Známa autosedačka plná naftalénu

Známa autosedačka plná naftalénu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-25 00:30:11 |

Testy detských autosedačiek, ktoré pravidelne publikuje český dTest v spolupráci s nemeckým autoklubom ADAC, ukázali, na ktoré by ste si mali dať pozor.

V kategórii sedačiek určených pre deti od narodenia do jedného roku veku (vajíčka) príjemne prekvapil model Swandoo Albert. „Radí sa k širšej špičke svojej kategórie, za ochranu dieťaťa si odniesol dokonca veľmi dobrú známku, výborne ho ochráni predovšetkým pri čelnom náraze," konštatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Hodnotitelia mu však vytkli pomerne vysokú hmotnosť - 5,1 kg, čo je pri dlhšom prenášaní poznať.

Veľmi slušne dopadla aj sedačka Turtle od spoločnosti Bugaboo, ktorá má porovnateľné výsledky so sedačkou Swandoo, ale poskytuje deťom menej priestoru.

Naopak, nepríjemným prekvapením bol výsledok sedačky Hauck iPro Baby, ktorá pohorela v testoch nežiaducich látok. „Jej poťah obsahuje naftalén v množstve, ktoré prevyšuje povolený limit polycyklických aromatických uhľovodíkov v hračkách pre deti," uvádza Hoffmannová. Naftalén má mnoho negatívnych účinkov na ľudské zdravie a najväčšie riziko predstavuje pre dojčiace ženy a dojčatá. Okrem toho Hauck v kombinácii s izofixovou základňou iPro nepríjemne prekvapil aj pri čelnej nárazovej skúške, kedy došlo k čiastočnému vytrhnutiu sedačky zo základne.

Medzi modelmi určenými pre väčšie deti (od 1 do 4 rokov) v nárazových skúškach vynikal model Besafe iZi Kid X3 i-Size, ktorý dieťa výborne chráni pri čelnom aj bočnom náraze. Navyše vykazuje vysokú stabilitu na sedadle auta. 

Dobre ochránil aj model Joie i-Spin 360. Ochrana Hauck iPro Kids bola pre zníženú známku za čelný náraz iba uspokojivá. Body stratila aj v skúške obsluhy a ergonómie pre zložité pripútavanie dieťaťa.

Spomedzi tzv. rastúcich sedačiek (niekedy tiež nazývaných kombinované alebo viacskupinové) celkovo dobré hodnotenie vo všetkých testovaných oblastiach získala sedačka GB Everna Fix

Modely Nania Racer SP a Römer Kidfix2 S dopadli horšie, obe poskytujú iba uspokojivú ochranu.

„Britax umožňuje odňatie chrbtovej opierky, čo môžu niektoré deti preferovať. Rozhodne to ale neodporúčame, sedačka v takom prípade neposkytuje prakticky žiadnu ochranu pri bočnom náraze. Testovacie figurína narážala hlavou do dverí vozidla," varuje Hoffmannová.

Tipy pred kúpou autosedačky

Pred kúpou autosedačky je vhodné zájsť do predajne s vlastným autom a tiež s dieťaťom, ak už je na svete. Seriózni predajcovia by vám mali umožniť vyskúšať autosedačku priamo vo vašom aute. „Hoci ergonómiu testujeme na skutočných deťoch rôzneho veku, faktom zostáva, že každé dieťa je originál. Pri výbere preto nezabúdajte na komfort vášho dieťaťa. Ak máte pocit, že sa mu v sedačke sedí nepohodlne alebo pre zlý výhľad nebude mať možnosť sledovať svoje okolie, radšej zvoľte inú,“ odporúča Hoffmannová.

Kompletné výsledky jesenného testu detských autosedačiek vyjdú v novembrovom vydaní časopisu dTest. Do konca októbra sú voľne prístupné na webe časopisu dTest.

Prečítajte si tiež:

Detské sušienky: Ako zistíte, či obsahujú nebezpečný akrylamid?

Test fixiek: Každá tretia prepadla pre nežiaduce látky

Fotogaléria

gettyimages, dTest
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia