Dávate deťom často jesť PÁRKY? POZOR, lekári VARUJÚ pred vážnym ochorením!

Dávate deťom často jesť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-11 11:00:00 |

Rodičia chcú dať svojim deťom vždy to najlepšie. Niekedy ich ale dobehne pohodlnosť, najmä čo sa týka stravy. Lekári varujú pred nadmernou konzumáciou párkov. Môžu poškodiť zdravie vášho drobca.

Štúdie zistili, že ak deti konzumujú viac ako 12 párkov za mesiac, môžu mať až 9-krát vyššie riziko rozvoja detskej leukémie, ako uvádza  Domacaliecba.sk. Podľa portálu sa v inej štúdii zase píše, že deti, ktoré konzumovali párky 1 alebo viackrát do týždňa, mali vyššie riziko vzniku rakoviny mozgu. 

Výskumníci Sarusuza a Savitz študovali výskyt detskej leukémie v Denveri, USA. Z ich výskumu vyplýva vzťah medzi konzumáciou niektorých potravín a rizikom leukémie. Výskum robili s deťmi od narodenia do 10 rokov medzi rokmi 1980 až 1987. 

Závery ich výskumu sú na zamyslenie. Odhalili totiž, že deti narodené matkám, ktoré konzumovali párky jeden alebo viackrát za týždeň počas tehotenstva, mali až 2-násobne zvýšené riziko vzniku nádorov na mozgu. Dokonca objavili aj súvis medzi otcami, ktorí jedli 12 a viac párkov mesačne pred spodením a detskou leukémiou.

Prečo sú párky škodlivé?

Príčinou ich nezdravosti má byť obsah dusičnanov. Spracované mäsové výrobky často obsahujú sodík (soľ), dusičnany, fosfáty a ďalšie potravinové prisady: „Navyše, v údenom mäse sa nachádzajú aj polycyklické aromatické uhľohydráty, ktoré prispievajú k zvýšenému riziku srdečného zlyhania“, vysvetľuje Alicja Wol, D.M.Sc.

Dusičnany pôsobia v potravinách ako konzervačné látky, ktoré bránia skazeniu mäsa a dodávajú mu lepšiu farbu. Samé o sebe nie sú nebezpećné, ale za istých okolností sa menia na nitrozamíny a nitrozamídy. Tieto sa už spájajú s rizikom vzniku rakoviny. Premene látok bráni pridanie vitamínu C.

Ak teda konzumujete párky vy alebo vaše deti a nie je v nich vitamín C, môžete ho dodatočne podávať. Môžete aspoň čiastočne znížiť riziko.  


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia