetrovné za účelom úspory mzdových nákladov.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: MSVVaS SR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia