Voš nepreskočí z hlavy na hlavu. Na čo si majú deti dávať pozor?

Voš nepreskočí z hlavy
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-11-27 00:30:39 |

Výskyt vší v kolektíve naháňa hrôzu najmä rodičom detí s dlhými a hustými vlasmi. Najčastejšie ich objavíme u menších detí, ktoré sú kontaktnejšie ako staršie.

V prvom rade si treba uvedomiť, že dieťa za túto galibu vo vlasoch nijako nemôže. Vši donesie domov aj dieťa, ktoré dodržiava osobnú hygienu a je čisté. Prenášajú sa kontaktom. Jediné, čo vám zostáva, je obrniť sa trpezlivosťou a pustiť sa do nich! Rodičia chlapcov s modernými krátkymi účesmi to majú jednoduché, rodiny s dlhovlasými dievčatami o to ťažšie. Ak ich nechcú ostrihať nakrátko, potrápia sa.

Na jeseň a v zime sa vyskytujú vši najčastejšie. Vši sa vo vlasoch uhniezdia veľmi nenápadne, spočiatku si nemusíte nič všimnúť. Kým ich nie je veľa, úplne sa v nich strácajú. Voš je veľká asi ako sezamové semienko a jej vajíčko – hnida – ako zrnko piesku. Tieto svetlohnedé vajíčka sú prilepené na vlasoch blízko pokožky, po stlačen medzi prstami prasknú. To ich odlišuje od lupín, ktoré sa na vlasy nelepia. Okrem toho, vši sú potvorské aj v tom, že dokážu meniť farbu podľa farby vlasov hostiteľa.

Ak spozorujete, že ratolesť sa nejako častejšie škriabe vo vlasoch, je nepokojná, ospalá, prípadne nepozornejšia ako obvykle, skontrolujte jej hlavu pri poriadnom svetle, prípadne použite aj lupu. Aj keď vši nie sú nebezpečné, keď si dieťa škriabaním narobí v pokožke ranky, môže sa do nej zaniesť infekcia.

Ako na vši?

Ak máte podozrenie alebo dokonca istotu, že ratolesť domov vši priniesla, najúčinnjšou a najpohodlnejšou cestou je použiť prípravok špeciálne určený na odstraňovanie vší, ktorý kúpite v lekárni – napríklad Paranit, Hedrin či Orthosan. Obvykle je potrebné jeho aplikáciu po nejakom čase opakovať, aby ste sa nežiaducich obyvateľov vlasov zbavili.

Ak nemáte úplnú istotu, či dieťa má alebo nemá vši, môžete si pomôcť prípravkom na ich detekciu - Paranit gélom. Je to priehľadný červený gél, ktorý vši a hnidy sfarbí do červena, aby ste ich lepšie videli. Výhodou je aj to, že nefarbí vlasy ani pokožku hlavy a ľahko sa vymýva.

Treba mať na zreteli, že výskyt vší v kolektívoch síce možno použitím dezinfekčných vlasových prípravkov eliminovať, no zavšivavené osoby to musia urobiť v rovnakom období, iba tak je možné zamedziť ďalšiemu prenosu.

Pri použití špeciálnych prípravkov nemusíte mať obavy, lebo pach, podľa ktorého kedysi každého odvšiveného školáka cítili všetci do diaľky, už pri dnešných prípravkoch nehrozí. Po použití špeciálneho prípravku je dôležité vlasy vyčesať poriadne hustým hrebeňom, tzv. všivákom, aby tam náhodou nezostala nejaká živá hnida. Plastové hrebene vám nepomôžu vôbec a elektronické, ktoré tiež na trhu objavíte, sú zbytočné.

Vlasy musia byť pred vyčesávaním mokré, na suchých sa dokážu vši aj hnidy, ktoré „chemický útok“ prežili, udržať. Ideálne je použiť na vlasy po umytí prípravkom ešte teplú octovú vodu, ktorá by mala zahubiť aj zostávajúce parazity.

Postup sa vám možno zdá zdĺhavý, no aj po vyčesaní a následnom dôkladnom vyumývaní  hlavy vlasy opäť skontrolujte, lebo nejaká tá prilepená hnida mohla v nich ešte zostať. Určite je jednoduchšie urobiť tieto kroky ako po nejakom týždni znovu absolvovať celú procedúru.

Môže sa stať, že vami zvolený prípravok proti všiam nezaberie. Vyskúšajte iný, voči ktorému nie sú vši ešte odolné. Ak nezaberie ani to, zostáva vám vyberanie vší a hníd alebo ostrihať radikálne vlasy. U chlapcov to obvykle nie je problém, no dievčatá tým veľmi trpia. U nich však často stačí vlasy poriadne preriediť a parazity aj s vajíčkami ľahšie povyberáte.

V zahraničí sú rozšírené služby, kde odborne vyškolený personál odstraňuje vši za poplatok. U nás sa s takýmto niečím zatiaľ obvykle nestretávame. Keď si už neviete so všami rady, môžete sa obrátiť aj na pediatra. Nevoďte však deti do čakárne, kde by mohli „odovzdať“ vši ďalším pacientom, ale dohodnite sa s lekárom telefonicky. V skutočnosti však je možné vši aj hnidy odstrániť vždy, len to chce veľkú dávku trpezlivosti zo strany dospelého aj dieťaťa.

Dezinfikujte a vyvárajte!

Dbajte na to, aby ste všetky hrebene a ďalšie pomôcky, ktoré ste pri odstraňovaní vší použili, dôkladne vydezinfikovali. Buď ich ošetrite prípravkom na lezúci hmyz alebo namočte do roztoku s obsahom chlóru. Vyvarte aj všetky uteráky, posteľné návliečky, čapice aj oblečenie, ktoré dieťa používalo v čase, keď sa u neho vši objavili. Vši totiž na oblečení, ale aj na nábytku prežijú až 24 hodín. Čiapky, šatky, šály a iný odev preto treba vyprať minimálne v dvoch cykloch pri odporúčaných teplotách, dôkladne vysušiť na slnku či postriekať prípravkom na lezúci hmyz.


Odstráňte vši podomácky vyrobeným olejčekom


Domáce recepty

Mechanické odstraňovanie vší a hníd je síce najzdĺhavejším, no zároveň k zdraviu dieťaťa aj najšetrnejšou metódou, ktorú môžete použiť. Nepotrebujete k tomu žiadne chemikálie v priemyselne vyrábaných prípravkoch, len hustý hrebeň, olej – ideálny je kokosový a trpezlivosť. Vhodné je do oleja vmiešať niekoľko kvapiek Tea Tree olejčeka, prípadne gerániovej alebo kajeputovej silice a takto obohatený olej votrieť do vlasov. Nechajte pôsobiť 30 minút až hodinu, potom vlasy vyčešte veľmi hustým hrebeňom, už spomínaným všivákom a zmyte. Po každom prečesaní hrebeň utrite do servítky alebo kuchynských papierových utierok. Nebojte sa mastnoty, kokosový olej sa umýva celkom ľahko. Vyčesávanie môže v závislosti od hustoty a dĺžky vlasov trvať aj tri hodiny.

Keď vlasy po tejto procedúre uschnú, čaká vás vyberanie hníd. Rozdeľte vlasy na tenšie pramene, každý poctivo skontrolujte a nechtami z neho povyťahujte hnidy. Očistené pramene oddeľte od ostatných gumičkou alebo iným spôsobom.

Pripravte ratolesti nejaký program na rozptýlenie – rozprávky v televízii, DVD, vreckovú elektronickú hru a podobne, aby dokázalo pokojne sedieť dosť dlhý čas. V nasledujúcich dňoch po tomto úmornom výkone vlasy pravidelne kontrolujte, aby vás nejaká zabudnutá hnida nevrátila opäť na začiatok. Vhodné je zopár dní dať po kvapke niektorej zo spomínaných silíc od oblasti za ušami, na spánky a na krk.

Dobré skúsenosti majú rodičia aj so studeným výluhom z čerstvých orechových listov (namočte na noc zopár listov do studenej vody). Po vyčesaní hníd a dôkladnom umytí vlasov ich prelejte zohriatym výluhom. Vôňa orechových listov vo všeobecnosti odpudzuje hmyz a pôsobia ako prírodný insekticíd.

Babské recepty spomínajú tiež použitie petroleju, no s tým radšej nehazardujte. Aj keď je pravdou, že petrolej vši vyhubí, v konečnom dôsledku môže narobiť viac škody ako úžitku. Nedá sa vylúčiť alergická reakcia u dieťaťa, ktorá môže mať na jeho zdravie veľmi nepriaznivé účinky. Problémy s kožou ho môžu po takomto experimente sprevádzať ešte dlho. Vyhýbajte sa tiež prípravkom prioritne určeným pre zvieratá, žiadne psie šampóny a podobne.

Niektoré maminy používajú na vyhubenie hníd žehličku na vlasy, ak sa však pre ňu rozhodnete, musíte rátať s tým, že jemné vlásky budú po tejto procedúre dosť zničené.

Existuje prevencia?

Dokonale účinná prevencia, bohužiaľ, neexistuje. Môžete však vyskúšať ratolesti prelievať po umytí vlasy octovým odvarom a za ušká natierať spomínané silice či v lekárni kúpený Tea Tree Oil. U nás v rodine máme osobnú skúsenosť so sprejom z lekárne, ktorý preventívne striekam deťom dovnútra čiapok a vši zatiaľ nikdy nedoniesli. 

Prečítajte si tiež:

5 vecí, ktoré ste možno o všiach nevedeli

Vďaka miminým bozkom sa bábätko infikovalo herpesom

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia