Pozor na nebezpečenstvo: Nepomýľte si čučoriedku s ľuľkovcom!

Pozor na nebezpečenstvo: Nepomýľte
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2016-08-04 13:30:09 |

Bohatá sezóna čučoriedok je v plnom prúde. Lekári v nemocniciach sa však každé leto stretávajú s prípadmi otravy ľuľkovcom zlomocným, ktorý si ľudia s čučoriedkou mýlia.

Toxickej rastline sa hovorí ľudovo aj krásavica. Má výrazné guľaté fialovo-čierne plody, dozrieva v rovnakom čase ako čučoriedka, na ktorú sa podobá, a chutí sladko.

Ľuľkovec zlomocný

Čučoriedka

Otrava jedovatými tropánovými alkaloidmi sa zvyčajne prejaví sčervenaním tváre, suchosťou slizníc, horúčkou, zrýchlenou srdcovou činnosťou, rozšírením zreníc, nepokojom, strachom, podráždenosťou, halucináciami, kŕčmi, poruchami vedomia.

Po požití ľuľkovca sa treba pokúsiť vyvolať zvracanie. Odborníci radia podať 10 až 20 rozdrvených tabliet aktívneho uhlia, vyhľadať lekára, prípadne konzultovať stav s odborníkmi z Národného toxikologického informačného centra na bratislavskom čísle 54 774 166. K dispozícii sú non-stop.

Ľuľkovec zlomocný

Čučoriedka

Ľuľkovec zlomocný parí k najjedovatejším rastlinám v Európe. Od čučoriedky ho možno odlíšiť podľa plodov. Tie jeho sú, na rozdiel od matných čučoriedok, lesklé a žiarivé. Sú uložené po jednom v hviezdicovom kalichu ako perla v otvorenej mušli.

Kvet ľuľkovca zlomocného

Kvet čučoriedky

 

Prečítajte si tiež:

Od týchto rastliniek držte deti ďalej

Pozor na krásne, ale jedovaté kvety!

 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia