Chcete vychovať milionára? Inšpirujte sa rodičmi Billa Gatesa

Chcete vychovať milionára? Inšpirujte
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-03-18 11:00:00 |

Jedného z najbohatších ľudí planéty určite poznáte. Spoluzakladateľ Microsoft Corporation a filantrop prezradil, akú výchovu dostal.

Bill Gates, vlastným menom William Henry Gates III., sa narodil v rodine právnika Williama Henry Gatesa a učiteľky Mary Maxwell Gatesovej v Seatli vo Washingtone 28. októbra 1955. Bill v mnohých rozhovoroch a tiež na svojom blogu Gates Notes vzrušujúco opisuje puto, ktoré s rodičmi mal. O mamu prišiel v roku 1994, keď zomrela na rakovinu prsníka a otec, trpiaci Alzeimeroou chorobou, ju nasledoval v roku 2020. Poučenie zo vzťahu Billa k rodičom bude vždy relevantné a každý rodič by mal vedieť, čo bolo potrebné na výchovu miliardára. I keď v poslednom čase sa najviac pretriasa jeho vlaňajší rozvod s manželkou Melindou po 27 rokoch manželstva, pre mnohých je jeho život inšpiratívny.

Fotogaléria

Akých troch základných zásad sa Billovi rodičia držali? I keď nie sú zárukou, že vychováte miliardára aj vy, zdá sa, že sloboda, dôslednosť a povzbudzovanie padli na úrodnú pôdu. Ako povedal Billov otec, za najdôležitejšie považovali vychovať neho dobrého človeka...

1. Dali mu slobodu robiť čokoľvek, čo sa mu páči

„Vec, ktorú robíte obsedantne medzi 13. a 18. rokom, je tá vec, v ktorej máte najväčšiu šancu byť svetovou špičkou,“ povedal Bill v rozhovore v roku 2016. Raný vek podľa neho zapaľuje neuhasiteľnú vášeň.

V detstve ho rodičia dokonca zobrali k psychológovi, lebo ho tak pohltil svet počítačov, že všetko ostatné bolo preňho nepodstatné. Stalo sa tak po tom, ako po skončení šiestej triedy základnej školy prestúpil na exkluzívnu súkromnú strednú školu Lakeside School, kde sa prvýkrát stretol s počítačom a začal sa učiť programovať. „Bol na to úplne fixovaný. Nemalo zmysel snažiť sa to zmeniť to, bola by to strata času,“ vyjadril sa neskôr jeho otec.

Bill v roku 2009 v rozhovore pre Wall Street Journal povedal, že do veku 13 rokov bol vešmi často mimo domova a mnohé noci trávil na Washingtonskej univerzite, kde mohol zadarmo využívať ich technológie. Mohol si to dovoliť aj preto, lebo rodičia ho absolútne podporovali.

V trinástich rokoch napísal svoj prvý softvérový program. Na strednej škole pomohol vytvoriť skupinu programátorov, ktorí počítačovo spracovali mzdový systém ich školy a spolu s Paulom Allenom založili Traf-O-Data, spoločnosť, ktorá predávala systémy na počítanie návštevnosti samosprávy.

Deti sú vašou zodpovednosťou, ich budúcnosť a ambície nie. Dajte im priestor, aby rozvíjali svoju vášeň, túžbu a talent.

 

2. Povzbudzovali ho, aby sa venoval aj veciam, v ktorých nebol dobrý

Hoci je Bill Gates všestranný človek, existujú určité činnosti, ktorým sa ako dieťa obzvlášť nevenoval. „Bol zručný v mnohých veciach, ale jeho rodičia ho tlačili aj do vecí, v ktorých nebol dobrý, ako je plávanie či futbal. Tiež ho povzbudzovali, aby chodil na hodiny hudby (skúšal hru na trombón, ale podľa jeho otca mal veľmi malý úspech),“ píše sa v správe CNBC.

Rodičia to často vzdávajú a nepriamo povzbudzujú dieťa, aby sa tiež vzdalo, ak niektoré veci vedú k neúspechu. Na rozdiel od presvedčenia mnohých rodičov, opakované pokusy o niečo nikdy nevyjdú nazmar.

Nič nie je darované od Boha. Tvrdá práca vám pomôže dosiahnuť nedosiahnuteľné.

 

3. Pomohli mu stanoviť si očakávania a ciele

Rodičia nikdy nečakali, že z neho bude miliardár. Chceli z neho len dobrého a vzdelaného človeka. „Očakávania Mary a moje boli úplne bežné očakávania ľudí, ktorí majú deti na vysokej škole – že dostane titul,“ povedal jeho otec pre jeden časopis. Keď sa Bill rozhodol odísť z Harvardu, jeho rodičia ho podporovali, hoci to bolo ťažké rozhodnutie.

Mnoho rodičov vnucuje svojmu dieťaťu svoje sny a ambície. To je omyl. Neprimeraná záťaž nielenže obmedzí ich rast, ale obmedzí aj ich rozsah učenia sa nových vecí a snahu niečo dosiahnuť.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia