Rastlinné mlieka: Dokážu u detí plnohodnotne nahradiť živočíšne?

Rastlinné mlieka: Dokážu u
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-06 00:30:34 |

Rastlinné mlieka zažívajú v posledných rokoch veľký boom. Vyzerajú ako mlieko, používajú sa pri varení či pečení, pripravujú sa z nich koktaily.

Dlhé roky bolo kravské mlieko považované za jednu z najdôležitejších zložiek jedálnička počas rastu. Odborníci ho odporúčali s tým, že dodáva potrebné bielkoviny, vápnik a ďalšie živiny dôležité pre správny vývoj. Na druhej strane sa ale každým rokom stále viac začínajú ozývať argumenty proti jeho konzumácii. Vraj pre to, že to nie je etické, ekologické, ekonomické, a hlavne také zdravé, ako sa prezentuje. Nastúpili alternatívy, ktoré sa vyrábajú z mandlí, maku, konope či ovsa. Dokážu ale skutočne nahradiť mlieko vo výžive detí?

Deti rastú z mlieka

Známou vetu, že deti rastú ako z vody, môžete na základe štúdie detského lekára Jonathon Maguirea z torontskej nemocnice pozmeniť na: „Deti rastú hlavne vďaka mlieku." Jeho výskum, ktorý bol uverejnený v časopise American Journal of Nutrition zistil, že deti, ktoré pijú kravské mlieko (konkrétne zhruba tri šálky denne), sú o 1,5 centimetra vyššie ako ich vrstovníci, ktorí milujú rastlinné mlieka. A ďalšie súvisiace fakty? Najvyšší muži sveta pochádzajú z Holandska, krajiny, ktorá má najväčšiu spotrebu mliečnych výrobkov na svete. Kravské mlieko skutočne stimuluje rast v detskom veku, pravdepodobne vďaka bielkovine.

Rastlinné mlieka sú podľa Maguirea skvelou alternatívou alebo spestrením jedálnička. Všetko, čo obsahujú, je však možné zabezpečiť konzumáciou mnohých ďalších potravín. No u alergikov na živočíšne mlieko ho môžu chuťovo a takmer plnohodnotne výživovo nahrádzať.

Maguire uverejnil výskum v roku 2012. Vyplýva z neho, že dve šálky alebo 500 ml mlieka denne sú tou pravou dávkou, ktorá sa má podávať deťom vo veku od dvoch do piatich rokov, aby sa zabezpečila dostatočná hladina vitamínu D a železa.

Aký záver z toho vyplýva? Ak nemáte doma dieťa alergické na laktózu, malo by denne vypiť aspoň pohár pravého kravského mlieka. Plnohodnotnú náhradu za kravské mlieko určite nenájdete. Netreba však zabúdať na to, že deti minimáne do druhého, ideálne do tretieho roku života, by kravské mlieko piť nemali. V prvom polroku je ideálnou výživou materské mlieko, postupne ho možno nahradiť umelým detským mliekom.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: ctvnews.ca

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia