Zaujímavosť: Skorší pobyt v kolektíve vraj chráni dieťa pred leukémiou

Zaujímavosť: Skorší pobyt v
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-30 12:30:03 |

Je to zvláštne – u detí, ktoré začnú fungovať v kolektíve skôr, je menšia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie akútna lymfoblastická leukémia. Čím to je?

Vedci prišli na jednu zaujímavú vec. Výsledky nového výskumu publikovaného v časopise Nature Immunology naznačujú, že vystavenie detí v ranom veku menším infekciám v detských kolektívoch by mohlo pripraviť organizmus tak, že imunitný systém  by nereagoval neprimerane pri spustení vážnejších infekcií a zápalov v neskoršom živote. Bez tejto expozície môžu opakované bakteriálne infekcie spôsobiť, že imunitný systém, konkrétne gény, ktoré riadia tvorbu bielych krviniek, budú reagovať prehnane a nekontrolovane, čo spôsobuje akútnu lymfoblastovú leukémiu.


Ak dieťa bolia nohy, môže mať aj leukémiu


Deti patria medzi deti

To je dôvod, prečo vedci navrhujú posielať deti do zariadení dennej starostlivosti, aby boli v kontakte s kašľom, hlienami a podobne, čo môže zabrániť rozvoju tohto typu rakoviny u detí. Podľa nich k zníženiu rizika leukémie prispieva dokonca aj očkovanie proti niektorým bakteriálnym infekciám. „Najvážnejšie infekcie v prvých piatich rokoch života spôsobené baktériou – Haemophilus influenzae b  môžu spôsobovať opakované a prudké imunitné reakcie, ktoré  dokážu spustiť leukémiu. Deti,  ktoré boli zaočkované, sú z veľkej časti chránené a získali dlhodobú imunitu cez veľmi mierne reakcie,“ tvrdí jeden z autorov štúdie Markus Müschen.

Autori štúdie však upozorňujú, že pobyt dieťa v kolektíve od útleho veku neznamená automaticky, že akútna lymfoblastová leukémia sa uňho nespustí. Môže však pozitívne ovplyvniť jeho imunitu. Ak chcete, aby sa vaša ratolesť dostala do kontaktu s rovesníkmi čo najskôr, nemusíte ju hneď zapísať do detských jaslí či materskej školy, ale treba ju brať na ihriská, pieskoviská, materských centier či do herní.

Prečítajte si tiež:

Dajte deti zaočkovať, nabáda najnovšia štúdia

Chémia v strave zdvojnásobuje riziko potratu

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia