Banány: Malý zázrak na našom stole

Banány: Malý zázrak na
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2021-04-11 12:30:00 |

Aj keď zdraviu najprospešnejšie je ovocie a zelenina, ktoré si dopestujeme doma bez chémie, určite nezaškodí ponúknuť deťom aj banán, citrusy či iné druhy, ktoré u nás nedopestujeme.

Momentálne by sme po šťavnatom jabĺčku na strome pátrali márne. Práve zima a začiatok jari sú obdobiami, keď častejšie siahneme po exotickom ovocí. Banán je veľmi obľúbený a dostaneme ho kúpiť počas celého roka. Patrí k top vzpružovačom. Obsahuje tri prírodné cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu v kombinácii s vlákninou.  Vďaka tomu banán podstatne zvyšuje energiu, ktorá vydrží dlhý čas. Výskum potvrdil, že už dva banány poskytnú dostatok energie pre namáhavé 90-minútové cvičenie dospelého človeka, takže ratolesti jeden denne na energiu určite postačí.

Energia však nie je jediným spôsobom, ako banány pomáhajú udržiavať kondíciu. Patria tiež k top pomocníkom pri prekonávaní množstva chorôb, ale pôsobia tiež ako prevencia, takže by mali byť súčasťou jedálnička tak detí, ako aj dospelých.

Posilňuje mozog

Vďaka pravidelnej konzumácii banánov sa dokážu žiaci lepšie sústrediť, majú viac energie na absorbovanie nových informácií, reagujú pohotovejšie a nemajú problémy s logikou.

Potláča zlú náladu

Podľa výsledkov nedávneho prieskumu medzi ľuďmi trpiacimi depresiami sa veľká časť z nich cítila po zjedení banánu výrazne lepšie. Dôvodom je to, že banán obsahuje tryptofán – základnú látku pre tvorbu serotonínu, ktorý má upokojujúce účinky. Skúste ho ponúknuť na raňajky svojmu vystresovanému školákovi alebo ustráchanému škôlkarovi.

Upokojuje nervy

Banány majú vysoký obsah vitamínov skupiny B, čo tíši nervový systém.

Znižuje teplotu

Mnohé kultúry uznávajú banán ako „chladiace“ ovocie, ktoré dokáže znížiť teplotu. Napríklad tehotné mamičky v Thajsku dokonca jedia banány preventívne preto, aby zabezpečili, že sa ich dieťa narodí s normálnou teplotou.

Pomáha pri zápche aj pálení záhy

Vysoký obsah vlákniny v ovocí, vrátane banánov, pomáha obnoviť normálnu činnosť tráviaceho traktu a prekonať zdravotné problémy tohto typu bez použitia laxatív. Banán je vhodným druhom ovocia aj vtedy, keď sa dieťa sťažuje na bolesti žalúdka alebo pálenie záhy. Pôsobí ako prírodný antacid, takže jeho konzumácia by mala telu uľaviť. Ako sa hovorí, zasýti a nepodráždi.

Pôsobí na štípance

Pred tým, než po bodnutí komárom, osou, včelou či iným hmyzom siahnete po kréme, vyskúšajte potrieť bolestivé či svrbiace miesto vnútrom z banánovej šupky. Mnoho ľudí tvrdí, že účinok šupky je priam neuveriteľný.  

Banány by si mala dopriať celá rodina – energiu či dobrú náladu predsa potrebujeme všetci. Mamy a otcovia ich však môžu pojedať aj pre ich ďalšie pozitívne účinky. Ktoré sú to?

Predmenštruačný syndróm

Zabudnite na tabletky – zásobte sa banánmi. Vitamín B6 reguluje hladinu glukózy v krvi, čo vám určite zlepší náladu a upokojí vás.

„Opica“

Jedným z najrýchlejších spôsobov, ako liečiť „opicu“, je dať si mliečny banánový koktejl osladený medom. Banán upokojuje žalúdok, med dvíha zníženú hladinu cukru v krvi a mlieko znovu zavodní organizmus. 

Chudokrvnosť

Vysoký obsah železa v banánoch dokáže stimulovať tvorbu hemoglobínu v krvi a tak pomáha v prípade anémie.

Znižuje krvný tlak

Toto jedinečné tropické ovocie má extrémne vysoký obsah draslíka a nízky obsah soli, čo je ideálnou kombináciou na zníženie rizika vysokého krvného tlaku a mŕtvice.

Uspáva

Banán dodáva nielen energiu, ale zaberá aj na dobrý spánok.

Banán je skutočne prírodný prostriedok na veľa chorôb. Napríklad pri porovnaní s jablkom má štyrikrát viac proteínov, dvakrát viac sacharidov, trikrát viac fosforu a päťkrát viac vitamínu A a železa, ako i ďalších vitamínov a minerálov. Je bohatý na draslík  a patrí k najhodnotnejším potravinám.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia