Stratené kľúče – päť základných rád, ako postupovať

Stratené kľúče – päť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-04 00:59:00 |

Kľúče môže stratiť každý, no podľa štatistík sú najčastejšími „strácačmi“ práve deti. Vedeli by ste im správne poradiť, čo vtedy treba robiť?

Aj to, ako sa zachováme v prvých chvíľach po zistení, že nám chýba kľúč, zohráva dôležitú úlohu. Upozornite deti,  aby si na kľúče dávali pozor, no ak ich stratia alebo si nevedia spomenúť, kam ich odložili, nemali by váhať a povedať vám o tom. Päť rýchlych rád čo pri strate kľúča robiť, vám dá bezpečnostný expert značky FAB Daniel Gregor.

1. Nestrácajte hlavu

Keď človek nemôže nájsť kľúče, je to situácia samozrejme nepríjemná, ale nie neriešiteľná. „Zachovajte najmä pokoj a chladnú hlavu,“ radí odborník.  V prvom rade je potrebné znovu prehľadať všetky vrecká a priehradky, spomenúť si, kedy ste s kľúčmi vy alebo dieťa naposledy manipulovali a nie je vylúčené, že ich nakoniec na nejakom najmenej pravdepodobnom mieste objavíte. V prípade, ak ste boli predtým v autobuse, na stanici, v obchode, kine a podobne, skúste sa najskôr spýtať tam. Zákon ukladá, že všetky nájdené kľúče (ale aj peňaženky alebo doklady) by ich nálezca mal odovzdať na oddelení strát a nálezov na príslušnom magistráte alebo obecnom úrade – aj tam môžete skúsiť zavolať,“ dopĺňa Gregor.

2. Volajte zámočníka

Ak je jasné, že kľúče sú už skutočne v nenávratne a vy nemáte ani prístup k náhradným, je potrebné privolať zámočníka. „Určite nie je dobré obrátiť sa hneď na prvého, ktorý sa vám objaví pri hľadaní na google,“ upozorňuje Daniel Gregor. Bezpečnejšie je podľa neho zavolať si do niektorého z autorizovaných servisných zámočníctiev danej značky. V žiadnom prípade sa nepokúšajte otvárať dvere sami, pretože by ste mohli zámku aj dvere zničiť.

3. Vymeňte cylindrickú vložku

Je to pokušenie nechať všetko po starom a dať si iba prirobiť nový kľúč namiesto toho strateného. Niektorí „zámočníci“ vám to môžu dokonca odporučiť. „Nikdy na podobnú ponuku nepristupujte, nič nie je nebezpečnejšie,“ varuje expert. „Nikdy nemôžete vedieť, v koho rukách váš stratený kľúč skončil, takže riziko vykradnutia bytu je skutočne obrovské.“ Nová cylindrická vložka by mala byť minimálne v 3. bezpečnostnej triede.


Pár rád pre rodičov a deti, ktoré už majú vlastné kľúče


4. Dobrou voľbou je zámka 2v1

Keď si budete kupovať novú vložku a viete, že kľúče strácate vy alebo deti častejšie,  zohľadnite to pri jej výbere. Existujú cylindrické vložky s funkciou 2v1, ktoré sú vybavené dvoma súpravami kľúčov. Keď kľúč z prvej súpravy stratíte, zámku preprogramujete na druhú súpravu, a to jednoduchým zastrčením nového kľúča. Je jasné, že po tomto kroku je už predchádzajúca súprava každému úplne k ničomu. Prekódovanie je veľmi jednoduché a samozrejme rýchlejšie a lacnejšie ako výmena celej vložky.

5. Poučte deti

Vysvetlite deťom, že strata kľúča nie je smrteľným hriechom a nepotrestáte ich za to. Zo strachu by totiž mohli vymyslieť nejakú hlúposť, ktorá by nemusela dopadnúť práve najlepšie. Napríklad dať si tajne vyrobiť kópiu kľúča od súrodenca. „Človek by mal mať stále na pamäti, že akonáhle dá kľúč raz z ruky a pustí ho z dohľadu, môže sa s ním vlastne rozlúčiť – už nie je bezpečný,“ dopĺňa Gregor. 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia