Test autosedačiek: Sú plné zbytočných chemikálií. Ktorá sklamala najviac?

Test autosedačiek: Sú plné
Ilustračné foto
Zdroj: dTest
2018-10-24 00:30:07 |

Deti sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky, preto vybrať autosedačku je veľmi zodpovedný úloha.

Výsledky nezávislého testu 12 detských autosedačiek pre rôzne hmotnostné aj vekové skupiny priniesol český spotrebiteľský magazín dTest.

Základom testovania bola skúška bezpečnosti pri simulovanej autonehode. V laboratórnych podmienkach experti merali riziko poranenia dieťaťa pri čelnom náraze v rýchlosti 74 km/h a pri bočnom náraze v rýchlosti 27 km/h. Ochrana proti zraneniu sa testuje s rôzne veľkými figurínami vo všetkých variantách, v akých je možné sedačku nainštalovať. „Pri nárazových skúškach sa ukázalo, že väčšina testovaných autosedačiek je bezpečná. Problém bol v chemickom zložení poťahov. Pri dvoch autosedačkách sme našli škodlivé látky,“ okomentovala výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Časti sedačiek, ktoré môžu prísť do styku s dieťaťom, sú pravidelne testované na prítomnosť toxických chemických látok. Laboratórium sleduje polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH), ftaláty, spomaľovače horenia, fenoly, organotínové zlúčeniny, ťažké kovy a formaldehyd. „Najvyššie zamorenie PAH sme tentoraz detekovali pri modeli Jané Koos i-Size, spomaľovače horenia obsahoval model Graco Turn2Reach. V sedačke Osann I-Max SP Isofix Ferrari sme našli rozpúšťadlo tributoxyethylfosfát,“ hovorí Hoffmannová. Ako však dodala, „zlé hodnotenie obsahu nežiaducich látok nemusí nutne znamenať, že by daná sedačka predstavovala pre dieťa bezprostredné zdravotné riziko.“

Podľa spotrebiteľského časopisu dTest je akýkoľvek obsah potenciálne alebo preukázateľne škodlivých látok nežiadúci najmä pri výrobkoch pre deti. Upozorňuje, že účinky, ktorým je organizmus denne vystavovaný, sa zrátajú a môžu viesť k zdravotným komplikáciám.

dTest vyhodnotil ako najväčšie nemilé prekvapenie testu už spomínanú autosedačku Graco, ktorá okrem nie práve optimálneho chemického zloženia sklamala aj po stránke ochrany, obsluhy a ergonómie.

Kompletné výsledky testu detských autosedačiek budú k dispozícii v novembrovom vydaní časopisu dTest. Do konca októbra sú voľne prístupné aj na webe http://www.dtest.cz/autosedacky-rijen2018.

Tipy dTestu pre správny výber autosedačky:

- Pri nákupe si overte, že bola sedačka homologizovaná, obzvlášť dôležitá je prítomnosť značky R44-04 (najlepšie) alebo R44-03.

- Vyhnite sa nákupu už použitých sedačiek - neviete, v akom stave sa sedačka skutočne nachádza a či nebola poškodená pri autonehode.

- Pri výbere sú rozhodujúcimi údajmi hmotnosť a veľkosť dieťaťa. Určite nekupujte príliš veľkú sedačku preto, aby vám vydržala dlhšie.

- Pre novorodenca sú najvhodnejšie tzv. vajíčka, v ktorých dieťa takmer leží.

- Ak máte väčšie deti, vyvarujte sa jednoduchých podsedákov bez chrbtovej opierky a vždy používajte sedačky s operadlami.

- Vyberajte autosedačky s dobre označenými príchytkami na bezpečnostné pásy, ktoré zabránia zlému vedeniu pásu pri pútanie dieťaťa.

- Ani tá najbezpečnejšie autosedačka neobstojí v prípade zlého upevnenia do auta. Keď kupujete sedačku so systémom isofix, uistite sa, že je univerzálny. Ak to tak nie je, overte si, že je kompatibilný s vašim autom.

Prečítajte si tiež:

Kuriózna tragédia: Pri nehode zabil dievčatko tablet

Ako správne nosiť detskú autosedačku

Fotogaléria


Foto: dTest
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia