Svieži závan súčasnosti: Vzdelané ženy majú viac detí

Svieži závan súčasnosti: Vzdelané
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2015-05-11 00:30:56 |

Dederónky, krepsilonky, lodičky k šuštiakom... Sú veci, ktoré je lepšie nechať radšej v minulosti. Zdá sa, že zabudnuté v minulosti zostanú aj časy, keď staršie vzdelané ženy zostávali bezdetné.

Kým kedysi, ak ste nemali dieťa v dvadsiatke, zostali ste „na ocot“ a v tridsiatke ste na potomstvo ani nepomysleli, dnes pokojne rodia aj štyridsiatničky a už sa nad tým ani nepozastavujeme. A vyzerá to tak, že tento trend  bude pokračovať aj naďalej. Potvrdzuje to nová správa  Pew Research Center, americkej organizácie poskytujúcej informácie o sociálnych témach, verejnej mienke a demografických pohyboch formujúcich nielen USA, ale aj celý svet. Jej experti prišli k prekvapivému záveru – vysokoškolsky vzdelané ženy majú na rozdiel od obdobia spred pár rokov omnoho častejšie deti.

Pri porovnaní vlaňajších dát s údajmi z roku 1994 zistili, že pred 20 rokmi až 30 percent žien s vysokoškolským titulom vo veku 40 až 44 rokov nemali žiadne deti, o desať rokov neskôr toto percento kleslo na 22. Dnes je to číslo ešte nižšie – je pod 20 percentami. Zaujímavosťou je aj to, že zvyčajne nezostávajú pri jednom dieťati, ale okrem toho, že stihnú vyštudovať a vybudovať si kariéru, zvládnu vychovávať aj dve a viac detí.  


Mamy, ktoré porodia vo vyššom veku, sú zdravšie


Viac možností = viac detí

Správa Pew nevysvetľuje úplne jasne, prečo majú v posledných rokoch vysokoškolsky vzdelané ženy deti častejšie ako v minulosti, no vedúca tímu expertov Gretchen Livingston vidí niekoľko dôvodov – po prvé, v súčasnosti majú ženy viac možností skĺbiť pracovné a rodičovské povinnosti a matka nie je výnimočným úkazom ani v riadiacej pozícii tak ako to bývalo niekedy, po druhé, vďaka možnosti umelého oplodnenia si môžu dovoliť odložiť tehotenstvo na vyšší vekpo tretie, v porovnaní s obdobím spred dvadsiatich rokov je pravdepodobnejšie, že sa vydá aj tridsiatnička alebo štyridsiatnička a štatistiky ukazujú, že u vydatých žien je omnoho vyšší predpoklad, že budú mať deti ako u nevydatých.


Deti starších mám sú zdravšie


Rodia staršie, mladé deti odkladajú

Ďalšou zaujímavosťou zo správy Pew Research Center je to, že tak ako v posledných rokoch častejšie rodia staršie vysokoškolsky vzdelané ženy, stále viac mladých žien sa rozhoduje zostať bezdetnými – zatiaľ. Podľa Livingston by to mohlo znamenať, že tlak usadiť sa a založiť si rodinu čo najskôr už nebude rozhodujúci ako za éry našich babičiek, čo vníma ako osviežujúcu zmenu. Koniec koncov, mať dieťa je nádherná, život meniaca skúsenosť a každý, kto po potomstve túži by mal mať na to šancu. Aj ženy, ktoré sa rozhodli najskôr si splniť svoje profesionálne sny. A to bez toho, aby na ne niekto ukazoval prstom...

 

Mohlo by vás zaujať:

Najlepšie krajiny pre matky: Neuveriteľné, na ktorom mieste v rebríčku skončilo Slovensko!

Ockovia aktívni v kuchyni majú ambicióznejšie dcéry

Biologické hodiny nezastavia ani muži

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia