Čas strávený s otcom ovplyvňuje inteligenciu dieťaťa

Čas strávený s otcom
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-19 08:00:00 |

Úloha otca v živote dieťaťa je nesmierne dôležitá. Odborníci dokonca tvrdia, že deti, ktoré trávia čas s otcami, sú úspešnejšie v testoch inteligencie.

Ak chcete, aby vaše dieťa bolo spokojnejšie, pokojnejšie či dokonca múdrejšie, nechajte ho čo najviac voľného času tráviť s otcom! Dieťa v jeho prítomnosti prekvitá, je šťastné, lepšie rozvíja svoje schopnosti a danosti. Podľa jednej z najnovších štúdií otcovia, ktorí sa podieľajú na výchove svojho potomka od prvých mesiacov života, majú pozitívny vplyv na jeho inteligenciu. Výskum poukázal aj na to, že angažovanosť otcov v živote dieťaťa zvýšila jeho schopnosti bez ohľadu na rodinný príjem.

„Otcovia by sa mali hrať so svojimi deťmi,“ odporúča vedúci autor štúdie profesor Paul Ramchandani. Podľa neho aj hra otca s veľmi malým dieťaťom má pozitívny vplyv na jeho vývoj a inteligenciu. Výskumu sa zúčastnilo 128 otcov, ktorí sa venovali svojim trojmesačným deťom a vedci merali ich kognitívny vývoj. Nahrávali videá, na ktorých sa deti s otcami hrali bez hračiek a sledovali rodiny počas čítania kníh, keď boli deti staršie ako dva roky. Práve v tomto veku vyhodnotili vývoj dieťaťa pomocou štandardného indexu duševného vývoja, ktorý zahŕňa úlohy, ako rozpoznávanie farieb či tvarov.

Vedci zistili pozitívny súvis medzi tým, ako sa otcovia venujú svojimi deťom a výsledkami ich testov. „Naše zistenia ukazujú, aká je účasť otca na výchove dieťa od ranného veku nesmierne dôležitá pre ich vývoj a rozvoj mozgovej činnosti,“ hovorí profesor Ramchandani. Ako dodal, otcovia ktorí sa viac angažujú v rodine a venujú deťom, sú optimistickejší a pod menším stresom. Ide o veľmi pozitívnu správu, ktorá má povzbudiť otcov, aby trávili viac času so svojimi deťmi a venovali sa im. „Čím skôr sa otec zapojí do života dieťaťa, tým lepšie,“ dodáva profesor. Výsledky publikované v časopise Infant Mental Health  rovnako odhalili, že u otcov, ktorí sú pozitívne naladení aj deti dosahujú lepšie výsledky testov bez ohľadu na pohlavie.

Prečítajte si tiež:

Top sms správy od otcov, ktoré rozosmejú každého

Desať znakov, že bude sk

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia