Výchovné fígle na kráľovskom dvore

Výchovné fígle na kráľovskom
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Instagram
2018-11-05 13:10:45 |

I keď vojvodu a vojvodkyňu z Cambridge sleduje celý svet, sú úplne normálnymi rodičmi a snažia sa tráviť čo najviac času so svojimi ratolesťami.

Princ George, princezná Charlotte a malý princ Louis sa hrajú, plačú a zlostia úplne rovnako ako ich „bežní“ rovesníci. Ich rodičia a opatrovateľka však na kráľovské deti používajú overené fígle, ktoré pomáhajú pri výchove. Nejde o nič špeciálne a predsa sa osvedčili. Ktoré sú to?

1. Nerozmaznávajte

I keď pri výchove detí pomáha rodičom pestúnka, o veľa vecí sa starajú sami. Ich cieľom je tráviť s deťmi čo najviac času. Zaviedli striktné pravidlá a tak drobci napríklad nemôžu používať elektroniku. No šantenie vonku je pre ne to pravé orechové. A čo hračky, myslíte, že ich majú veľa? Čudovali by ste sa, no George písal list Santovi a prial si iba policajné autíčko. A chýbať nemôže množstvo knižiek.

Keďže chcú byť urodzení rodičia s deťmi čo najčastejšie, sprevádzajú ich na väčšine oficiálnych ciest, kde je pre ne pripravený osobitný program. 

2. Chráňte súkromie svojich detí

Urodzení drobci sú od narodenia stredobodom pozornosti. Kate však svoje deti pred senzácie chtivými fotografmi dokonale chráni. Napríklad, keď žila rodinka s deťmi vo vidieckom sídle Anmer Hall, stalo sa toto miesto bezletovou zónou, lebo paparazzi im znepríjemňovali život aj zo vzduchu. Keď sa narodila malá Charlotte, požiadala Kate novinárov prostredníctvom zdvorilého listu, aby im dopriali súkromie. Novinári to rešpektovali a preto Kate s Williamom zverejňujú oficiálne fotografie kráľovských drobcov. Ich autorkou je často práve Kate. Týmto by sa mohli inšpirovať mnohí rodičia a dobre si rozmyslieť, ktoré zábery detí sú na sociálne siete vhodné a ktoré nie.

3. Vyhoďte si z kopýtka

So začiatkom rodičovského života u mnohých rodičov končí ten spoločenský. Zoberte si príklad z Kate a Williama. Dokážu si urobiť čas a zájdu do kina či vyrazia na basketbalový zápas. Dokonca majú aj obľúbenú krčmičku, v ktorej si posedia. Samozrejme, prevažná časť ich návštev rôznych podujatí súvisí s plnením oficiálnych povinností, no naozaj si robia aj súkromný program vo dvojici, ktorí si užívajú bez prítomnosti médií a zvedavcov. Skrátka a dobre, starajú o svoj vzťah. A čo vy? Ako ste na tom?

4. Nájdite si koníčka a tešte sa z neho

Zúžiť život iba na starostlivosť o deti a povinnosti je ubíjajúce. Koníčky sú tým, čo robí ľuďom v živote radosť. Práve spomínané fotografovanie je veľkou záľubou vojvodkyne Kate. Napríklad aj snímky Georga a Charlotte, keď išli po prvýkrát do škôlky, má „na svedomí" práve ich mama. A nie je to výnimočné. Viaceré fotky Georga aj malej princeznej Charlotte, ktoré Kensingtonský palác oficiálne zverejnil, sú jej dielom. Dá sa predpokladať, že nepotrvá dlho a Kate fanúšikov kráľovskej rodiny poteší ďalšou snímkou, na ktorej nebude chýbať ani najmladší Louis. Odhaduje sa, že by to mohlo byť pri príležitosti vianočných sviatkov, pred ktorými už tradične Kensingtonský palác zverejňuje vianočný pozdrav s deťmi.

5. Veďte deti k záľubám

William aj Kate sú športovo založení a tak niet divu, že k tomu vedú aj deti. Milujú lyžovanie, preto aj Georga postavili na lyže  už v dvoch rokoch. Kate je tiež nadšenou tenisovou fanúšičkou, malý George sa preto preháňa s raketou po tenisových kurtoch, aby si mohli spolu zahrať. Po tragicky zosnulej babičke, Lady Diane, zase malý princ zdedil lásku k baletu. Podľa Williama sú to práve hodiny baletu, na ktoré sa päťročný princ v škole najviac teší. Deťom chcú ukázať rôzne druhy športov a bude na nich, aby sa samy rozhodli, či sa niektorému budú venovať vážnejšie. Dôležité však je dať im príležitosť. Charlotte zatiaľ najviac miluje tanec, v ktorom ju rodičia tiež podporujú.

6. Pozerajte dieťaťu do očí

Kate a William svoje ratolesti vychovávajú metódou, ktorá je veľmi osvedčená. Keď od nich niečo chcú, dohovárajú im alebo vysvetľujú, kľaknú alebo čupnú si k nim, aby mali oči na jednej úrovni. Vďaka tomu, že na deti nepozerajú zhora, tie ich poslúchnu, resp. lepšie pochopia. S tým súhlasia aj detskí psychológovia. Ak sa rozprávate s dieťaťom na úrovni jeho očí, dokáže vás viac vnímať.  Tým, že ste si rovní, necíti sa slabšie a tak v ňom zároveň podporujete sebavedomie a rast individuality.

6. Deti musia mať disciplínu

Výchova detí je zložitou záležitosťou, ktorej treba venovať čas aj energiu. A hoci sú Kate a William mladí a určite by sa radi častejšie zabávali, snažia sa byť v prvom rade dobrými rodičmi a svoje deti učia ako sa správať a vystupovať na verejnosti. Urodzené deti to síce majú na prvý pohľad jednoduché, v skutočnosti množstvo akcií, ktoré musia navštevovať, je otravné. Iné im však nezostáva a tak, aj keď sa na nich neraz nudia, rodičia im stále nanovo vysvetľujú, čo sa patrí a čo nie a ako sa pri oficiálnych príležitostiach treba správať. Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša.

Prečítajte si tiež:

V hlavnej úlohe princezná Charlotte Elizabeth Diana

7 pravidiel detskej kráľovskej etikety! Áno či nie?

 

 

 

Fotogaléria


Foto: Instagram/kensingtonroyal
Zdroj: az, kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia