Vedeli ste, že ... O kom? No predsa o kráľovskej rodine

Vedeli ste, že ...
Ilustračné foto
Zdroj: foto: sita.sk/AP
2018-11-13 14:45:05 |

Keď Kate s Williamom oznámili tú radostnú novinu, že čakajú tretie bábätko, celý svet mal obrovskou radosť. No vedeli ste, že tým vlastne porušili kráľovskú tradíciu?

Napadlo vám niekedy, aké vlastne majú členovia kráľovskej rodiny priezvisko? Alebo ako asi volajú malého Georga v škole? Mohol byť princ William prítomný pri pôrodoch?

Čo sa týka pôrodov, urodzení potomkovia sa celé desaťročia rodili doma. Kráľovná Alžbeta II. sa narodila v rodinnom dome v Londýne a svojich troch synov Charlesa, Andrewa a Edwarda porodila v Buckinghamskom paláci. Jej dcéra princezná Anna sa narodila v Clarence House, v dome, ktorý tiež patrí kráľovskej rodine.

Tradíciu pôrodov v nemocnici odštartovala princezná Diana. Obaja jej synovia, William aj Harry, sa narodili v súkromnom krídle nemocnice St. Mary 's Hospital. Na tom istom mieste prišli na svet aj traja potomkovia princa Williama a jeho manželky, vojvodkyne Kate, George, Charlotte a Louis. Súkromné krídlo nemocnice si na pôrod vybrala v októbri aj sestra vojvodkyne Pippa a s najväčšou pravdepodobnosťou tu na jar budúceho roka porodí svoje prvé dieťa aj manželka princa Harryho, Meghan Markle.

Počuli ste už o svedkovi pri pôrode? Ak nie, tak odteraz budete vedieť o niečo viac. Keď sa v roku 1926 narodila kráľovná Alžbeta, bol pri pôrode prítomný tajomník. Storočia stará tradícia totiž vyžadovala, aby bol pri pôrode prítomný niekto, kto potvrdí, že k pôrodu skutočne prišlo. Tento zvyk skončil v roku 1948, keď prišiel na svet princ Charles.

Otcovia pri pôrode? Ani nápad! Do narodenia princa Charlesa nemohli byť otcovia prítomní pri pôrode. Po celé stáročia boli pôrody výhradne ženskou záležitosťou. Muži väčšinou čakali vonku pred miestnosťou, kde sa celý akt odohrával. Pri pôrode sú vždy pôrodné asistentky. Napríklad Kate mala pri pôrode princeznej Charlotte tri. Všetky museli zložiť sľub mlčanlivosti.

Kráľovná má prednosť. Musí byť informovaná vždy ako prvá o narodení dieťaťa. Ešte skôr, než je vydané oficiálne oznámenie. Keď sa narodil George, princ William jej zavolal na špeciálny telefón. Oznámenie o narodení kráľovského potomka býva zobrazené na stojane pred Buckinghamským palácom a túto novinu tiež vždy oznámi mestský vyvolávač. V súčasnosti je ním Tonny Aplleton. Ten verejnosti oznámil narodenia princa George, princeznej Charlotte aj princa Louisa. Táto pozícia vznikla v stredoveku, keď väčšina obyvateľov nevedela čítať a ani písať.

Kate s Williamom idú s dobou a rozhodli sa, že narodenie potomkov oznámia prostredníctvom e-mailu a na Twitteri. Hneď, ako sa dieťa narodí, celým Londýnom z Tower Bridge zaznie 62 slávnostných sálv z dela. Ďalších 41 slávnostných výstrelov zaznie zo záhrady Green Park pri Buckinghamskom paláci.

Oblečenie, v ktorom vystúpi žena po pôrode člena kráľovského rodu, je starostlivo vyberané. Vojvodkyňa Kate zvolila po všetkých troch pôrodoch šaty podobné šatám tragicky zosnulej Lady Diany. Bolo to znamením úcty a pocty.

V kráľovskej rodine sa vždy preferovali muži. To bolo našťastie v roku 2013 zrušené.

Mená detí nie sú oznámené hneď po pôrode. Kým meno mladšieho potomka Harryho oznámili Diana s Charlesom priamo po opustení pôrodnice, meno princa Williama verejnosť spoznala až niekoľko dní po pôrode. Ani William a Kate neoznámili mená svojich potomkov hneď.

Kráľovské deti majú zvyčajne tri až štyri mená. Prince George je celým menom George Alexander Lewis, princezná Charlotte má meno Charlotte Elizabeth Diana a princ Louis Arthur Charles. Celé meno Williama znie William Arthur Philip Louis.

Kráľovské deti nemajú priezvisko. Až do roku 1917 používali len prvé meno a meno dynastie, z ktorej pochádzali. Zmenil to až starý otec súčasnej kráľovnej Alžbety II. Juraj V. Keď sa Alžbeta vydala za Philipa Mountbattena, stalo sa oficiálnym priezviskom kráľovskej rodiny Mountbatten-Windsor. Vôbec ho však nepoužívajú, lebo sú natoľko známi, že to nepotrebujú. Napríklad v škole však priezvisko používajú. Nemusí to byť ale práve Mountbatten-Windsor a keďže je v tom chaos, vo všeobecnosti priezvisko nepoužívajú.

Kráľovské matky svoje deti dojčili. Robila tak kráľovná Alžbeta II. aj princezná Diana. Hovorí sa, že dojčila a možno ešte aj dojčí najmladšieho Louisa tiež Kate Middleton, no nikdy to nebolo oficiálne potvrdené.

Kráľovské deti boli vždy vzdelávané doma. Až princezná Diana porušila zákaz verejných škôl a princ William bol prvý, kto navštevoval verejnú školu. William s Kate sa tiež rozhodli, že deti zapíšu do škôl. George navštevoval škôlku v Norfolku, teraz chodí do súkromnej Thomas 's Battersea School v londýnskej štvrti Battersea.

A ako je to so starými rodičmi, ktorí nemajú kráľovský pôvod? Predtým boli jednoducho ignorovaní. Starým rodičom, ktorí nepochádzali z kráľovskej rodiny, sa bránilo v udržiavaní vzťahov s potomkami a vnúčatami. Dnes je to už úplne iné. Napríklad vojvodkyňa Kate s celou rodinou, vrátane kráľovnej Alžbety II. a princa Filipa sa s rodičmi aj súrodencami stretáva veľmi často a sú súčasťou mnohých oficiálnych rodinných udalostí.

Dary k narodeniu dieťaťa sa posielajú zo všetkých krajín sveta. Napríklad, keď sa narodil George, poslali mu z Nového Zélandu prikrývku na posteľ z ovčej vlny. Rovnakú poslali aj pri narodení princa Williama pred viac ako tridsiatimi rokmi. Všetky dary rodina vystavuje.

O deti sa starajú pestúnky a kráľovské deti učia naozaj všetko, od kráľovského protokolu po bojové športy. Opatrovateľka princa George, princeznej Charlotte a princa Louisa sa volá Maria Borallo.

A stretnutie s vrcholnými politiky? Nie je bežnou praxou, aby sa kráľovskej deti stretávali s osobnosťami vrcholnej politiky. U Georga však došlo k výnimke. V apríli 2016 mohol ísť spať trochu neskôr, aby sa v Kensingtonskom paláci stretol s prezidentom USA Barackom Obamom.

Prečítajte si tiež:

Výchovné fígle na kráľovskom dvore

7 pravidiel detskej kráľovskej etikety. Áno či nie?

Fotogaléria


Foto: sita.sk/AP, profimedia.sk
Zdroj: goodhousekeeping.com, kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia