Nechcené živé darčeky nevyhadzujte

Nechcené živé darčeky nevyhadzujte
Ilustračné foto
2013-12-26 00:01:10 |

Patríte k rodinám, v ktorých na Vianoce pribudol nový člen v podobe živého zvieratka? Ak ate ho dostali ako prekvapenie a nestojíte oň, nevyhadzujte ho. Skúste mu nájsť nový domov.

Napriek tomu, že Sloboda zvierat cez médiá každoročne apeluje, aby ľudia nekupovali zvieratká ako vianočné prekvapenie, po každých Vianociach pribudnú na uliciach nové nešťastné psíky a mačky, občas aj iné zvieratá. Nie je ničím výnimočným zbadať pri kontajneri zvieratko vyhodené v krabici alebo len tak sa potulujúce po tom, čo sa ho obdarovaný bez milosti zbavil. Určite to nie je nič príjemné stať sa zrazu majiteľom živého tvora, ktorého nechceme, no v žiadnom prípade by sme zvieratá nemali len tak vyhodiť na ulicu.

Zvieratká v domácnosti učia deti zodpovednosti a empatii

V prvom rade zvážte, či by ste si ho predsa nenechali. V prvom rade bude pre deti veľkým sklamaním, ak im rodičia nedovolia nechať si darček, aj keď pre dospelých nechcený. Ten, kto im ho daroval, im pravdepodobne chcel urobiť radosť a nie spôsobiť smútok. Myslite aj na výhody - okrem toho, že starostlivosť o zvieratko zaberie istý čas a určite je aj finančne náročnejšie, deti sa pri starostlivosti o živého tvora naučia zodpovednosti a empatii. Často pomôže odpútať ich pozornosť od počítača či televízie a upriamiť ju iným smerom.

Skúste počkať istý čas a možno zistíte, že zvieratko prinesie do rodiny viac radosti ako starostí. Až keď uvidíte, že deti nemajú záujem podieľať sa na starostlivosti o živého tvora a nemajú k nemu vzťah, zháňajte iný domov. Samozrejme, ak je dôvodom alergia alebo iné zdravotné problémy, vtedy vám nič iné nezostáva, len zháňať nových majiteľov. No aj v takomto prípade sa s ratolesťou o tom pokojne porozprávajte a vysvetlite dôvody, pre ktoré tak musíte urobiť.

Čo si živé zvieratko v domácnosti vyžaduje?

Psík by mal mať svoj pelech, zo začiatku stačí stará deka prestretá na pokojnom mieste. Zabezpečte mu vodu a granule alebo jedlo v konzerve. Zvyšky od stola mu radšej neponúkajte, môžete mu spôsobiť črevné problémy. Nezabúdajte na venčenie, minimálne ráno a večer, ak sa dá, pridajte aspoň jedno alebo dve venčenia aj počas dňa.

S mačkou netreba chodiť von, zabezpečte jej mačací záchod – debničku s pieskom alebo kúpte v obchode už hotový. Myslite na to, že tiež potrebuje dostatok vody a kŕmte ju zo začiatku mačacími granulami alebo kapsičkami. Ak u vás zostane natrvalo, prejdite aj na inú stravu. Kŕmenie by mali dostávať v plytkých miskách. K životu potrebuje mačka dostatok priestoru. Ak si u vás zvykne, nájde si svoje obľúbené miesta a veľa starostí s ňou nebude.

Zajace a morčatá sú nenáročné, vystačia si so životom vo väčšej klietke či akváriu, v ktorých by nemala chýbať voda a seno. Ak a rozhodnete, že si ich necháte, postupne im dokúpite ostatné vhodné potreby. Venčenie nepotrebujú, klietku stačí vyčistiť raz za pár dní.

V poslednom období sa veľkej obľube tešia aj fretky, ktorých obľúbenosť rastie najmä v mestách. Sú uvádzané ako tretie najrozšírenejšie domáce zviera po psovi a mačke. Hodia sa skôr k väčším deťom. Obvykle bývajú vo voliérach alebo špeciálnych klietkach. Sú výnimočne zvedavé. Pri chove fretiek je nutné dodržiavať hygienu a dvakrát denne im čistiť záchod a aspoň raz týždenne meniť pelechy. Podávajte im krmivo pre fretky a vodu.

Pri chove zvieratiek v domácnosti treba myslieť na to, že nejde o krátkodobú záležitosť. Zo spomínaných sa psy a mačky dožívajú od 10 do 20 rokov, morčiatka od 8 do 10, zajace od 10 do 12 a fretky od 5 do 12 rokov.

 

 

 

 

 

 


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia