Ako si dopomôcť vychovať emocionálne inteligentné deti?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-10 20:00:00 |

Každý rodič by si zrejme želal, aby jeho dieťa bolo v živote úspešné. Často k tomu dopomôže inteligencia. Netreba zabúdať aj na emocionálnu inteligenciu.

Vedeli ste však, že niekedy je omnoho dôležitejšia práve emocionálna inteligencia? Tá sa dá taktiež trénovať, uvádza Mother.ly. Toto sú spôsoby, ako ju podporiť u vášho dieťatka. Je vedecky potvrdené, že keď sa žene narodí dieťa, jej životné hodnoty sa upravia a zmenia. Okrem toho, že sa snažíte mu zabezpečiť všetky podmienky pre správny vývin, nebude na škodu sa zaoberať aj emocionálnou inteligenciou.

Niekedy však nie je jednoduché rozoznať, či sa dieťatko uberá tým správnym smerom. Má dostatok empatie? Bude vedieť poskytnúť pomoc iným ľuďom? To sú možno otázky, na ktoré je náročné odpovedať. Hoci možno ste nemali práve ideálne detstvo. Možno sa vám nedostávalo dostatok emocionálnej podpory od rodičov. Nič však nie je stratené. Vychovať zo svojho dieťaťa človeka nielen inteligentného, ale aj s veľkým srdcom, je skutočne možné. Ako na to? Poďme si najprv objasniť, čo tá emocionálna inteligencia znamená. V praxi ide o to, že človek vie dať najavo svoje emócie, vie ich vysvetliť a zároveň sa s nimi vyrovnať. Avšak, taktiež je to aj schopnosť pochopiť emócie iných ľudí. Prvýkrát ideu emocionálnej inteligencie interpretoval psychológ menom Abraham Maslow, ktorý túto ideu ešte skoncipoval v 50-tych rokoch predchádzajúceho storočia.

Pozrite sa najprv na seba

Najskôr je podstatné sústrediť svoju pozornosť na svoje ja. Keď pochopíte, čo vám spúšťa niektoré emocionálne stavy, možno prídete na veľa vecí. Zamyslite sa, či vždy sa správate len racionálne alebo sú aj situácie, kedy vás emócie trochu premôžu? Doprajte si čas, aby ste si všímali svoje pocity. Našli ste v situáciách, ktoré ste zažili nejaké vzorce správania? Možno máte nejaké zaužívané spôsoby, ktoré si prinášate z detstva do dospelosti. Môžete si vyskúšať s detičkami jednoduché cvičenie. Počas dňa si vyberiete nejaký pocit a skúsite ho pomenovať.  A následne sa o tom rozprávať. Napríklad, si zvolíte pocit, ktorý vás v ten deň čo najlepšie vystihuje. Je vhodné, ak si dieťatko uvedomí svoj pocit. Povie si, že sa teší, pretože dnes pôjde navštíviť starú mamu. Vyskúšajte to. Pre podporu tohto celého učenia sa,  si môžete vytvoriť s dieťatkom grafy alebo sa o tom jednoducho porozprávať.

Ukážte, že viete čo je to byť empatickými

Aby ste učili svoje dieťa, ako byť empatickým človekom, stačí urobiť niekoľko vecí. Použite príklady. Keď vidíte, že nejaká vaša známa alebo príbuzní kričia, jednoducho mu to vysvetlite. Napríklad, povedzte, že tá teta nie je zlá. Len jednoducho kričí, lebo mala ťažký deň alebo ju niekto nahneval. Takýmto spôsobom učíte detí, že ak niekto prejaví svoje emócie neznamená hneď, že ten človek je taký alebo onaký. Žiadne škatuľkovanie. Jednoducho, prejavovať svoje emócie, nie je nič neprirodzené.

Ukáže im, že starať sa a dbať o seba je zdravé

Sebaláska je prirodzenou súčasťou života. Nie je žiadnou chybou, ak ukážete, že mať radi nielen iných, ale aj seba je v poriadku. Buďte príkladom. Meditujte, cvičte, zapisujte si do denníka. Možno tak v nich podporíte zručnosti, ktoré sa im budú hodiť do budúcnosti. Taktiež je vhodné, keď im ukážete, za čo ste vďačný. Poďakujte za to, čo máte. To je tiež podstatná vec, ako naučiť svoje dieťatko pozitívnemu zmýšľaniu.

Učiť a modelovať sociálne zručnosti

Do budúcna je veľmi v poriadku, ak si detičky vybudujú kamarátstva. Takto si vycibria sociálne zručnosti a okrem toho, sa možno budú cítiť aj lepšie. Veď kto by nechcel byť v kolektíve obľúbený? Zavolajte známym a priateľom. Ukážte deťom, že na vzťahoch záleží a sú dôležitou súčasťou života. Naučte svoje deti pomoci. Predsa, nikdy neviete, kedy sa pomoc zíde vám alebo im.

Vyskúšajte hru na trénovanie emocionálnej inteligencie

Deti sú od prírody celkom hravé. Ak si vyskúšate spoločnú hru, nielenže vás to môže zblížiť, ale tiež pochopíte, ako premýšľajú. A ako dieťa reaguje v určitých situáciách. Možno si všimnete, v akých zručnostiach vyniká. Môžu to byť sociálne zručnosti alebo iné schopnosti. Vyskúšajte hru, kedy si zoberiete figúrky a budete chcieť, aby si medzi sebou vytvorili kamarátske puto. Všímajte si, ako vaše dieťatko pristupuje k tejto úlohe. V prípade starších detí, môžete hrať stolové hry, šport alebo iné aktivity.

Pre dieťatko je však dôležitý aj kvalitný spánok

„Podobne ako vedecky podložený kondičný tréning, môžeme s týmito pokrokmi robiť vedecky podložené rodičovstvo a dúfajme, že pomôžeme bábätkám zaspať a znížime rodičovský stres spôsobený nadmerným detským plačom,“ hovorí Dr. Kuroda vo vyhlásení. Zaujíma vás, kto je tento človek? Kumi Kuroda, PhD je výskumník, ktorý pôsobí v RIKEN Centre. Toto centrum je zamerané na oblasť vedy a mozgu, nachádza sa v Japonsku. Viete, ako podporiť kvalitný spánok u detí? Dr. Kuroda poskytol niekoľko užitočných rád. Je vhodné prechádzať sa na čistom vzduchu. Nezabudnite uchopiť hlavičku dieťaťa a pevne ho držte v náručí. V prípade, že máte pri sebe nejakú šatku alebo nosič, použite ju pre tento účel. Pri prechádzke sa snažte o to, že budete udržiavať stabilné tempo chôdze. Stalo sa vám, že dieťatko plakalo? Približne aj po 5-tich alebo 10-tich minútach skontrolujte, či mu niečo nechýba.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia