Autisti a géniovia: Majú vraj k sebe bližšie ako by sa zdalo

Autisti a géniovia: Majú
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-08 06:30:00 |

Autizmus a genialita patria v populárnych predstavách už dávno k sebe. Stačí spomenúť takého Rain Mana či Sheldona z Teórie veľkého tresku. Nová štúdia ukazuje, že naozaj majú k sebe blízko.

Autisti s črtami géniov existujú nielen v hlavách tvorcov, ale aj v realite. Možno poznáte príbeh Jacoba Barnetta z Ameriky, ktorému v dvoch rokoch diagnostikovali ťažkú formu autizmu a nemal vedieť čítať, písať, počítať či zvládať bežné každodenné aktivity. Dnes má 16 rokov a jeho IQ dosahuje hodnotu 170. Pred dvomi rokmi patril k laureátom Nobelovej ceny  a jeho vedomosti z kvantovej fyziky, ktorej sa venuje, dostávajú všetkých znovu a znovu do úžasu.

Jemnú formu autizmu diagnostikovali v ôsmich rokoch aj geniálnemu futbalistovi Lionelovi Messimu, ktorý patrí k najlepším hráčom sveta. Dokáže veci, o akých sa mnohým futbalistom ani nesníva.

To sú však len dve z výnimiek, keď sa autizmus prejavuje genialitou. Častejšie sa stretávame s touto poruchou v jej bežnom ponímaní, keď sa prejavuje v narušenej sociálnej interakcii, komunikácii a vzorcoch správania.

Výskumníci z Ohia sa v aktuálnej štúdii zamerali na výskyt autizmu  a geniality v jednej rodine. Všimli si totiž, že často sa deje to, keď sú súrodencami autista a génius. Tak to vyzerá, že možno budú čoskoro poznať odpoveď. Po štúdiu piatich detí s IQ génia a ich rodinných príslušníkov s diagnostikovaným autizmom zistili, že je za tým pravdepodobne „miesto na chromozóme 1, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť výskytu oboch spektier – autizmu aj geniality v jednej rodine“. Podľa vedúcej autorky štúdie Joanne Ruthsatz, geniálne deti môžu produkovať proteín, ktorý im pomáha brzdiť prejavy autizmu a umožňuje ich talentu vyjsť na povrch. Táto teória, aj keď veľmi zaujímavá, ponecháva stále viac otázok ako odpovedí a tak bude potrebné ešte množstvo výskumov, ktoré by ju mohli potvrdiť, prípadne posunúť  ďalej...

 

Čítajte tiež:

Svetlá stránka antibiotík, s ktorou nikto nepočítal: Ako súvisia s autizmom!


Foto: thinkstock.com
Zdroj: partents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia