KORONAVÍRUS Nedávajte vnúčatá varovať starkým: Toto je dôvod

KORONAVÍRUS Nedávajte vnúčatá varovať
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages
2020-03-11 13:50:27 |

Odborníci upozorňujú rodičov, aby sa nesprávali sebecky a odbremenili starých rodičov od varovania vnúčat. Práve ich koronavírus ohrozuje najviac.

V týchto dňoch, keď sa všetci obávajú prepuknutia epidémie koronavírusovej infekcie, ktorá potrápila najskôr Čínu a presunula sa aj do Európy, kde sužuje najmä Taliansko, by sme sa všetci mali správať zodpovedne. U nás a v okolitých krajinách zatiaľ nie je evidovaných až tak veľa prípadov, no aj tak by sme sa mali správať zodpovedne a rešpektovať prijímané opatrenia.

Okrem dodržiavania hygieny v podobe poctivého umývania rúk vodou a mydlom, používania dezinfekcie a vyhýbania sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, by sme mali chrániť aj našich blízkych. V tomto prípade najmä starých rodičov a to tak, že im nedáme varovať deti, ktorých škôlky a školy sú dočasne z preventívnych dôvodov zatvorené. Sociálna poisťovňa vyšla pracujúcim rodičom v ústrety, môžu jednoduchšie požiadať o ošetrovné.

Ako upozorňujú odborníci, imunita detí od novorodencov až po teenagerov reaguje na podnety agresívnejšie a v mnohých prípadoch, aj keď sa nakazia, nemusia mať žiadne príznaky, no chorobu prenášajú. Sú tzv. asymptomatickými prenášačmi. Buď nemajú žiadne príznaky alebo len mierne, no pre rizikové skupiny, medzi ktoré patria seniori nad 60 rokov, ktorí často trpia chronickými ochoreniami, ako sú srdcovo-cievne problémy, cukrovka a podobne, sú vysoko infekčnými.

Ak milujete svojich rodičov a chcete sa správať zodpovedne, mali by ste si vybaviť stráženie detí iným spôsobom. Ideálne je zostať s nimi osobne, lebo vodiť ich k známym alebo ich nechať bez dohľadu hrať sa niekde vonku s kamarátmi nie je v prípade hroziaceho šírenia sa koronavírusovej infekcie vhodným riešením. Deti by nemali navštevovať ihriská, kde ich je väčšia koncentrácia, ani hrať sa viaceré spolu s v uzavretých priestoroch. Samozrejme, nemali by sme ich nechať celé dni zavreté medzi štyrmi stenami, no v tomto čase podľa odborníkov stačí polhodina vonku niekde v prírode, kde nie je veľa ľudí. 

Mnohí rodičia využili zatovrenie škôl a nárok na ošetrovné svojským spôsobom a hromadne začali s deťmi navštevovať kontaktné centrá, obchody a podobné priestory, ktorým by sme sa, naopak, mali vyhýbať. Zasiahnuť muselo ministerstvo vnútra s výzvou, aby sa správali zodpovedne a presne toto nerobili. Všetko, čo je možné, by sme mali vybavovať telefonicky a v obchodoch sa zbytočne nezdržiavať. Ak máte zdravotné problémy, aj také, ktoré sa netýkajú respiračných ochorení, ozvite sa svojmu lekárovi telefónom alebo mailom a dohodnite sa na ďalšom postupe s ním. Ešte raz - správajme sa zodpovedne a neohrozujme svojich najbližších, ani ostatných ľudí. 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia