Predškolákov čaká povinné predprimárne vzdelávanie

Predškolákov čaká povinné predprimárne
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-11-20 17:45:39 |

Vláda sa na dnešnom rokovaní dohodla na povinnom predprimárnom vzdelávaní pre všetky päťročné deti s platnosťou od 1. septembra 2020.

Povinnosť absolvovať predškolskú prípravu by bola zavedená rok pred začiatkom povinnej školskej dochádzky. Na presadenie tejto zmeny bude nutná novelizácia príslušnej legislatívy.  „Som rada, že vláda SR dynamicky a promptne reagovala na návrhy a opatrenia Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania,“ povedala ministerka Martina Lubyová. „Od septembra 2020 budeme môcť poskytnúť predprimárne vzdelávanie pre všetky deti od 5 rokov. Týmto krokom dosiahneme zaškolenosť najmä u detí z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia a predpokladáme tiež zlepšenie výsledkov v medzinárodných testovaniach,“ dodala po rokovaní vlády.

Legislatívu, ktorá umožní zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania pripraví rezort školstva. Predchádzať tomu budú intenzívne rokovania so zástupcami miest a obcí ako zriaďovateľmi materských škôl, pretože tento krok ovplyvní ich rozpočty. Do uvedeného termínu budú mať zriaďovatelia materských škôl ešte priestor na zabezpečenie potrebného počtu miest pre päťročné deti. Využiť na to môžu napríklad aj finančné prostriedky z eurofondov, ktoré sú určené na tento účel.

Prečítajt si tiež:

Toľkoto spánku deti potrebujú! Nepodceňujte to

Takto trénujte s budúcimi prvákmi už teraz

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia