Rodičia POZOR: Túto OBĽÚBENÚ sladkosť deťom hneď ZOBERTE! Môže spôsobiť RAKOVINU

Nebezpečné cukríky
Ilustračné foto
Zdroj: Flickr
2024-03-25 19:00:00 |

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky informovala o nebezpečnom výrobku. Na pultoch v predajni obchodu Action sa objavila sladkosť pre deti, ktorá obsahuje karcinogénnu látku a môže spôsobiť rakovinu. Ak ju máte doma, radšej ju vyhoďte.

Mamičky, ktorá nakupovali v predajni obchodu Action na Obchodná 19 vo Zvolene by mali spozornieť. V ich regáloch sa totiž objavila sladkosť, ktorá obsahuje zvýšené množstvo nebezpečného farbiva. 

Ide konkrétne o cukríky NERDS rainbow candy, ktoré pochádzajú z USA a ich dátum spotreby je do 30.11.2025. Regionálna veterinárna správa vo Zvolene odobrala z tejto pochúťky vzorku a jej výsledky boli znepokojivé. Prekročila totiž najvyššie povolené množstvá syntetického farbiva žltá SY (E110). Výrobok bol na Slovensko dodaný z Holandska, ako uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky.

"Tým bolo porušené Nariadenie EPaR (ES) č. 1333/2008 o prídavných látkach v potravinách pre prekročenie najvyššieho množstva farbiva Žltá SY (E110). Maximálny limit je 35,0 mg/kg, vo vyšetrovanej vzorke bola nameraná hodnota 41,9 mg/kg," dodáva ďalej.

Regionálna veterinárna správa vo Zvolene zakázala tento výrobok umiestňovať na trh. Výrobok s danou šaržou by sa už pravdepodobne nemal na trhu nenachádzať.

Čo je E110?

Žlto-oranžové farbivo alebo E110 sa často využíva v nealkoholických nápojoch, v mnohých druhoch sladkostí, v pekárenských výrobkoch, v marhuľovom džeme, marcipáne, zmrzline, horčici či žuvačkách, ako uvádza Zdravopedia.sk.

Jeho použitie je úplne zakázané v Nórsku či Fínsku pre jeho nežiadúce účinky. E110 "je preukázaný karcinogén a môže sa v žlti objaviť ako nečistota. Môže vyvolať alergické a astmatické reakcie, žihľavku, opuchy kože, vyrážky či dráždiť žalúdok a vyvolať vracanie alebo hnačka. Látka je v podozrení zo spôsobovania detskej hyperaktivity a môže vyvolávať neznášanlivosť aspirínu," upresňujú na stránke.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/AJ
Zdroj: svps.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia