S úzkymi džínsami opatrne, môžu vám zničiť zdravie!

S úzkymi džínsami opatrne,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-23 14:00:07 |

Opatrne, dámy, populárne skinny rifle, na ktoré nedá dopustiť ani vojvodkyňa z Cambridge Kate Middleton, môžu mať na svedomí riadne zdravotné problémy.

Skinny strih nemilujú iba mladé dievčatá, ale aj maminy, lebo vďaka úzkemu strihu v nich vyzerajú nohy sexi a príťažlivo. Lekári však varujú, že ak to sa ich „úzkosťou“ preženiete, môžete si zastaviť krvný obeh na nohách. Upozornili pri tom na neobvyklý prípad 35-ročnej ženy, ktorá práve pre veľmi tesné džínsy strávila štyri dni v nemocnici na infúziách, než sa dokázala opäť postaviť na vlastné nohy. Predtým, než sa dostala do lekárskej starostlivosti, ležala niekoľko hodín v bolestiach na zemi. Tesné džínsy jej poškodili nervy a svaly na lýtkach a tiež oslabili členky.

Žena, ktorej identitu lekári nezverejnili, opísala, ako k celej situácii prišlo. Skinny džínsy nosievala dosť často a tak si ich obliekla aj v ten deň, keď sa jej ich nosenie vypomstilo. Od rána pomáhala rodine so sťahovaním a veľkú časť dňa trávila v podrepe pri vyprázdňovaní skríň. Už okolo obeda mala pocit napätia a nepohodlia v džínsoch, no nepripisovala tomu väčší význam. Podvečer si uvedomila, že nohy má menej citlivé a ťažko sa jej chodí. Zakopla, spadla a nevedela sa postaviť, ani sa pohnúť, no príbuzní odvážali veci z domu preč a tak ju našli ležiacu na zemi až po niekoľkých hodinách. Lekári veľmi rýchlo odhalili príčinu jej nečakaných problémov – džínsy drasticky znížili prekrvenie svalov na nohách, čo malo za následok ich opuch, ako aj poruchy priľahlých nervov.

(Kate Middleton so synom Georgom)

Na paniku nie je dôvod. Podobných prípadov nie je veľa, no časté nosenie skiny džínsov môže viesť podľa lekárov k zdravotným problémom. „Znamená novú neurologickú komplikáciu, ktorá súvisí s obliekaním príliš tesných nohavíc,“ upozornili výskumníci z Royal Adelaide Hospital. Pripomínajú, že ak sa podobná komplikácia udeje raz, nie je to nebezpečné, ale opakované epizódy môžu spôsobiť trvalé poškodenie nervov.

Skinny džínsy sa stali nesmierne populárnymi v posledných desiatich rokoch. Okrem vojvodkyne Kate ich s obľubou nosia napríklad Kiera Knightley, Sienna Miller či Nigella Lawson. O tom, že nosenie tesných slipov alebo boxeriek môže spôsobiť u mužov reprodukčné problémy, sa vie už dávno, no o zdravotných rizikách skiny nohavíc sa zatiaľ nehovorilo. Nenosia ich iba ženy, ale aj muži, medzi nimi spevák Harry Styles z One Direction či komik Russell Brand. Tento módny trend má však aj svojich nepriateľov. Teroristická skupina Islamský štát vraj uväzní na 10 dní každého, kto si ich dovolí obliecť.  

(Sienna Miller)

(spevák Harry Styles)

História módy má za sebou viacero „módnych“ obetí. Stačí si spomenúť na tesné korzety z viktoriánskych čias, v ktorých ženy nedokázali dýchať, zle krojené podprsenky ničiace chrbtice, malé topánky majúce na svedomí vbočené palce či príliš vysoké podpätky poškodzujúce svaly na nohách.

Čo s tým? „Vhodnou a dostatočnou prevenciou je striedať nosenie úzkych nohavíc s oblečením pohodlnejších strihov. Ak máte na sebe skinny nohavice, častejšie si pocvičte nohami,“ radí neurologička. Úzke džínsy si nechajte na posedenie s kamarátkami pri drinku, na kočíkovanie  zvoľte niečo pohodlnejšie, aby si vaše nohy oddýchli.

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia