Vďaka maminým bozkom sa bábätko infikovalo herpesom

Vďaka maminým bozkom sa
Ilustračné foto
Zdroj: foto: AsiaWire
2018-04-23 00:55:25 |

Len trojmesačný chlapček skončil s vysokými horúčkami a telom pokrytým vredmi v nemocnici. Všetko to spôsobilo bozkávanie drobčeka na pery.

Keby to mladá mama tušila, neustálemu pusinkovaniu milovaného synčeka by sa vyhla. Vďaka jej prejavom prehnanej lásky ho totiž nakazila nepríjemnou infekciou a telíčko mal ako v ohni. „Celé telo dieťaťa bolo pokryté pľuzgiermi a oparmi,“ opísal doktor Zhu Haiqiao z nemocnice v čínskom Hangzou, kam bábätko dopravili priamo z kliniky, na ktorú s ním mama prišla.

Rodičia spočiatku nevyhodnotili situáciu správne a tak dieťatko bolo pri príchode do nemocnice už v  zlom zdravotnom stave. Po niekoľkých dňoch v horúčkach začali jeho orgány pomaly kolabovať. „Ten pohľad bol naozaj bolestivý. Obzvlášť tvár a hlava vyzerali hrozivo, boli celé červené a úplne posiate vredmi,“ opísal doktor.


Nedovoľte hocikomu pobozkať svoje bábätko


Na prvý pohľad nebolo zrejmé, že ide o herpes. Lekári sa domnievali, že ide o kožnú chorobu, ale po pár testoch bolo všetko jasné. Ako povedal lekár Haiqiao, sú presvedčení, že chlapča sa nakazilo od mamy, ktorá ho pravidelne bozkávala na pery a neúmyselne mu tak odovzdala vírus. Našťastie, v tomto prípade dopadlo všetko dobre následky by nemali mať žiadny vplyv na ďalší život drobčeka, i keď bude musieť byť dlhodobo monitorovaný a chodiť na kontroly. U dojčiat je však herpes, rovnako ako aj iné infekcie, veľmi nebezpečný. K najvážnejším rizikám patrí otrava krvi a poškodenie orgánov. Môže skončiť aj smrťou.  

Lekári upozorňujú, aby ste sa vyhýbali bozkávaniu dojčaťa na pery a cudzím to nedovoľte už vôbec. Tiež by ste nikdy nemali olizovať cumeľ bábätka či sosák fľaše, z ktorej pije mlieko.

Prečítajte si:

Orientačná "mapa" kožných vyrážok u detí

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

Fotogaléria


Foto: AsiaWire
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia