Vyskúšajte zdravú desiatu 50 krát inak!

Vyskúšajte zdravú desiatu 50
Ilustračné foto
Zdroj: foto: redakcia
2016-05-13 00:30:49 |

Desiata plní u detí dôležitú funkciu. Dodáva organizmu tzv. predlžovaciu energiu. Na to, aby sa v škole sústredili, by mala zostať ich energia po celý čas v rovnováhe.

Ak dieťa nedostane na desiatu vhodnú stravu, energia sa „rozhádže“ a prejaví sa to nepozornosťou, únavou či nesústredením. Stačí pritom málo. Nedávajte školákovi na desiatu sladké malinovky ani množstvo keksíkov. Uprednostnite ovocie, zeleninu a ľahšie, zdravšie jedlá. Možno aj vás prekvapí, že zrazu mu škola ide lepšie a viac si zapamätá.

Viesť deti k zdravej strave je nevyhnutné už len preto, lebo detská obezita má každoročne na Slovensku stúpajúcu tendenciu. „Aktuálne sa pohybuje na hranici  5 – 10 percent detskej populácie a stále rastie. Jedinou cestou, ako predísť pribúdajúcej civilizačnej chorobe je pravidelná športová aktivita od útleho veku, spojená so zdravým stravovaním,“ hovorí Michaela Danková, manažérka Sport Kids Academy v Bratislave.  Všíma si to najmä v posledných dvoch rokoch. Alarmujúcim faktom podľa nej je, že stúpa nadváha najmä u detí predškolského veku.

Rodičia by mali podľa odborníčky viac dbať na to, čo dávajú deťom jesť. Často je problém v tom, že i keď deti chodia na tréningy, privezú ich aj odvezú autom a ponúknu im veľmi nevhodnú stravu – sladkosti, chrumky a sladené nápoje. Zdravú stravu dáva po tréningu deťom len minimum rodičov. Pri nadváhe trpí aj psychika dieťaťa – ťažšie sa socializuje, ťažšie komunikuje a všeobecne mentálny vývoj je uňho pomalší.

Ako so zdravším stravovaním u detí začať? V prvom rade musíme začať s ním aj my ako rodičia. Nesnažte sa zmeniť všetko naraz. Ako prvé môžete skoncovať so sladenými nápojmi. Pomaly zájdete ďalej.


Zo sladených nápojov školáci hlúpnu


Zdravé desiate nielen pre deti

Postupne vám ponúkneme niekoľko výborných receptov – sladké aj slané varianty jedál z knihy Zdravá desiata 50 krát inak, ktorej autorkami sú Jana ŠimkovičováDaniela Rau. So zdravými a zároveň chutnými receptami im pomáhalo viacero odborníčok.

„Zdravá strava je často vnímaná ako drahá a komplikovaná záležitosť. My sme sa rozhodli ukázať, že takýto pohľad na zdravú a chutnú stravu je mýtus,“ hovorí  Šimkovičová. V knihe prinášajú autorky pestrú mozaiku toho, čo 13 expertov na rôzne smery zdravého stravovania najradšej varí doma.

Desiaty, ktoré vám predstavíme, sú pripravené z bežne dostupných surovín, s využitím bežného sedliackeho rozumu a štipky fantázie.

 

Mrkvová nátierka bez masla a syru

Čas prípravy: 20 min

Suroviny (2 porcie): 200 g karotky, 10 g tahini sezamovej pasty, 20 g šťavy z limetky, 10 g jarnej cibuľky, soľ, sezam, mleté čierne korenie, koriander, čerstvé bylinky podľa chuti - pažítka, petržlenová vňať, bazalka a pod.

Postup: Očistenú karotku nakrájame na kolieska a uvaríme v osolenej vode. Mrkvu uvaríme „al dente“ a necháme ju vychladiť. Vložíme ju do mixéra , pridáme korenie, mletý koriander, šťavu z limetky, tahini pastu a zmixujeme (nátierka nemusí byť celkom hladká). Na záver vmiešame nakrájanú jarnú cibuľku a sezam. Podávame so zdravým chlebíkom a čerstvými bylinkami. Skladujeme v chladničke.

 

Celozrnné wafle s vlákninou a orechmi

Čas prípravy: 30 min

Suroviny (12 ks): 2 hrnčeky = 250 g celozrnnej špaldovej hladkej múky, 6 ks sušených datlí, 3 bio vajcia, 2 ČL prášku do pečiva, 5 ks kakaových bôbov, 1 ČL mletej škorice, 2 PL psyllium (vláknina – kúpite v lekárňach, bio obchodoch alebo obchodoch s výživovými doplnkami), ⅓ hrnčeka panenského kokosového oleja, 1½ hrnčeka mandľového mlieka, ½ ČL himalájskej soli

Postup: Všetky ingrediencie vložíme priamo do vysokorýchlostného mixéra a mixujeme, kým dosiahneme hladkú, mierne hustú zmes. Nahrejeme si waflovač a priamo z nádoby mixéra nalievame cesto do prístroja. Náš waflovač má po bokoch dierky na paličky. Hneď po zatvorení ich zapichnem eešte do surového cesta a vytiahneme priamo hotové wafle na paličke. Podávame ich s čím máte radi. Na cestu so sebou sa dá k nim do fľaštičky pribaliť med a orechy.

Tip autoriek: Pokiaľ nemáte doma waflovač, wafle si môžete upiecť aj na panvici. Použiť môžete aj rôzne formičky, podobné, aké sa používajú pri vajíčkach. Dostanete pekné tvary. Výborne chutia aj keď si ich urobíte na masle ghee, ktoré dáva pokrmom výnimočnú chuť.

 

Voňavý jablkovo - škoricový chia raw puding

Čas prípravy: 15 min

Suroviny (2 porcie): ¾ hrnčeka kokosového mlieka, ⅓ hrnčeka vlašských orechov, 2 PL chia semienok, 1 ČL ryžového sirupu, 1 PL mletej škorice, 3 ks sušených datlí, 1 ks jablko + 1 ks jablko na ozdobenie

Postup: V miske si zmiešame kokosové mlieko s chia semienkami a dáme nabok aspoň na 15 minút odpočívať. Zatiaľ v mixéri vymixujeme nakrájané jablko (na kocky), orechy, datle, sirup a škoricu. Nemixujeme úplne do hladka, ponechajte malé kúsky. Zmes primiešame k chia semienkam. Potom už len vrstvíme do misky, pohára alebo ak si chceme raw puding zobrať so sebou do práce alebo do školy, tak ho lyžicou vrstvíme do uzatvárateľného pohára. Striedame vrstvu pudingu a vrstvu nakrájaného jabĺčka. Môžeme, ale nemusíme, ho dať chladiť do chladničky.

Ďalšie recepty na chutné desiate nájdete v elektronickej kuchárke Zdravé desiate nielen pre deti.

Nabudúce sa môžete tešiť na ďalšie skvelé recepty, rôzne vychytávky a rady Jany Šimkovičovej a Daniely Rau. Tiež vám priblížime prípravu kváskového chleba, ktorý je zdraviu omnoho prospešnejší než klasický.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Nátierky na desiatu šetria čas aj peniaze

Zdravú desiatu netreba chystať pol hodiny

 

.

 

Fotogaléria


Foto: red
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia