Deti spoznávajú život včiel v úli

Deti spoznávajú život včiel
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-22 13:30:41 |

Prvý presklený úľ, ktorý je súčasťouvýučbového procesu, otvorili tento týždeň v Bratislave vo Vodárenskej komunitnej záhrade. Deti sú pohľadom do jeho útrob nadšené.

Otvorenie preskleného úľa nadväzuje na projekt Nevyšliapanou cestou Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica. Ten priniesol v minulom roku do Bratislavy a Zvolena šesť mestských úľov. "Ukázalo sa, že je o to záujem zo strany verejnosti, preto sme pripravili pokračovanie projektu - celý výučbový program o včelách," hovorí riaditeľ Živice Juraj Hipš.

Špeciálne upravený úľ priamo na včelnici umožňuje deťom pozorovať včely z bezprostrednej blízkosti z rôznych strán a zároveň minimalizovať nebezpečenstvo uštipnutia. Hravou a interaktívnou formou sa dozvedia nielen zaujímavosti o včelách, ale aj tom, čo včely ohrozuje a ako im môžeme pomôcť. Zároveň sa naučia rešpektu k medonosným tvorom a ako sa majú správať, aby včely zbytočne nedráždili. Po absolvovaní programu môžu deti vďaka tomu, čo sa naučili, s učiteľmi v škole vysádzať medonosné kvety či stavať hmyzie hotely a tak pomôcť nielen včelám, ale aj iným opeľovačom a užitočnému hmyzu. "Záujem o program je obrovský, v podstate každý deň tu máme niekoľko škôl. Od septembra im ešte ponúkneme stolovú hru o včelách, ktorú budú môcť využiť aj priamo v triedach."

Program je vhodný pre deti od štyroch do desiatich rokov. Zoznámia sa nielen so životom v úli, ale aj so včelárskymi pomôckami. Vyskúšajú si včelárske klobúky, otestujú funkciu dymákov, ochutnajú mestský med a spoznajú niektoré medonosné rastliny. Absolvovať výučbový program môžu aj žiaci mimobratislavských škôl. "Prihlásiť sa dá u nás na stránke Zivica.sk, všetok výučbový program pre školy je bezplatný," dodal Juraj Hipš s tým, že v najbližších štyroch mesiacoch budú osádzať úle v ďalších štyroch mestách Slovenska. "Ak bude záujem v daných regiónoch, pripravíme rovnaké úle aj pre miestne školy."

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, zivica.sk
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia