Mliečne poklady - kefír, cmar, bifidové mlieko: Aký je medzi nimi rozdiel?

Mliečne poklady - kefír,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-16 17:30:18 |

Kyslomliečne výrobky obsahujú veľa výživných látok a sú ľahko stráviteľné. Sú zásobárňou vápnika, horčíka, zinku, ale aj minerálnych látok. Nezabúdajte na ne ani u detí.

Kyslomliečne výrobky tvoria významnú skupinu mliečnych výrobkov. Vďaka vysokému množstvu živých mikroorganizmov podporujú imunitný systém najmä u malých detí a ľudí v produktívnom veku. Medzi najobľúbenejšie mliečne výrobky detičiek patria jogurty, ktoré sa im do jedálničku môžu začať pridávať už počas 7 - 8 mesiaca. Z kyslomliečnych výrobkov, ktoré sú bohaté na bielkoviny a vápnik, sa môže deťom počas prvého roka života podávať aj kefír a po dovŕšení 1. roku je vhodný aj cmar. V každom prípade je však dôležité kontrolovať množstvo tuku vo výrobkoch.

Konzumácia kyslomliečnych výrobkov u detí je často riešením problémov s trávením a zabraňuje nafúknutému brušku. Rovnako sú vhodné aj pre deti, ktoré sú dennodenne vystavované rôznym nežiaducim organizmom v škôlke alebo v škole. Práve kyslomliečne výrobky dokážu zmierniť priebeh ochorenia, či dokonca znížiť riziko nakazenia.  

Kyslomliečne výrobky vo všeobecnosti pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru a sú nenahraditeľné vo chvíli, keď sa v tráviacom trakte naruší rovnováha baktérií, napr. po liečbe antibiotikami. Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme. 

Produkty s probiotikami sú dôležitou funkčnou potravinou, pretože obsahujú probiotické mikroorganizmy, ktoré v tráviacom trakte napomáhajú posilňovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Odborníci zistili, že pravidelná konzumácia kyslomliečnych výrobkov môže zdvihnúť náladu, utlmiť depresie, až dokonca spomaliť starnutie. Aminokyselina tryptofan, ktorá sa nachádza v kyslomliečnych výrobkoch, totiž pôsobí antidepresívne. K zníženiu hladiny cholesterolu v krvi môžu priaznivo prispieť nízkotučné kyslomliečne výrobky, ktoré sa odporúča konzumovať niekoľkokrát do týždňa, vďaka ich ľahkej stráviteľnosti.

Kefír

Kefír je kyslomliečny výrobok charakterizovaný kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn rastúcich v špecifických podmienkach, pričom kefírové zrná obsahujú kvasinky fermentujúce laktózu. Pri jeho výrobe dochádza k vzniku oxidu uhličitého a malého množstva alkoholu. Kefír bol v minulosti mierne perlivý s istým obsahom alkoholu. Táto pôvodná receptúra sa ešte stále dodržiava na Kaukaze, kde ho horskí pastieri pijú už viac ako 5 000 rokov! Na Kaukaze veria, že pravidelným pitím kefíru získajú dlhovekosť. V Ázii používajú na výrobu kefíru aj kobylie alebo ťavie mlieko.

Cmar

Cmar je tekutý mliečny výrobok, ktorý vzniká pri výrobe masla z mlieka, z čoho je odvodený aj jeho anglický názov buttermilk (v doslovnom preklade maslo a mlieko). Cmar má nízky obsah kalórií, a preto je vhodný pri redukčných diétach. Obsahuje vysoko kvalitný proteín, ktorý má pozitívny vplyv na rast svalov. Okrem toho je kalciovou bombou.

Bifidové mlieko

Bifidové mlieka majú špeciálne postavenie v kyslomliečnych produktoch. Okrem probiotických látok obsahujú aj vlákninu. Bifidové mlieka (napr. Bifidus drink od Hriňovskej mliekarne Koliba) patria medzi funkčné potraviny, vznikajúce cieleným kvasením mlieka a pridaním mliekarenských kultúr. Bifidus svojím vysokým podielom bifidovej kultúry napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a navyše aj príjemne zasýti. 

Prečítajte si tiež:

Rastlinné mlieka: Dokážu u detí plnohodnotne nahradiť živočíšne?

Ste nechutná, povedali dojčiacej mame: Odpoveďou sú tieto fotky

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/Amanda

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia